Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem čekala více životopisného materiálu, než jsem dostala, cítím se ochuzená o obšírnější svědectví časů a života jednoho z velikánů světové literatury, i když slova Bulgakova objasnila nakonec to podstatné - totiž že Tolstoj chtěl být lidskou bytostí a ne ikonou, jen zaneprázdněn svými ideály nepostřehnul, jak ho v ni jeho zaslepení stoupenci přeměňují, už zcela bez zásad, které jejich idol uctíval, neboť každá víra se bez lásky mění ve fanatismus a skutečně věrně milující bytostí tak zůstává jeho celoživotní láska, mimochodem, jako vždy skvělá - Helen Mirren. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

První polovina příjemně ubíhá a krásně se na ni dívá, avšak jakmile je upozaděn (či vlastně téměř vypuštěn) vztah Valentina a Mashy, celá druhá se polovina se stává pouze rozbředlou snahou o děj, kterou drží nad vodou pouze fantastická Helen Mirren, která si svoji Oscarovou nominaci nepochybně zasloužila. Kdybych se měl rozhodovat v rámci tohoto filmu, nominaci bych přidělil spíše McAvoyovi, než Plummerovi, ale to by už byla jiná kategorie. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

Angličtina tomuto filmu vůbec nepomáhá, spíše naopak .. potom je ale zřejmé, že to nezachrání ani přítomní skvělý herci ... nedýchne na nás prostě ´svéráz ruské národní povahy´ tím nám autoři ani nepředloží věrohodnou ´záhadnou ruskou duši´ .. a to je dost podstatné mínus - jenže na druhou stranu, tohle není ruský film, takže ..... jen malé historické P.S.: když Lev Nikolajevič v Astapovu umíral, nebyl tam tak chudý kompars okolo, jak je nám ukázáno zde .. nádraží a celé rozsáhlé okolí bylo úplně obsypáno obrovským množstvím lidí - prostých i těch majetnějších .. většina z nich se vroucně modlila za svého velikána ... na jeho poslední cestě ho vyprovázeli tisíce a tisíce truchlících (i podél celé železniční trati) ... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

… aneb když máte pět vynikajících herců a skvělý námět, nemůže z toho vzejít špatný film. K tomuto filmu jsem se dostal tak, jako k filmu Single Man - nebýt dvou nominací na Oscara v hereckých kategoriích, zřejmě by kolem mě "jen prošel". A stejně jako u Single Mana, jsem rád, že se tak nestalo. The Last Station je skvělý snímek, který mapuje poslední dny velikána Lva Nikolajeviče Tolstého. Ale snímek nám neukazuje Tolstého jako symbol geniality, či počestného života. On jej polidšťuje tím, že se nám jej snaží ukázat takového, jaký opravdu byl. Jako člověka, kterého lidé uctívali jako proroka, ale on sám se tak necítil. Jako člověka, který sám říká "ujišťuji vás, že sám nejsem dobrým tolstojovcem". Prostě a jednoduše, dělá z ikony obyčejného člověka, ALE, což je velmi důležité ale, nedělá to proto, aby jej nějak potupil, to ne. Podle mě to dělá proto, aby divák se s ním dokázal ztotožnit, s jeho názory i ideály. A to se mi právě na tomto filmu tolik líbilo. Navíc, jak už jsem zmínil, herecké obsazení se vyvedlo na jedničku s hvězdičkou - Christopher Plummer zde předvádí obdivuhodný výkon, stejně jako Helen Mirren. James McAvoy zůstává trochu ve stínu, nicméně v ničem nezaostává, stejně jako Paul Giamatti. A jako krásná třešnička na už tak dokonalém dortu je Kerry Condon, která od dob Římu ještě více zkrásněla a stále neztrácí odvahu se nám předvést více neoblečená… :-) Co si budeme nalhávat, tomuto filmu se nikdy nepovede dostat se povědomí diváků tak, jak by si to určitě zasloužil. Umím si totiž představit, jak si při něm může někdo říct, že se tu vlastně nic neděje atd… Já osobně jsem ale rád, že jsem jej viděl a opravdu se mi líbil. Mnohem radši bych zrovna The Last Station viděl v nominacích na Oscara, než např. Precious, ale co se dá dělat. Za mě čistý plný počet. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem vážné unylé drama o Tolstojově stáří, ale tohle byla velmi zajímavá a dokonce humorná sonda do celého jeho okolí. Možná bych jen místy vytkla větší pomalost. Nicméně příběh, scénář i hudba se skvěle doplňují a herci tady kopou za tu nejvyšší ligu. A protože mám slabost pro historické dramata, zvlášť ty biografické, tak musím dát 4,5*. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Když Sofya přijíždí k nemocnému manželovi, říká, že Lev spí s ďáblem (Chertkov). Chert v ruštině opravdu znamená ďábel. (Hal_Moore)
  • Herečky Helen Mirren a Anne-Marrie Duff, které ve filmu hrály matku s dcerou, ztvárnily roly královny Alžběty. Helen Mirren v Královně Alžbětě a Anne-Marrie Duff v seriálu Alžběta I. (HappyTez)
  • Christopher Plummer si většinu děje a dialogů ve scéně v ložnici vymyslel sám. (Hal_Moore)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama