Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

F.man 

všechny recenze uživatele

Říkejte mi cynik, ale obyčejně na mě filmy, které se diváka snaží "vydírat" zas tak moc nepůsobí. Nemůže za to ani tak stav hlavního hrdiny, ale většinou scénář a režisér, kteří často derivují filmový jazyk jen na ono postížení. Tentokrát ale tleskám HBO a tleskám Claire Danes, protože k postavě Temple Grandin přistoupili citlivě, bez přílišné glorifikace a snažili se rozvést a ukázat chování autismu bez toho, aby byl divák tlačen k jakýmkoli soudům. Teda určitě ne tak okatě jak to mnohdy dopadá. Film tedy dostal jakousi "lehkost", a věnoval se tomu, co bych od takovéhoto typu autobiografie čekal. No a výkon Claire Danes, o tom je zbytečné cokoli psát, protože je prostě vážně skvělý. Kéž by televize točili více takových filmů. Možná bych se pak na ni i občas podíval. Nature is cruel, but we don't have to be. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit pocitu, že to bylo trochu vyhrocené a přehnané. Unavoval mě zejména její neustálý řev. Mám i pár výhrad k herečce v hlavní roli. Nevím, jeslti se tak strašně snažila napodobit autismus, anebo to byla čistě její představa o této poruše, ale měla jsem pocit, že méně je někdy více. Mám ráda herecký minimalismus, ve kterém herec vyjádří tucet pocitů v jednom malém pohybu. Avšak závěrem musím říct, že jsem si na to zvykla a začala se mi i líbit :)! Zcela upřímně si neumím představit jediný důvod, proč si vybrat dobytek, potažmo jatka. Co se mi ale hodne líbilo, byla vizualizace obrázců jejího myšlení. Taky mě fascinovala její chuť psát články.. Já jich mám taky pár napsat a je to pro mě peklo :(. Za to má můj obdiv! ()

Reklama

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Jak píše larelay, film se vám bude líbit podle toho, jak moc se dokážete ztotožnit s hlavní postavou a to se u mě prostě nedá popřít. Nebudu se tady rozepisovat proč, prostě mám rád tyhle postavy a filmy o nich, protože s nimi dokážu neskutečně souznít a vcítit se. Přidám-li k tomu moji lásku ke zvířatům, která tady hraje také velkou roli, nemohu jinak, než Temple jako filmu i Temple jako člověku dát plné hodnocení. Zlatý Glóbus a Emmy pro Claire naprosto zasloužené. Škoda, že se nemohla dočkat nominace na Oscara. ()

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Mám ráda kvalitní životopisné filmy a to hlavně proto, že ukazují všem lidem, čeho všeho jsou schopní lidé, kteří to mají v životě daleko těžší. Musí se vyrovnat s věcmi, které nám přijdou naprosto normální, které ani nevnímáme. A taky je pro mě osobně neuvěřitelné, jakou představivost Temple Grandin má, jak každý předmět vnímá jinak. A Claire Danes se této role obdivuhodné ženy zhostila na výbornou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Príroda je krutá, ale my nemusíme byť..." Príbeh autistky Temple Grandinovej produkovala HBO a podľa očakávania som dostal kvalitu. To najzásadnejšie o autistoch som videl (Malaton, Rain man...) a toto je vážna konkurencia všetkým podobným filmom. Najviac si na tomto filme cením to, že zo všetkých filmov na túto tému asi najviac divákovi priblíži spôsob ich myslenia a predstavivosť. Často je to vtipné, ale výsledky práce Temple a jej fotografická pamäť na vás urobia dojem. C. Danesová zvládla svoju úlohu perfektne, určite jej najlepšia rola, bez debaty. Ocenenie Zlatý glóbus za jej výkon to potvrdzuje. Menší šok ma čakal i po zistení , že sa dej točí okolo dobytčej farmy na spracovanie hovädzieho mäsa. Ako tým zvieratám uľahčiť cestu k smrti? Ako zmenšiť počet utopeného dobytka? Ako zmenšiť prevádzkové náklady? Autistka Temple to vyrieši, pretože vidí veci inak. 90%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • HBO koupilo stádo krav pro scény s dobytkem v tomto filmu. (Nathaniell)
  • V celém filmu se příležitostně objevují plakáty Alberta Einsteina. Předpokládá se, že Einstein měl Aspergerův syndrom. (Nathaniell)
  • Ve scéně blízko konce filmu Temple (Claire Danes) drží hlavu první krávy, která má být poražena, a zmiňuje to, že si díky ní uvědomila, jak drahocenný byl život, a díky ní se cítila blízko k Bohu. Tato scéna byla založena na události v její autobiografii „Thinking In Pictures“, kterou popisuje jako svou první zkušenost s intenzivním náboženským cítěním. (Nathaniell)

Reklama

Reklama