Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

El Indio 

všechny recenze uživatele

MacKenna byl vůl, o tom žádná. Celej film se ho snaží zbalit nadržená indiánská krasavice a ten trouba jí od sebe furt odhání a místo toho se zahazuje s tuctovou špinavou blonckou, která si ani nesundá hadry, když se jde koupat. Nechápu. A ten ostatními vychvalovaný konec tu na mě působil jak pěst na oko, tohle patří tak do fantasy, a ne do westernu. Navíc mi připadal trikově velmi mizerně provedený i na tu dobu vzniku. A pak ty ústavičný zadní projekce při jízdě na koni, naprosto zbytečná věc a film to pouze shazuje. A taky mě zamrzelo jak strašně málo prostoru dostali herci jako Eli Wallach, Edward G. Robinson nebo Lee J. Cobb. Ovšem má to skvělou hudbu, kvalitní herce a řek bych, že film se nesnaží hrát si na něco víc než je, tj. pohodová zábava, což je taky plus. Takže slabší čtyři si to zřejmě zaslouží. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Apačská pověst vypráví o skrytém kaňonu a obrovském zlatém pokladu, který Apačové hlídají. Dokud dokážou ukrývat kaňon pŕed světem, dokud se zlata nedotknou, budou silní a mocní. Tak praví legenda. ... O něco později dostal kaňon jméno MacKennovo zlato. –––– Začína to veľkolepo veľkým preslovom rozprávača a nádhernými zábermi na púštnu prériu z pohľadu letiaceho supa. Neskôr ale prichádzajú dosť nezrozumiteľné dejové obraty a ani pravidelne sa objavujúci rozprávač nedokáže dej vysvetliť tak, aby dával úplný zmysel. No a záver je na tom tiež podobne. Snaha o trikové efekty je úplne smiešna a musela taká byť už v dobe vzniku. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny western zo 60. rokov. Je sice pravda, ze vtedy sa tocilo 100 westernov za rok, nastala akasi westernova inflacia a trochu pomalsi je rozjazd Mekenovho Zlata. Ale hraju tu slusni herci ako Omar Sharif a Gregory Peck. Nudnejsie tempo a slabsie dialogy v strede filmu vynahradzuje masakrozny zaver : 85 % ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Film je pozoruhodný jen svým provedením. V dnešní době k politování. Triky byly špatné už v době vzniku. Velká část záběrů je se zadní projekcí a i běžné záběry jako je např. jízda na koni je vytvořena v ateliéru. Nenapadá mě nic jiného, než finanční úspora za drahé slavné herce, která vedla tvůrce k tomu, aby takový (snad) ambiciózní snímek vypadal jako televizní dílo. Kameraman se ani nesnaží vytvořit u bližších záběrů dotáčených v ateliéru stejnou světelnou realitu jakou má background. Polystyrénové skály, modely stromečků a zemětřesení, jaké by zvádla lépe i Hermína Týrlová v 50. letech. Scénář je ubohý až k trapnosti. Nechybí skály padající těsně za zadky koní a podobné hollywoodské speciality. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film viacerých kontrastov. Je plný naivných efektov, očividných zadných projekcií, ale občas poteší netradičným strihom, až rapidmontážou. Príbeh je Indiana Jonesovského razenia, až rozprávkovo pôsobiaci, veľmi zábavný, ide ale zase proti revizionizácii westernu od povedzme polovice 50. rokov. Western plný veľkých hviezd, v menšej úlohe prekvapí Edward Robinson. Veľkým plusom je krásna výprava. Príbeh nie je až tak priamočiary, občas sa to trochu premieša, k slovu sa dostanú viaceré skupinky zlatuchtivých dobrodruhov. Celkovo nadpriemer, snáď tie slabšie triky v nikom nevzbudia myšlienku na remake. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Snímek obsahuje mnoho krásných exteriérových záběrů z Monument Valley v Arizoně, Glen Canyonu v Utahu a Velkého kaňonu řeky Colorado, kam je děj snímku fakticky posazen. (SeanBean)
  • Film bol populárny v Sovietskom zväze. Prvýkrát bol uvedený na VIII. moskovskom medzinárodnom filmovom festivale v roku 1973, po ňom nasledovala filmová premiéra v roku 1974. Pozrelo si ho 63 miliónov ľudí a doteraz je na štvrtom mieste v historickom rebríčku zahraničnej filmovej distribúcie v post-sovietskych krajinách. (Arsenal83)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)

Reklama

Reklama