Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (84)

  • V Holandsku má seriál pod názvem Buurman en Buurman obrovskou popularitu. Kees van Dijk se synem Bramem se dokonce nechali inspirovat některými vynálezy Pata a Mata – pustili se do jejich reálné podoby. Pod názvem Voor Mekaar! natočili přípravu obraceče palačinek a zahradního kolotoče ze sušáku na prádlo. Kees byl tím zručnějším a byl to on, kdo pro experimenty poskytl vlastní dílnu. Video je dostupné na sociálních sítích. (Robbi)
  • Úvodní znělka je hraná na klávesový nástroj Clavinet. (Spirit2008)
  • Seriál zpočátku promítal jako předfilm v kinech. Teprve poté z něj vznikl večerníček. (Pierre)
  • Lubomír Beneš zpočátku kreslil vtipy s Patem a Matem do novin. Postavy se původně jměnovaly pan Ouholíček a pan Sedlec. (Pierre)
  • Jedna z menších politických stran chtěla použít Pata ve svém předvolebním šotu, ale ačkoliv nabídka byla velmi lukrativní, syn autora seriálu Marek Beneš ji odmítl. (Pierre)
  • Pat a Mat se objevili i v reklamách. V Česku například v kampani pro Českou podnikatelskou pojišťovnu. V zahraničí zase propagovali slovenské losy Tipos, soutěž slovenské firmy Sedita, polský aukční server Tablica nebo slovinské obchody pro kutily Merkur. (Pierre)
  • V Holandsku seriál namluvili komici Kees Prins a Simon van Leeuwen. Dabing vznikl jejich volnou improvizací. (Pierre)
  • Seriál je velmi populární také v Polsku, Německu, Švýcarsku, Brazílii, Finsku, Holandsku, Norsku a v Íránu. Po světe je znám pod různými názvy. Například v Polsku se jmenuje Sasiedzi (Sousedi), v Holandsku Buurman en Buurman (Soused a soused), v Německu Peter & Paul, v Rusku Ťapa & Ljapa a v Brazílii Zeca e Joca. (Pierre)
  • V celém seriálu se nikdy neobjevila jiná postava než Pat nebo Mat. (Pierre)
  • Mat v některých dílech bouchá koštětem do stropu, aby přivolal Pata z bytu nad ním. Vyťukává přitom Morseovou abecedou zkratku SOS. (TwoFace)
  • Během normalizace v 70. letech se postavičky staly předmětem kádrování. Autorům bylo vyčítáno nejen jejich nedostatečné „socialistické uvědomění“ ale i „záměrně“ vybrané barvy triček, které podle kádrováků měly ironizovat SSSR (červená) a ČLR (žlutá). Tvůrci tedy museli změnit barvu Matova trička na šedou. V roce 1989 po pádu komunistického režimu Mat zase začal nosit červené tričko. (Terva)
  • Podle seriálu vznikly i tři knihy. První "Pat & Mat : ...a je to!" (1994) napsal Jiří Michl, druhou "Pat a Mat dokážou všechno" (2006) napsal Pavel Sýkora a třetí "Pat a Mat ...a je to!" (2012) napsal Ivan Rössler. Třetí kniha vyšla i ve formě audio CD, na kterém namluvil Pavel Zedníček šest příběhů. (Terva)

Pat a Mat - Série 1 (1979) (série) (S01)

  • Když se v 90. letech měl Pat a Mat objevit na VHS, byl problém s tím, že na jednu videokazetu se vejde málo epizod. Proto se na starších VHS rozhodli distributoři, že ze všech epizod (vně úvodní epizody na VHS) vystřihnou znělku a nahradí ji pouze grafikou s názvem epizody. Stejně tak byly u všech epizod vystřiženy titulky (vně závěrečné epizody na VHS). Teprve na konci 90. let vyšly VHS s Patem a Matem bez jakýkoliv úprav. (mnaucz)

Pat a Mat - Série 2 (1989) (série) (S02)

  • Série byla původně především plánovaná pro zahraniční produkci. Proto některé epizody v České republice vyšly v roce 1989 a některé zase v roce 1990. Rozdíl je (kromě roku v závěrečných titulcích) patrný i odlišným fontem, které mají písmena v úvodní znělce a titulcích. (mnaucz)

Pat a Mat - Série 2 (1989) (série) (S02)

  • V 90. letech se všechny epizody (včetně filmu Kuťáci jako bonus) dostaly na VHS. Což bylo poměrně vzácné, neboť epizody byly v té době poměrně neznámé a nevědělo se, zda o ně bude zájem. Aby autoři ušetřili místo, tak ze všech epizod (vně poslední epizody) vystřihli titulky. Epizody byly uváděny pouze nápisem s názvem epizodou a melodií, která epizody této série zahajovala v televizi a později i na novějších VHS a DVD. (mnaucz)

Pat a Mat - Pat a Mat na venkově (2009) (série) (S05)

  • Prvních 8 dílů bylo vydáno v průběhu natáčení na DVD s názvem Pat a Mat 9 - na venkově jako součást edice s příběhy těchto dvou kutilů. V dalších letech se natočilo ještě dalších 5 dílů. Všech 13 dílů vyšlo na DVD Pat a Mat na venkově. (halkovka)

Pat a Mat - Klíč (1989) (epizoda) (S02E01)

  • V prvním díle Pata a Mata Kuťáci (1976) měl Mat červený svetr a Pat žlutý. Cenzorům ale kombinace svetrů vadila (žlutý, že představuje Čínu a červený Sovětský svaz). Proto měl Mat v sérii A je to! (od r. 1976) šedý svetr. Červený si mohl zpátky vzít až v této epizodě. (halkovka)

Reklama

Reklama