Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vykutálení pánové Burke a Hare se chtějí dát na vysoce výdělečný byznys, který spočívá v poskytování mrtvol lékařské škole v Edinburghu, tehdejšího centra lékařského výzkumu. Jediné, co jim chybí, jsou těla. Film je inspirován skutečnými událostmi. (JayZak)

Recenze (134)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Totálně černouhelná komedia, kde černota z mrtvol zahnívá s ponurou atmosférou 19. století. Kradení těl pro univerzity byl naprosto dokonalej podnikatelskej plán, kterej tvůrci okořenili o pár dalších zápletek. Ta spojená s divadlem nebyla uplně podle myho gusta, ale nevadilo to. Simon Pegg a Andy Serkis si to užili hezky, do toho kat Bill Bailey známej z Black Books, pak pan "nehraju nic než záporáky" Tom Wilkinson nebo vtipněj v ksichtu Tim Curry a plno dalších vychytanejch herců. Taky zaujala myšlenka s využitím fotografií nebo zmínka o Darwinovi. Prostě je to svym zpusobem nezapomenutelny. Zajimalo by mě, jestli ta kostra na konci fakt patří Williamu Burkemu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda, že to Landis nepojal vážně, protože tak silných témat jako jsou osudy dua Burke/Hare a lidí kolem nich zase tak moc není. A i když to nakonec není to co jsem čekal (něco podobného ražení jako byl Sweeney Todd), tak nemohu tvrdit, že jsem se nebavil. Byť spíše než na hurónský smích se tu hraje na pozvednuté koutky s poťouchlým úsměvem. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Simon Pegg je třída, o tom neni třeba debatovat a u Sarkise jsem už u Cottage řikal, že je škoda, že moc nehraje, protože je fakt skvělej, ale tady to jaksi ani jeden moc nepotvrzuje, za což by zasloužili oba proplesknout, ničí mi tady reputaci, nicméně jsou docela srandovní, když se snaží vymýšlet vraždy tak,aby to vypadalo jako nehoda a vždycky se to nějak podělá, ale zbytek filmu se bohužel táhne tak trochu nudně a konec je vyloženě debilní. ()

iampatrik 

všechny recenze uživatele

Bohužel tento snímek mé slabší hodnocení schytal asi za všechny ostatní komedie s typickým anglickým humorem a přístupem. Ne, že bych je neměl rád, ale tahle komedie byla poměrně nudná, jen s pár vtipnými scénami. Neoplývala ani svižným tempem nebo jiným prvkem, který by mě nějak zaujal.. Po zamyšlení si říkám: jak by film vypadal, kdyby byl vážný? Určitě dobrý námět na drama. Takhle dávám hodně dobré dvě hvězdičky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Srovnám-li dva nejnovější filmy se Simonem Peggem v hlavní roli, můžu v klidu napsat, že čeho jsem se nedočkal od mimozemšťana Paula, toho mi vrchovatou měrou naložili pánové Burke s Harem. Roztomilá černohumorná hříčka o kradení, prodávání a samozřejmě i vyrábění mrtvol se povedla. John Landis si nebere servítky, s komediálním žánrem si očividně pořád tyká a humor je díky němu častokrát příjemně starosvětský, některé scény navíc jako by vypadly z hlav Monty Pythonů. K tomu všemu přidejme skvělou dobovou atmosféru a hudbu. Co se týče herců, Simon Pegg je sice lehce umírněný, ale spolehlivě hraje to, co od něho čekáte. Překvapil mě ovšem Andy Serkis, který mi mnohokrát připomněl komediální černozmijácké kreace Rowana Atkinsona. Výborné. Film se dále hemží spoustou hvězd a hvězdiček (Bill Bailey, Tim Curry, Christopher Lee... Mihne se i Ray Harryhausen), z nichž některých bych si možná ani nevšiml nebýt závěrečných titulků. Zkrátka velmi solidní čtyři hvězdy. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • Jména v názvu filmu patřila dvěma skutečným skotským zlodějům v 19. století. Jejich specializace byla velmi zajímavá - kradli mrtvoly a prodávali je univerzitě v Edinburghu na výzkum. (Sfinkter)
  • Skutečný William Hare svědčil u soudu proti Williamu Burkemu a zatímco Hare dál kradl mrtvá těla, Burke byl odsouzen, popraven a prodán univerzitě na pitevní stůl. (korbitch22)

Reklama

Reklama