Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (106)

fmash 

všechny recenze uživatele

Vůbec bych si netroufnul tvrdit, že seriál Saturnin je kdovíjak kvalitní. Havelkův „neherecký“ projev mě současně irituje i uklidňuje, střih mě spíš jenom irituje a Víznera moc nemusím. Asi to bude tím, že mám prostě Saturninovy příběhy rád a dnes spíše nevídanou vlídností humoru, který je přitom bez přemíry umělého sladidla - vždy se rád podívám znovu. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování nesahá knižní předlože ani po paty. Havelka je poněkud prkený, Zedníčková rovněž není přesvědčivá (jako slečnu Barboru bych si dnes dokázal představit Martu Issovou, tehdy by možná nebyla špatná volba na B. Kodetovou), Lasice je až příliš snaživý. Kdo celý seriál zachraňuje, je Vízner, Lipský, Synková a Vacek. Zejména Synková hraje pruďu par excellance. Když teď v prosinci 2008 jde seriál znovu v televizi, měním hodnocení ze 3 na 4 právě za tu jmenovanou čtveřici. ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Vzdycky jsem si myslel,ze roman Zdenka Jirotky,ktery je opravdu skvely,nepujde natocit.No...a mylil jsem se.Ono to jde a vysledek je prakticky tak skvely jako kniha.Vynikajici scenar,napadita a vtipna rezie a opravdu,ale opravdu skveli herci a to uplne vsichni-Oldrichem Viznerem a Janou Synkovou pocinaje a Lubomirem Lipskym,Ondrejem Havelkou a Milanem Lasicou konce.Z tohoto serialu byl sestrihan film pro kina,ktery je opravdu nacpany humorem a vtipy-jasnych 90%,samotny serial je samozrejme trochu rozvlacnejsi,protoze to televizni obrazovka unese a vlastne zada,takze serial ma u me krasnych 80%. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Seriál, který má velkou snahu, ale na svou knižní předlohu nikdy v životě nedosáhne. Záměrně jsem si vybrala ke zhlédnutí seriál a ne film, abych viděla i vystřižené scény a měla zážitek o trochu delší. Psané formě jsem se musela smát nahlas, zde jsem tohle ovšem postrádala. Přesto byly postavy stvořeny zhruba tak, jak jsem si je podle popisu v knize představovala. Tento seriál by potřeboval ale mnohem víc dílů, aby dokázal věrneji citovat velmi obsáhlé dialogy, které mají mnohem vtipnější vyznění, když jsou napsány. Za to ale asi nikdo nemůže. Jako zpestření k maturitnímu učení určitě doporučuji, ale ještě více doporučuji si Saturnina přečíst, je to asi nejvtipnější kniha, kterou v seznamu najdete. ()

Skrivan 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem nechápal, jak někdo mohl z tak útlé a jednoduché knížečky natočit seriál s délkou dvě a půl hodiny. Odpověď je prostá, je to zkrátka prakticky doslovná adaptace. Což místy potěší, místy je to roztomilé, ale místy také až otravné nebo zbytečné. Co se ale musí nechat, je výborný situační humor a bravurní herecké výkony, které jsou vlastně minimalistické, ale o to geniálnější. Celkově vzato může seriál Jirotkově předloze velice zdatně sekundovat. ()

Zajímavosti (6)

  • Ondřej Havelka a Oldřich Vízner si celé natáčení vykali, až teprve na konci nabídl jako starší Vízner Havelkovi tykání. Vízner tykání až na konci nabídl z toho důvodu, aby si od „svého pána“ udržel patřičný odstup a lépe se mu tak hrálo podřízeného. (sator)
  • Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Jsou tu scény i z Valdštejnské zahrady. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Jsou tu scény z Bubovických vodopádů. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Kostel na konci je kostel sv. Matěje v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama