Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 4

Recenze (607)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tam kde je rozum a srdce, sa postupne dostaví aj úspech. Treba iba vytrvať a za svoj sen zo všetkých síl zabojovať. Niekedy byť k niečomu predurčený a mať skvelý rodokmeň naozaj nestačí. Ide o krásny animák, perfektne graficky spracovaný, ktorý ma bavil od začiatku až do konca. Nezaznamenal som ani jednu nudnú pasáž a to aj napriek tomu, že ide o pomerne dlhú rozprávku. A čo je hlavné, príbeh zaujal aj deti, dokonca aj tú menšiu. Takže pokiaľ vonku prší a nie je nič iné na práci, tak Univerzita pre príšerky je jasná voľba. O zábavu a domácku pohodu s deťmi je postarané. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších pixarovek, stále však stojící nad většinou animované konkurence. Až na to, že Univerzita pro příšerky nepřináší nic originálního či překvapivého, což by se dalo říct téměř o každém z filmů studia s lampičkou, jako vyprávění o počátcích přátelství Jakea a Sullyho funguje výborně, jelikož opět chytře využívá žánrových klišé, tentokrát subžánru univerzitních komedií (například Pomsta šprtů nebo Animal House). Fikční svět příšerek už ale není tak propracovaný jako minule, jelikož v něm není nastavena konfrontace s tím lidským, který je bezvýznamně odsunut na vedlejší kolej. Už jen díky tomu ztrácí Univerzita na působivosti, byť přináší funkčně odvyprávěný buddy movie, navíc se zcela atypickým dvojitým koncem. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že původní film "Příšerky s.r.o." jsem dosud neviděl a nijak mi to nevadilo. Na toto pokračování, nebo spíše návrat do prvního setkání Mikea a Sullivana, jsem se podíval proto, že jsem v neděli odpoledne neměl nic lepšího na práci, a nebylo to zase tak špatné. Jedná se o povedenou a vtipnou variaci na různé filmy z vysokoškolského prostředí, která je ozvláštněna bohatým a originálním světem roztodivných příšerek, z nichž jedna umí být děsivější než druhá, a přitom jsou tak roztomilé, když se zrovna nevěnují strašení. Dějově je film zvládnutý výborně, je to zajímavé, je to napínavé, je to originální, je to zkrátka fajn, tak jako ostatně umějí Disneyovky být. Být malým capartem, určitě bych si film užil ještě o něco více, takhle ho vnímám jen jako zajímavý a originální animák, který mi sice opět o něco rozšířil obzory, ale není to už ten typ filmu, ze kterého bych byl úplně na větvi. Ale čtyři hvězdičky jsou pro tento film z mé strany určitě dostatečným oceněním jeho kvalit a budu se těšit na další vydařené animáky od Disneyho a Pixaru. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po Toy Story 3 konečně první Pixar, ke kterému nemám jedinou výhradu. Hlavně tedy nesouhlasím s názory, že filmu škodí, že je to "obyčejný buddy movie" a že dopředu víme, že se Mike a Sully dají dohromady. No samozřejmě, že to víme, ale co je zajímavější, a to mnohem, je dozvědět se, proč Mike Wazowski neskončil jako strašidlo! Vždyť nám ho Univerzita pro příšerky přece od začátku ukazuje jako jednoho z nejnadějnějších studentů, který chce strašit a děsit, připravuje se a téměř všechno nahrává tomu, že se jeho sen vyplní i navzdory všem a všemu nespravedlivému, co je proti němu. Tak co se tedy stane? Proč bude nakonec strašit jen Sully a ne on? Právě to mě tak moc zajímalo - vás ne? Na univerzitě opravdu nevidím sebemenší kaz. Od animace, která v řadě záběrů vypadá nesmírně realisticky (univerzitní areál, autobus... vše jako opravdové), přes spoustu gagů, nová strašidla (sebedestruktivní Art je můj favorit), hon na děsoprase nebo závěrečnou hororovou lahůdku pro všechny fandy žánru, po Newmanovu skvěle šlapající hudbu a díkybohu velmi dobrý český dabing.__P.S. Scéna s disco koulí z traileru ve filmu není.__P.P.S. Hanba všem, kteří odešli před koncem titulků. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

No musím sa priznať, že čakala som o trošičku viac. Na film som sa naozaj tešila pretože už len keď si poviem Mike Wazowski (nezabudnite to tým presným tónom ako Boo) tak sa musím uškŕňať. Jednotku mám naozaj veľmi rada a preto som čakala, že dvojka bude minimálne tak dobrá. Na moje počudovanie ma to až tak neoslovilo ale veľa scén naozaj stálo za to. Plný počet však tomu nedám malo to dáke tie muchy. A malý Mike Wazowski úplne najsamlepší. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Donův (Joel Murray) knír připomíná tvar původního loga Batmana. (SONY_)
  • Plány na pokračování existovaly už od roku 2005, avšak jeho uskutečnění bylo potvrzeno až v roce 2010. (Flussmaister)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 268,5 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 743,6 mil. (NIRO)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama