Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

akisha 

všechny recenze uživatele

Fandila jsem Piktům. Tak asi tak. Jelikož jsem celkem chápala, proč chtěj ty Římany dostat pryč. A kdyby mezi Římany nepatřil Michael Fassbender, bylo by to ještě horší, protože jinak je ta římská partička dosti tucová (pár zástupců menšin, jeden veterán, zrádce, nuda). I tady je vidět, že Marshall točit umí, ale měl by se orientovat na žánry, který líp ovládá (ano, nenápadná prosbička o další horor, jako byl The Descent), protože jinak to je celkem slabota. Nezajímavej děj by se dal překousnout, kdyby ho Marshall uměl vtipně a zábavně prodat (jako to dokázal právě u The Descent), ale tohle je prostě další utahaná variace na historický dobrodrůžo s nějakejma těma drsnejma domorodcema, která je výjimečná jedině a pouze tím, že tam hraje Michael Fassbender The Awesome. A ještě k Olze... Možná že je jen těžko uvěřitelný, aby barbaři z lesů byli tak krásný a sexy, ale zápal se jí upřít nedá. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Soudný den v historickém kabátě. Je to stejně jednoduché (pro někoho až blbé) a naprosto brutální, ale Neil Marshall to ani nijak neumí. A režijně to opět zvládl na jedničku, celé to rychle uteče, akce je správně drsná a navíc je i mnohem lépe sestříhaná než v případě Soudného dne. Což je velké plus. Záda Marshallovi navíc kryje ultradrsňák Michael Fassbender, kterýmu věštím zajímavou budoucnost. Ten svým výkonem nechá zapomenout i na neuvěřitelně prkenou a vtipnou Olgou Kurylenko, která při bitvách působí opravdu k smíchu, ale aspoň že nemluví. Jenom je škoda, že ke konci tomu trochu dochází dech a bylo to malinko blbé už i na mě. I tak ale celkem slušný historický nářez. 70% ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Typický Marshall jak ho nemám rád. Scenáristicky stupidní, akčně chaotický a režijně s přibývající stopáží notně rozkolísaný. Proč tedy 3 hvězdy (resp. 5/10)? Protože Michael Fassbender, jehož charisma by utáhlo i reklamu na prací prášek a intimky dohromady. Je to právě stoupající britská hvězda, která - jako jediná - dokáže prodat Marshallovy psavecké kiksy s vážnou tváří, aniž by se musela stydět. Což se o zbytku rozhodně říct nedá. Obzvlášť Kurylenko je v akční poloze vyloženě k smíchu a navíc má zhruba o pět vrstev oblečení víc, než se v jejím případě sluší a patří. Zbytek si pak alespoň vydělal na nájem a bude do budoucna dělat, že o téhle laciné vykrádačce Gladiátora, Pána prstenů a bůh-ví-čeho-ještě jaktěživ neslyšel. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Toto mala byť moja posledná akcia.“ – „Možno bude.“ Po rozpačitom SÚDNOM DNI je to síce „návrat ku koreňom Neila Marshalla“, ale ďalší PÁD DO TMY to tiež nie je. Ale ani béčkarskí PSÍ VOJACI. Marshall výborne ovláda gore a i osemdesiate preseknutie krčnej tepny v ledva hodinu a pol dlhom filme pôsobí rovnako šokujúco, ako prvé. Podarili sa i niektorí herci (Liam Cunningham – PSÍ VOJACI, HARRY BROWN, nový SÚBOJ TITANOV), výprava je (miestami) krásna a vďakabohu Neil upustil od humoru (resp. od veci, ktorú si pod tým pojmom predstavuje). Vlastne by som dal skôr palec hore, ako dole. Faktom ale je, že scenár je priemerný a hoci stále niekto niekam beží alebo sa s niekým seká do krvi, časom začne brutálne akčné tempo paradoxne stagnovať/nudiť. Viac v mojej recenzii na recenzie.org: http://recenzie.org/historicky-film/412-centurion-6o- ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ilan Eshkeri: 1. Centurion [3:06] ,2. Fort Attack [1:08] ,3. The Ninth Ride Out [3:00] ,4. Quintus Escapes [1:37] ,5. Arianne [1:10] ,6. The Ninth March On [1:34] ,7. The General Falls [2:09] ,8. On The Run [2:31] ,9. The Village [2:50] ,10. Funeral [1:18] ,11. She Wolf (Etain) [2:34] ,12. A Sacred Rite [3:24] ,13. We Are The Prey [2:56] ,14. Waterfall [3:41] ,15. Necromancer [2:58] ,16. Wolves [2:51] ,17. Battle At The Fort [3:57] ,18. Quintus Returns [1:01] ,19. Fate Of The Ninth [2:03], ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Během natáčení se teploty často pohybovaly pod bodem mrazu, to především v horských oblastech Inverness Mountains. První dny natáčení se teplota pohybovala v konstantním rozmezí pěti stupňů pod nulou. (Conspi)
  • Zbroj filmových centurionů byla vyrobena ze sklolaminátového materiálu. (Conspi)
  • Neil Marshall se inspiroval legendou o římské Deváté legii, která ve 2. století n. l. zmizela beze stop v Kaledonských horách v severním Skotsku, obývaných kmenem divokých Piktů. (Zdroj: Palace Pictures)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama