Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kéž by takhle nějak vypadal BRAN MAK MORN. Syrová, válečná řežba. Marshall má své rezervy a měl by se hlavně naučit stříhat a přechody mezi určitými scénami taky nejsou úplně košer, ale umí vykreslit parádní atmosféru plnou války a krve. Obsazení je znamenité. Výborný, správňácký Michael Fassbender je vyvažován němou divoškou s ďábelskou tváří Olgy Kurylenko. A Dominic West, i když se tam moc neohřál potěšil. Málem bych zapoměl, Eskheriho hudba se povedla na jedničku. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Men vs. Wild. Chlapci by potřebovali pár lekcí od Gryllse. Dojde-li jim svinské štěstí, nasazují svinský krok. Když běží, nepřemýšlí. Rozum nemají a neznají, což se očekává i od diváků. Devadesát minut běhání, sezení, žvýkání, žvanění (o ranách které nejsou vidět a tak) a vraždění. Nejzřetelnější jsou během četných řeží chlístance krve. To o sobě dává vědět Marshallova hororová průprava. Strašidelné scény, o něž si situace „pár nýmandů v divočině“ říká, přitom docela chybí. Stejně jako jakákoliv přidaná hodnota nad rámec starověké vybíjené. Jak je paralela s válkou v Iráku, která taky dlouho trvá a nenese žádné ovoce, vystydlá, je přítomnost Araba a černocha v „týmu“ křečovitá. Nechápu, k čemu takový film, k čemu Společenstvo prstenu, do kterého bylo vloženo podstatně méně peněz a intelektu. I když děsně blbě čitelné úvodní titulky slibují ohromnou podívanou, na „money shots“ očividně nezbyly „money“ a jestli vás nerajcují utínané údy, můžete se těšit jedině na dvě ženy, které jsou, jak tomu ve zhmotněných chlapských fantaziích bývá, tajuplné, mlčenlivé a sexy. Ale kvůli tomu netřeba sledovat devadesátiminutový film, úplně stačí na chvíli zavřít oči. 50% Zajímavé komentáře: Cappuccino, Macejko, Martinius ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Já bych chtěl dát čtyři hvězdy, vážně bych chtěl. Za to, jaký je Centurion nadupaný film, za to, jak se v něm (skoro) pořád něco děje, za to, že (skoro) nenudí a má plno sympatických postav, za to, jak nekompromisně se v něm seká, kuchá, řeže, krájí a bůhvíco dalšího, za Marshallovu divokou režii, za Eshkeriho hudbu, za (pro mě) překvapivou Olgu Kurylenko.... Jenže kvůli odbyté finální konfrontaci, čarodějce a kvůli víceméně hloupému závěru nemůžu. Škoda. A velká. Dávám tedy lepší tři hvězdy s tím, že mi nebude dělat problém se na Centuriona někdy podívat znovu, což je určitě taky plusový bod. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Poctivá řežba, která si sice během inscenace jednotlivých scén okatě bere z Gladiátora nebo Pána Prstenů, ale sama o sobě jako celek dokáže obstát. Přestože sledujeme příběh optikou rozprášené Deváté legie, nelze film nařknout z jednostrannosti a ve svém vyznění je i protiválečný. Olince Kurylenko nakázal Marshall bobříka mlčení a ono to tak (nepřekvapivě) funguje lépe a s tažením Piktů motivovaným pomstou je možné do určité míry i sympatizovat. Nakonec se nedá přehlédnout ani očividná paralela s dnešním stavem USA, které jsou, jakožto impérium v úpadkové fázi, často přirovnávány právě ke starověkému Římu. Nákladné válečné avantýry, kde velkomocenské jednotky narážejí na úsporný, guerillový styl boje primitivnějších nepřátel, je možné spojit nejen s tehdejší situací v severní Británii, ale také s permanentní, nevydařenou okupací současného Iráku/Afghánistánu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film mi notně připomněl úvodem snad Gladiátora a později Krále Artuše. Trošku mi přišlo že režisér Marshall přestřelil žánr do kterého se pustil. Ani se nedivím že film byl stažen z distribuce našich kin, protože si upřímně neumím moc představit že by měl kdovíjak vysokou návštěvnost. Je to veskrze takové béčko v historických kostýmech. Režiséra Marshalla si ale moc vážím, už za jeho skvosty jakými jsou Descent nebo Doomsday. Centurion je film, který neuškodí vidět, ale rozhodně dlouho ve vašich myslích nezůstane. PS: Druhá projekce se vyplatila, film není zase tolik špatný jako na první pohled. Jediné mínus bych viděl v Kurylenko, která působí v roli trošku nedůvěryhodně. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Neil Marshall se inspiroval legendou o římské Deváté legii, která ve 2. století n. l. zmizela beze stop v Kaledonských horách v severním Skotsku, obývaných kmenem divokých Piktů. (Zdroj: Palace Pictures)
  • Po pozření muchomůrky zelené dojde k prvním příznakům otravy po 8 až 48 hodinách. Smrt během několika minut je tudíž nesmyslem. (Hal_Moore)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama