Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (87)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Divoch tematizuje osud, jelikož ze svobody motorkářů, kteří vlastně nikam konrétně namířeno nemají, paradoxně utváří predestinaci nevyhnutelné katastrofy. Ovšem spíše než by film reagoval na Sartrovo „odsouzen k svobodě“ a Nietzscheho, který upozornil na obtížnost a nepohodlí svobodného života, vyčkává a objektivisticky finguje vědeckou nezúčastněnost. Nejvíce to dává najevo postavami na hraně, jako třeba pragmatický policista nebo děvče zaseklé v místním zapadákově. Tyhle postavy fungují jako soudci Brandona a jeho party a na nich záleží, kam se osud přikloní. Jsou tak svobodnější než motorkáři. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně byl Brandův Johnny Strabler mnohem přesvědčivější a zajímavější než Deanův Rebel bez příčiny. Zatímco Jim Stark byl typický outsider a vyděděnec, který se uchyluje (především z donucení) k osamocené revoltě, která nutně vypadá podivínsky a končí nezdarem, tak Brando představuje rebela vůdce, neochotného se podvolit čemukoli: „Proti čemu se bouříš? Proti čemu chceš!“ Zatímco Jim Stark trpí nepochopením, tak Johnnymu je nějaké pochopení zcela lhostejné. Přestože snímek trpí určitou epizodičností a nejednotou děje a formálně je spíše řemeslný, je zároveň úžasnou generační výpovědí a provokací. Film o mladické revoltě proti autoritám a obecně proti všemu, kterou prožívá každý mladý člověk, a z které nakonec každého, kdo při ní nezahnye, vyléčí neúprosná a tíživá realita… ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ve své době patrně značně kontroverzní film - o to víc je třeba ocenit, že dokázal být ZCELA NEZAUJATÝ … Vypráví o mládí - a potřebě revolty, která je nutná už jenom ze zásady: Pro pocit svobody a nezávislosti na generaci otců a matek s předpotopními názory a nepoužitelným životním stylem. Podařilo se mu dokonale předvést, jak se malé frajeřiny za (ne)příznivých okolností nekontrolovatelně násobí - a s neúprosnou logikou vyvolávají střety a velké průšvihy. A konečně nemohu opomenout velice charismatického Marlona Branda v roli Johnnyho Strablera, který si jako vůdce "Černých rebelů“ hraje na většího drsňáka, nežli ve skutečnosti je. Vůbec se nedivím, že se stal idolem žen a dívek - i vzorem opravdových mužů. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Je to vlastne takovy western na motorkach.... Banda prijede do mesta, to "terorizuje" (z dnesniho pohledu naprosto neskodnym zpusobem), pak prijede dalsi banda (s vynikajicim Marvinem jako sefem) a to uz zacina bejt na mistni venkovany moc silny kafe. Pak trosku zmatku, na konci prejetej deda, ponauceni a konec filmu. Brando je sice zajimavej, ale kdyby se na konci neusmal, tak bych ohodnotil jeho postavu jako totalniho idiota. Takhle muzu hodnotit jako obycejneho idiota. Mary krasna. Necekal jsem, ze tenhle film bude nejaky ultimatni zazrak, a taky nebyl. Na druhou stranu uplne zklamani to neni. 3++ P.S.: zajimavosti je, jak malo je tam zastoupen HD...vetsina tech kluku ma jiny stroje, napr:: Velocette, Matchless, Triumph, BSA atd., vse import... ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

S ohledem na rok výborný film s mladým, ale rozhodně ne skvělým Marlonem Brandem. On to sice je frajer, ale kdyby nemluvil jako negr a přestal tak nešikovně balit servírku, tak by mi byl možná i sympatický, ale už se v tom nebudu vrtat, kdo ví jak to tenkrát chodilo. Jinak jsem spokojený, i přes svou značnou naivitu jsem se ani na vteřinu nenudil, Lee Marvin je neodaletný a třešničkou na dortu je výborný konec. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Postava China (Lee Marvin) je založena na skutečném 'bikerovi' Willie Forknerovi, známém též jako "Wino Willy". (Mol)
  • V době natáčení Lee Marvin neuměl jezdit na motorce. Rychle se to však naučil a později se stal horlivým závodníkem na svém Triumph 200cc Tiger Cup v pouštních závodech. (Mol)
  • President San Francisko Hell's Angeles Frank Sadílek nosil pruhované triko jako měl Chino (Lee Marvin) ve filmu. (Mol)

Reklama

Reklama