Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech byl v projektu Daedalus cvičen tým elitních pilotů, kteří se měli stát prvními americkými astronauty. Nařízením vlády byl však projekt ukončen a do vesmíru vyslán šimpanz. O čtyřicet let později selže ruské komunikační družici Ikon navigace. Pokud by se zřítila, mělo by to vážné následky. Proto se Rusové obrátí s prosbou o pomoc na Američany, navigační systém byl okopírován z amerického Skylabu. Jeho konstruktérem byl Frank Corvin, jeden z členů bývalého týmu Deadalos. Jen on si poradí s jeho opravou. Frank zuří, když zjistí, že jedním z ředitelů NASA je nenáviděný Bob Gerson, bývalý šéf projektu Deadalos. Nakonec ale souhlasí s nápadem dát dohromady původní tým, který se vypraví do vesmíru a družici opraví. Postupně najde všechny bývalé kolegy, předloží jim svůj návrh a přesvědčí je, aby se k němu přidali… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (287)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bylo by fajn, kdyby si Eastwood tehdy před natáčením řekl, CO vlastně chce natočit. Celý ten film spíš začne jako parodie na podobné vesmírné hrdinské filmy, ale v poslední třetině totálně zvážní a je úplně stejná jako všechny ostatní vesmírné hrdinské filmy, včetně snad úplně všech klišé. A fakt nechápu, co se Eastwoodovi stalo, že to ladění filmu v závěru obrátil o 180° a ačkoli většinu klišé bral s nadsázkou, v závěru ta novější klišé bere naopak strašně vážně a tím ta nadsázka z těch prvních úplně opadá. Jako jo, taky to mohlo být o tom, jak si čtyři starci konečně splní sen, dostanou se do vesmíru a k tomu všemu za účelem záchranné mise. A taky to mohlo být celé jenom komedie, ale tím pádem je ta poslední třetina tak strašně skrytě cynická, že to je sotva poznat. A babo raď, jak to teda bylo myšlené. Navíc až na herecké výkony (a herce obecně, je tu solidní sestava), pár skvělých a vtipných scén a vizuál vesmíru je to prostě jenom utahaná nuda bez přesahu. Místy mi těch 130 minut utíkalo neskutečně pomalu, ale může za to i to, že je to natočené strašně průměrně, rutinně, bez čehokoli zajímavého a silného - přičemž vše silné zde vynahrazují klišé a la SPOILER rakovina jednoho z kosmonautů KONEC SPOILERU, ale kvůli tomu podání na tom silného skutečně není nic. Příště si snad od Eastwooda vyberu něco povedenějšího. Lepší 2* ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Vesmírni kovboji” sú v podstate už dedkovia, poberajúci starobné dôchodky, pričom pred rovnými štyridsiatimi rokmi, t. j. v roku 1958 patrili medzi absolútnu špičku stíhacích pilotov ("PROJEKT Daedalus"), predovšetkým plukovníci: Francis D. "Frank" Corvin a William "Hawk" Hawkins, ktorí mali vskutku ozaj veľkú príležitosť - pozrieť sa na vlastné oči do vesmíru, ale kvôli čomu sa tak nakoniec nestalo, sa musíte presvedčiť úplne sami, keď ešte k tomu aj navrch uvidíte, « KTO » ich nahradil... ? V súčasnosti si nevie dať NASA rady s komunikačným satelitom Ikon, ktorý vypustil Sovietsky zväz v roku 1986 na orbitu, no teraz, po 14. rokoch, sa nečakane pokazil. Zrejme majú Amíci vážne dôvody pomôcť im ho opraviť, inak by sa v tejto veci tak intenzívne neangažovali, však ? Táto MISIA s názvom STS 200 má na to iba 30 dní, aby sa vôbec pripravila na let, namiesto, štandardných, dvanástich mesiacov. A obzvlášť pre Franka sa jedná o deligátnu záležitosť, keďže práve táto družica obsahuje jeho skonštruovaný, riadiací systém Skylab, o to viac ho to škrie ! A ak poprípade ešte vstúpi i do atmosféry, všetci sa máme po riti ! Každým dňom klesá o 8 000 metrov, tak aby ste sa už rýchlejšie poponáhľali, vážení páni ! Celkový tým sa skladá z kvarteta, keď citované dve esá, dopĺňajú ďalší dvaja starci - letový Ing. Jerry O'Neill a navigátor "Tank" Sullivan, čiže, vesmírne dobrodružstvo môže odštartovať... / Clint Eastwood ako astronaut v sedemdesiatke a v raketopláne ? Áno, je to bezpochyby pravda-nehynúca ! A zase nielen iba to, kedy na všetko dohliada opäť i za kamerou, že nakrúca čosi sakramentské nové, čo sa nazýva science-fiction, s čím doteraz nemá žiadne skúsenosti, veď sa neustále iba samým westernom a thrillerom venoval, o to lepšie sa s takouto látkou potom sám popasoval, lebo to musela byť veľká výzva... ?! Zaujímavý, filmový projekt, ktorý sa určite každý deň len tak nevidí, keď miestami zaznamenávam » rušivý strih« Joela Coxa, čo trochu zamrzí, ale zase posledný záber z „Mesiaca” , mi akosi vyčaril úsmev na tvári. Jedná sa o akýsi senilný, kinematografický počin, ktorý je čímsi strašne podnetný, asi tým samotným, iniciatívnym zvukom, ktorý má neuveriteľnú dynamiku alebo, žeby touto pohodovou partiou starkých ? ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Průměř. Parta důchodců si vyletí do vesmíru. Sice originální, ale průměrné. Eastwood by měl točit úplně jiné filmy. Poslední dobou mu to celkem šlape. A herecké obsazení je jaké je určitě jen z jednoho důvodu. Režie: Clint Eastwood. Jak jinak si vysvětlit tolik staříků v jednom filmu? Všichni už počítají s tím, že zbytek života dožijí v jednom obrovském domově důchodců a tak zkoušejí, jak jim to ve společném soužití půjde. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Málo doceněná komedie je variací na Eastwoodovo oblíbené téma-návrat z hlubin zapomnění, zjednání spravedlnosti a naplnění smyslu života. Zároveň si pohrává s myšlenkou stárnutí (lidí i jejich vynálezů). Závěrečný záběr, v němž kamera za doprovodu Sinatrova zpěvu (Fly Me To The Moon) najíždí na Zemi odrážející se v průzoru helmy Tommyho Lee Jonese, považuju za jedno z nejlepších a nejdojemnějších filmových zakončení. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Clint nezklamal a potěšil. Pohodovka, ve které nechyběla ani zábava, vtípky a legrácky, ani drama a napětí. Přechod od odlehčeného humoru a sebeparodie, ve které si čtverka starých pardálů ironicky utahuje ze sebe i žánrových schemat žánru, k vážnému dramatu, akci a emocím byl plynulý a nenásilný. Clint přitom občasným zážehem nadsázky udržoval nadhled první poloviny i v polovině druhé. K tomu skvělý Tommy Lee Jones, vtipné dialogy, vydařené triky, Clintova režie, která mi vyloženě sedla. Proště i po letech naprostá spokojenost. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Při nácviku přistání raketoplánu na simulátoru říká astronaut Hawkovi: „Selže vám motor.“ To je ale naprostý nesmysl, protože ve fázi přistání je raketoplán pouhopouhý kluzák, letí tedy bez motoru, a tak ani žádný motor nemůže selhat. (pjotri)
  • „Trochu zestárnete a chtějí po vás, abyste hrál o dvacet let mladší postavy, což je absurdní. Chtějí po vás, abyste hrál nějakého čtyřicátníka. Vy už ale čtyřicátníky hrát nechcete,“ svěřil se se svými pocity Clint Eastwood, který zde hraje jednoho z veteránů, kteří letí do kosmu opravit starý satelit. (ClintEastwood)
  • NASA pro natáčení beztížných scén nabídla zapůjčení letounu KC-135, stejné jako bylo použito při natáčení Apolla 13 (1995). Toto letadlo svým parabolickým letem dokáže vytvářet nulovou gravitaci. Režisér Clint Eastwood ho ale odmítl s tím, že by se v něm starším hercům hohlo udělat natolik nevolno, že by to mohlo ohrozit natáčení. (Chevees)

Reklama

Reklama