Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 5
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Recenze uživatele DwayneJohnson k tomuto seriálu (2)

Vražda (2007) 

Úvodem bych chtěl poznamenat, že můj komentář možná nebude zase až tak zcela objektivní, nicméně to mi vůbec nebrání k tomu, abych dal plný počet a zařadil tenhle seriál do mojí topky. Jistě, je zde možná celkem hodně podezřelých, pro někoho až příliš, možná by nevadilo seriál o pár dílů zkrátit, ale tohle jsou pro mě všechno naprosto nepodstatné a zanedbatelné detaily. Vůbec, osobně se mně neustále nacházení nových možných pachatelů líbilo, přišlo mě takové lidské, s tím, že i v policii jsou lidé, kteří dělají chyby, jako v každém jiném zaměstnání. Dále už žádné nedostatky nevidím. Ať už to byl naprosto bezchybný dabing, skvěle udělaný konec a nebo třeba výběr herců. Jak Sofie, v roli policejní komisařky, tak Lars v roli komunálního politika a nebo namátkou Bjarne v roli truchlícího otce, tihle všichni herci byli velmi dobří a to jsem vybral jenom zlomek. Do Zločinu jsem se opravdu zakousl na začátku a abych byl upřímný, nepustil jsem ho zcela ani na konci a už se nemůžu dočkat, až začnu s druhou a pak se třetí sérií. ()

Série 3 (2012) (S03) 

Pokud by se dalo říct o první řadě dánského Zločinu, že byl až moc zdlouhavý a o druhé sérii, že byla možná malinko nepřesvědčivá, tak třetí řada a to hlavně na začátku má úplně jinou atmosféru. Sportovní terminologií má úžasný tah na bránu a hlavně zběsilé tempo, které, hlavně na začátku nenechá diváka vůbec odpočinout. Koncept je stejný, jako v předchozích dvou sériích. Propojení vyšetřování vraždy a světa té nejvyšší politiky, která nakonec míří až do úplně nejvyšších politických pater. Co bych rozhodně ještě vyzdvihl, tak to byla hlavní herecká dvojice. Sarah byla možná nejlepší z celé série a Nikolaj, jako její partner, to byla naprosto ideální volba, kterou ještě vhodně doplnili ostatní herci ve vedlejších rolí . Do téhle chvíle, jenom slova chvály a upřímně řečeno do zhruba osmého dílu mně přes drobné výtky vůbec nenapadlo, že půjdu pod pět. Pak ale vzalo mé skálopevné rozhodnutí rychle za své, k čemuž přispěl hlavně poslední díl a zhruba posledních 30 minut. Teď nemám na mysli šokující konec, ale spíše, co tomu přecházelo před tím. Přece jen, těch změn v chování a také nelogických momentů bylo i na mě moc a to teda něco vydržím. Přesto,(nebo právě proto?) zůstává pro mě tenhle seriál svým způsobem fenoménem, který se jen tak neomrzí a na který se klidně podívám snad někdy možná v budoucnosti. Samozřejmě jen se „Sarah Lundovou“, v hlavní roli. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama