Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som si nepomyslel, že ja, antišportovec, dám športovému filmu štyri hviezdičky. A na filme, ktorý je žánrovo zaradený aj medzi komédie sa ani raz nezasmejem. Ale pravdou je, že ma dostalo práve to, že film z prostredia futbalu nie je primárne o futbale, ale skôr o podhubí, z ktorého vyrastá a vzťahoch, ktoré v ňom panovali v danej dobe a v modifikovanej podobe panujú doteraz. Michael Sheen výborne stvárnil zaujímavý typ egocentrika, ktorý je neznesiteľný, ale má výsledky, čo mu vydrží tak dlho, až sa tí, na ktorých závisí, rozhodnú obetovať výsledky, len aby sa zbavili jeho nepríjemnej priamosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně pozitivní film o přátelství, namyšlenosti a sebeprozření. O fotbalu to žel moc není - jestli záběry ze zápasů dají dohromady tři minuty filmu, tak je to myslím ještě moc. Zazní zde ve spodních tónech ještě kritika výher na úkor zákeřných faulů a divadla ze strany hráčů, ale celkově je to o namyšlenosti jednoho chlápka, který si o sobě myslí, jak je skvělý sám o sobě, a nedojde mu, že jde často o týmovou práci. Herecky naprosto dokonalé, celé protežované Dejvické by si to mělo povinně pustit. Nejlepší je, že ten film plyne a plyne, a najednou je konec, ani člověk neví jak. Tvůrci navíc celé téma pojali s nadhledem a nevtíravým vtipem, ne jako slzopudné drama (i když ten závěr stojí za to :-)), čímž je z toho o to víc koukatelná záležitost. Podobných filmů na téma sebepoznání moc neznám, a to dokonce ani z křesťanské produkce. ;-) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fotbalovému fanouškovi plesá srdce radostí. Filmů s fotbalovou tématikou totiž nevzniká mnoho a ještě méně jich je kvalitních. Naštěstí mezi ně patří i tenhle zeširoka uchopený příběh legendy jako je Brian Clough (a také Petera Taylora a Dona Revieho), který potěší upřímností, skvělým obsazením a prostředím, které nás vrací o 40 let zpátky. Středobodem je právě velkohubý charismatický trenér, který diváka dokáže neustále bavit. Z tvrdých utkání není bohužel ukázáno příliš, ale nevadí to, protože tu jde o něco jiného. O celé tehdejší chápání fotbalu, úspěchů i jedno obrovské ego, které jednou muselo narazit. PS: většina tu předhazuje Mourinha, ale vždyť ani není Cloughovi podobný tak, jak tvrdíte. Mourinho jedná s maximální možnou vypočítavostí a taktikou, provokuje a přenáší tlak z hráčů na sebe. Tam kde Mourinho ví co dělá, tam Clough narážel na své ego a nepromyšlené jednání. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

a já se tak těšil.......:o( Jako příznivec té (pro jedny krásné, pro druhé nesmyslné ) hry zvané FOTBAL a především jako obdivovatel anglické premiere league v kombinaci se zdejšími veskrze pozitivními komentáři jsem si říkal.... tohle bude ONO! Konečně snímek, který si na nic nehraje a přiblíží i " nefanouškům " fotbalový život takový, jaký skutečně je ( byl ) bez příkras, bez zbytečných kudrlinek a pomůže přiblížit " obyčejným " lidem, proč člověk milující tuto hru, mu dokáže tak propadnout. Jenže ouha, paradoxně by se dalo říci, že tento snímek je dělán právě pro lidi, kteří fotbal vnímají pouze jako okrajovou záležitost. Pro skutečné fanoušky si troufám tvrdit, to bude určité zklamání. Je to takový " učesaný " snímek. Jednoduše mi nikdo nevymluví, že se z tohoto tématu nedalo " vytřískat " mnohem více. Tento film měl dýchat fotbalem, tradicemi, atmosférou, zapálením pro tuhle hru, emocemi, ale po hříchu se mi tohoto dostalo pouze v náznacích a to je zatraceně málo. Snímek jentak klouže po povrchu a myslím, že by mu prospělo i více dobových záběrů. Všichni velebíte výkon Michaela Sheena coby Briana Clougha. I zde tvrdím, že to " jiskření " mezi ním a Colmem Meaneym nebylo zrovna přesvědčivé. Tak snad někdy příště..... Zatím pro mě nadále number one ( co se týče fotbalového vyznání se k lásce ke (sportu ) zvaný FOTBAL) zůstává kniha Nicka Hornbyho, Fotbalová horečka! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já fotbal rád. Kde se vzala, tu se vzala...komedie? Nevšiml jsem si. Ale zajímavé je to tím, že se zde řeší fotbal. Kdyby udělali stejný film o basketu, tak by to byla obrovská kokotina, ale samozřejmě by to nešlo, protože basket se nehraje na trávě, takže by byl film úplně jiný. Každopádně se jedná o nádhernou sondu do fungování klubů v letech sedmdesátých. Moc rád jsem nahlédl pod pokličku. Naprosto mi uniká, proč byl film pojmenován Prokletý klub, když se o žádné prokletí nejedná. Trenér příjde do týmu, který nemá rád. To už nadělalo neplechu mnohokrát. Dovolte mi poukázat na situaci z naší kapr ligy, kdy se zapřísáhlý srdcař Sparty Franz Straka, který byl pořádně vyhecován rodinou, rozhodl trénovat Slávii. To zákonitě dobře dopadnout nemůže. Jsem téměř pravidelný víkendový divák Premier League, takže mě film velmi potěšil svým obsahem a marné rozhodně nebylo ani zajímavé zpracování. Leč se necítím absolutně ničím ohromen. 3* ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Rekordem, kterého si údajně Clough velmi cenil, byla šňůra neporazitelnosti ve 42 po sobě jdoucích ligových zápasech při jeho působení v Nottinghamu Forest v letech 1976 a 77. Tento rekord překonal až londýnský Arsenal a stalo se tak v dubnu 2004 - měsíc nato Brian Clough zemřel. (curfew77)
  • Clough způsobil mezinárodní skandál před zápasem evropského poháru v roce 1973 v Turíně, který je ve filmu také zmiňován. Po porážce s Juventusem totiž označil italské hráče za podvodníky ("cheating bastards") a otřel se také o "zbabělost Italů" během druhé světové války. (curfew77)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno