Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzská pevnost Diên Biên Phu, jeden z pilířů koloniální vlády, je dějištěm krvavé bitvy v roce 1954, jež ukončí přítomnost Francie v této oblasti. Dnem i nocí je posádka pevnosti masakrována vietnamskými jednotkami a přežijí jen někteří... Strhující válečný film podle skutečných událostí! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (46)

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

tohle mohl být naprosto skvělý válečný film, ale pan reřisér by se měl jít zakopat s Vietnamcema a nevracet se , děj filmu-výbuchy ani nevím kolikrát to se nedá spočítat, pak bezpředmětné tlachání většinou v baru no a takhle se scény střídají téměř celý film, a pořád dokola, a až v samém záběru zahlídnete Vietnamce kteří se rojí jak mouchy a vykopávají jak krtkové ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Film o rozhodujúcej bitke indočínskej vojny (1946 - 1954), kedy Francúzske vojsko utrpelo jednu z najväčších prehier vo svojej histórii a zároveň stratilo dôležitú kolóniu. Problémom tohto filmu je, že dopláca na roztrieštený dej kedy sa striedajú scénky z Hanoja a bojiska. Pôsobí to dosť rušivo a občas začne film nudiť. Jednoznačne však na filme oceňujem, že scény bojov sú natočené osobitým dokumentaristickým štýlom a film samotný sa drží historických skutočností pri priebehu samotnej bitky. Z hereckého obsadenia mi bol vyložene odporný novinár v podaní Donalda Pleasenca, ktorý tu so svojím vlezlým a doterným prístupom pôsobí ako komár. ()

Reklama

sigf07 

všechny recenze uživatele

Dien Bien Phu bylo ztraceno během těch pár týdnů, které strávili Francouzi nehnutě v zákopech. Tím, že se zaměřili výhradně na defenzivu, přenechali taktickou iniciativu Vietnamcům a ani sebelepší obranné opevnění pak nemohlo zastavit početnějšího nepřítele. Řekl bych, že i tvůrci si uvědomili, že o výsledku bitvy nerozhodovali obyčejní pěšáci a tak je samotným bojům věnována minimální pozornost. Věřte nebo ne, ono to až tak nevadí. Namísto toho nás totiž provádějí zázemím konfliktu, ukazují narůstající napětí v Saigonu a to, jak se přezíravý postoj důstojníků mění v znepokojení a rozhořčení nad mnohdy protichůdnými rozkazy nejvyššího vedení, které přikládalo "lokálnímu konfliktu" minimální váhu. Jde o neobvyklé, téměř dokumentární pojetí válečného filmu, které se mi líbilo. Přesto se mi občas zastesklo po skutečné akci a věřím, že by nebylo na škodu zařadit i pár klasických válečných přestřelek. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Zásadní událost ve Vietnamu a dopadne to takto. Francouzi jsou totálně zmatení, morálka na bodu mrazu a nepřítel nikde. Takže vlastně klasická francouzská armáda. Kdybych o tom nevěděl něco víc, tak normálně řeknu, že asi bojovali mezi sebou. Jak někdo může natočit válečný film plný výbuchů a zraněných vojáků, ale nedat tam boj s nepřítelem, to nechápu. Stejně tak nechápu to francouzské velení. To vypadalo že tam vlastně nikdo nevelí. Tak hlavně že si zajdem na operu. Konec je pak očekávaný, prostě standartní postoj francouzské armády. 2* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film Bitva o Dien Bien Phu som pozeral len kvoli tomu, ze som funda Donalda Pleasence-a /Jestli se rozzlobime, budeme zli, Velky Utek, You Only Live Twice, Stiny a Mlha s Wudy Allenom/. A je to dost nestastnym sposobom natocene - vybuchov bomb a lietadiel a kadejakej techniky je tu pozehnane, ale postavy konaju nelogicky, nepriatelskych vojsk - akoze filmovy Viet Minh - tu vobec niet a ak aj su, tak su to nepriatelia len matni a nevyrazni. Taxa mi na chvilu zdalo, ze tu boli aj prvky z Coppolovho filmu Apocalypse Now, ale Bitva o Dien Bien Phu je minimalne o 2 patra nizsie nez uz spominany film. Schoendoerffer nie je Coppola a rezisersky na Coppolu nema, no a Donald Pleasence bol sice dobry herec, ale holt, Brando bol Brando. Atmosfera je podstatne slabsia a v strede vladnu nudne dialogy a tvrdim, ze Donald Pleasence natocil po svojej 70 -ke dobre len 2 filmy - Hodina Prasete a Stiny a Mlhu s Wudym Allenom. 50 % ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach vo Vietname, vrátane metropoly Hanoj. (MikaelSVK)
  • Bitva o Diên Biên Phu začala 20. listopadu 1953 a skončila v květnu 1954. Francouzi naprosto podcenili nepřítele, který je několikanásobně převážil počtem svých jednotek. Zároveň použil pro Francouze novinku - osvědčené kaťuše. Francie se pod ohromným nátlakem musela stáhnout. Přesto nechala při ústupu na bojišti téměř dvanáct tisíc svých vojáků, kteří padli do zajetí. (Rodriguez)

Reklama

Reklama