Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

honajz 

všechny recenze uživatele

Za mne docela zklamání. Předvídatelné, pomalé, zdlouhavé (klidně to mohlo mít o hodinu míň, a nikdo by nic nepoznal), s mizernou zadní projekcí, s mizernými triky (až na skalní pueblo, to se povedlo) a mizerným střihem, voice over (!), chyby skriptu (po bitce na pěsti a omlacování o skálu a po průjezdu padajícím tunelem v jeskyni nemají kluci v obličeji ani škrábnutí?)  a příběh je pohádka o Honzovi, který ke štěstí přišel a princeznu si vysloužil a od sudiček zlato dostal, zkřížená s Pokladem na Stříbrném jezeře. Chemie mezi postavami nefunguje, Gregory Peck nemá co hrát, akce moc není, některé postavy jsou nám zdlouhavě představovány, aby je vzápětí někdo kilnul a ony zmizely z děje... A ve výsledku je to celé o tom, abychom se nenechali zaslepit zlatem. Uf. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých padesáti letech jsem se odhodlala k tomuto filmu a dopadlo to jak jsem předpokládala.Proti tomu ,co mi zůstalo v paměti ,tohle vyšlo jako vyčpělý parfém.Klasická kovbojka,jednoduchý scénář.Film jsem viděla v Mostě, kdy ho uváděli v prvním velkoplošném kině.S akustikou tehdy nevídanou.Ty výstřely ,kterých ozvěna se odrážela od skal, není nic proti tomu ,co bylo slyšet tehdy v kině.Hudba Quincyho Jonese byl zážitek.Vypadá to na to,že s tím něco udělali když to dabovali.Měli nechat titulky.Zkrátka originál.Promítalo se na obloukové plátno.Tehdy jste měli pocit, že v té prérii sedíte. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že to bude napínavejší dobrodružný western. Dobré 2/3 tam postavy, ktorých je fakt habadej, vedú diskusný krúžok o tom, kto z nich je najdrsnejší frajer, ktorý nakoniec získa to legendárne zlato. No a medzitým sa ich rady prerieďujú. Akcie tu veľa nie je a často ju zhadzuje komická zadná projekcia. Takto by som na koňovi dokázal cválať aj ja. Okrem finále je pôsobivá jedine pasáž na rieke. Chudáci kone. No a vo finále, po nekonečnej päsťovačke, film nečakane zmení žáner na katastrofický a hlavných hrdinov tam začnú naháňať padajúce skaly jak v nejakej Emmerichovke. Ale napriek zastaraným trikom ma finále bavilo. Celkovo to je podla mňa precenený priemerný film, ktorý sa často strašne vliekol a ani hviezdne obsadenie nedokázalo tým jednorozmerným postavám dodať poriadnu šťavu. Bolo mi jedno kto z nich sa na konci bude tešiť z kopy zlata. 5/10. ()

Spectre 

všechny recenze uživatele

Skutočne výborný relaxačný film s nadmieru kvalitným obsadením. Pri hodnotení je dôležité uvedomiť si, čo od filmu čakám. Samozrejme, s Leoneho perlami sa to nedá porovnávať, avšak o to ani nejde, nakoľko sa jedná o odlišný subžáner. Kritika sa bude vzťahovať na scenár, ktorý nie je nič extra a má buď chyby, alebo miestami koketuje s rôznymi klišé. Čo však musím vyzdvihnúť sú vynikajúci herci, výborná panoramatická širokoúhla kamera a dobrý, dynamický, strih pri akčných scénach. Triky sú v tomto prípade kategória sama o sebe, ale platí tu to, čo poznáme zo všetkých veľkofilmov: Výborne spracované (dôstojne aj v dnešnej dobe) trikové sekvencie vyvážené úplne blbými a zbytočnými spätnými projekciami hercov "jazdiacich na koni". Napokon spomeniem hudbu... diváci, ktorí sa naladia na úvod filmu budú chrochtať blahom. Cez všetky nedostatky... tento film je kvalitný western, ktorý odporúčam zhliadnuť nielen fanúšikom žánru. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Western inspirovaný stejnojmennou knihou Hecka Allena (pseud. Will Henry) z roku 1963. Příběh vypráví o tom, jak touha po zlate může zkazit různé typy lidí. Je to trochu jiný western, má takové lehčí, hippie, rockovější ladění. Příběh má vypravěče, také se hodně používá klíčované pozadí. Bílí, Mexičané i indiání žijou spolu, dokonce můžou být i členy jedné bandy. Eli Wallach, Telly Savalas a Edward G. Robinson mají dost malé role na to, jaké filmové hvězdy to byli. A také je možné vidět nahou Hesh-ku a Omara Sharifa. Je zajímavé sledovat, jak lidé s vidinou zlata a snadného zbohatnutí lehce opustí své zaměstnání, rodiny i čestnost. A jak snadno najdou argumenty, aby si obhájili své rozhodnutí. Po celém tom dlouhém a úmorném putování putování plném zvratů se mi líbil ten happyend. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Pohádkově vyhlížející údolí s vodopádem, ve kterém naleznou hrdinové úlevu po jízdě pouští, není dílem přírody, ale lidských rukou. Voda musela být na místo dopravována mnoha cisternami. (Hans.)
  • Film je natočen podle stejnojmenné knihy Hacka Alena. (Terva)
  • Film bol populárny v Sovietskom zväze. Prvýkrát bol uvedený na VIII. moskovskom medzinárodnom filmovom festivale v roku 1973, po ňom nasledovala filmová premiéra v roku 1974. Pozrelo si ho 63 miliónov ľudí a doteraz je na štvrtom mieste v historickom rebríčku zahraničnej filmovej distribúcie v post-sovietskych krajinách. (Arsenal83)

Reklama

Reklama