foto

Joel Murray

  • nar. 17.4.1963 (54 let)
    Wilmette, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Televizní a filmový herec, scénárista a režisér Joel Murray se narodil 17. dubna 1963 ve Wilmette, státě Illinois. Vyrůstal v irské katolické rodině devíti dětí, matky poštovní úřednice, otce prodavače řeziva. Sourozenci Brian, John a nejznámější Bill jsou také herci. Joel již na střední škole projevil vůdčí schopnosti, byl kapitánem školního fotbalu a zároveň leadrem muzikálů. Jeho kariéra začala v Chicagu, kde účinkoval v různých improvizačních divadlech.

Na obrazovce debutoval v komedii ZTŘEŠTĚNÉ LÉTO (1986). Spolu s bratry účinkoval v komedii STRAŠIDELNÉ VÁNOCE (1988). Režisér a herec Bobcat Goldthwait jej poprvé obsadil do své bláznivé prvotiny KLAUN SHAKES (1992). Těžiště jeho tvorby tvoří především komediální seriály, mezi významnější patří GRAND (1990), PACIFIC STATION (1991), BEETHOVEN (1994), DHARMA & GREG (1997), STILL STANDING (2002), SHAMELESS (2011). Úspěšně se prezentoval v drama seriálu MAD MEN (2007) jako textař Freddy Rumsen. Mimoto hostoval v několika dalších sériích a na mnohých se podílel i režijně. Dosavadní role měly spíše vedlejší význam, než dostal výraznější příležitost v postavě policisty v oscarovém snímku THE ARTIST (2011). Ještě téhož roku jej opět najal režisér Goldthwait do první hlavní role Franka v nezvykle otevřeném snímku GOD BLESS AMERICA, mapujícím život americké společnosti v mediálním kolotoči netolerance, násilí a rostoucího konzumu, jenž jej vyprovokuje k vražednému řádění. Režisérovo hodnocení hercova výkonu hovoří jasně: „Doufám, že si Joel konečně přijde na své, tento film je odrazovým můstkem a ne poznámkou pod čarou.“ Po boku velkých hvězd se zařadil v dramedii LAY THE FAVORITE (2012) o podvodu kolem hráčského doupěte v Las Vegas.

Skromný Joel se považuje za pracujícího muže-herce a pozice v pozadí mu vrásky nedělá, relativní anonymita mu naopak vyhovuje. Svůj podmanivý hlas již přes deset let propůjčuje reklamě na Cheetah. Od roku 1989 je ženatý s herečkou Elizou Coyle, mají spolu čtyři děti. Společně s bratry vlastní restauraci Caddyshack, jejíž název je vzpomínkou na sportovní komedii z 80. let. Svůj volný čas dělí mezi psaní scénářů, hraní golfu a koučování synů v basketbalu a baseballu.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2016 Sofie a vycházející slunce
Sr. Pig
Zabít Reagana (TV film)
2015 Bloodsucking Bastards
Lamb
Open Tables
2014 Party Central
7 minut
2013 D-TEC: Pilot (TV film)
jOBS
Univerzita pro příšerky
2012 Lay the Favorite
2011 Bůh žehnej Americe
The Artist
2010 Vražedná sekera II
2009 Výhled odsud (TV film)
Zevláci
2008 Tiffany Problem, The
2006 Hatchet
2003 Nikdo se nic nedozví
Titletown (TV film)
2002 Baby Blues Christmas Special, A (TV film)
It's All About You
1998 Tenká růžová čára
1996 Cable Guy
Encino Woman (TV film)
1992 Jenom Ty
Klaun Shakes
1989 Elvis Stories
1988 Strašidelné Vánoce
1987 Long Gone (TV film)
1986 Ztřeštěné léto

TV seriály

2017 Američtí bohové (TV seriál)
The Bone Orchard (S01E01)
Pozůstalí (TV seriál)
Don't Be Ridiculous (S03E02)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
The Recollection Dissipation (S10E20)
2016 Hidden America with Jonah Ray (TV seriál)
2015 Horrified (TV seriál)
Pozůstalí (TV seriál)
Čočka (S02E06)
2014 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
The Monolith (S07E04)
Časová pásma (S07E01)
2012 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Ta druhá (S05E11)
2011 Myšlenky zločince: Chování podezřelých (TV seriál)
Shameless (TV seriál)
Father Frank, Full of Grace (S01E12)
Daddyz Girl (S01E11)
Nana Gallagher Had an Affair (S01E10)
další epizody (9)
2010 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Čínská zeď (S04E11)
Odmítnutí (S04E04)
Vánoce jsou jen jednou do roka (S04E02)
2008 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Volno na půl roku (S02E09)
Maidenform (S02E06)
Nová dívka (S02E05)
další epizody (6)
2007 American Body Shop (TV seriál)
Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Babí léto (S01E11)
Tulákova značka (S01E08)
Babylon (S01E06)
2006 My Boys (TV seriál)
2005 Myšlenky zločince (TV seriál)
2004 Zoufalé manželky (TV seriál)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Joan z Arkádie (TV seriál)
Odložené případy (TV seriál)
2002 John Doe (TV seriál)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Still Standing (TV seriál)
3-South (TV seriál)
2000 Baby Blues (TV seriál)
Buzz Lightyear of Star Command (TV seriál)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)
1996 Pan a paní Smithovi (TV seriál)
1995 Kancelářská krysa (TV seriál)
Partners (TV seriál)
1994 Beethoven (TV seriál)
Veselé obludy (TV seriál)
1993 Chůva k pohledání (TV seriál)
1992 Love & War (TV seriál)
1991 Pacific Station (TV seriál)
1990 Grand (TV seriál)
Kvítko (TV seriál)

Dokumentární

2002 Sweet Spot, The (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

1998 Hollywood Squares (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2010 Funny or Die uvádí... (TV seriál)
2008 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Cooper-Hofstadterova polarizace (S01E09)
2002 Still Standing (TV seriál)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)

Dokumentární

2002 Sweet Spot, The (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace