Reklama

Reklama

Evžen mezi námi

  • USA Eugene Among Us
Ukázka z filmu

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh mladíka, který se vydá do Prahy, aby poznal nový život a podaří se mu dobýt velmi pofiderní slávu plytkého textaře, vypovídá dnes především o době vzniku. I osud filmu je příznačný pro období normalizace. Po velkém úspěchu při uzavřeném promítání v roce 1980 se však do distribuce dostal až po listopadové revoluci v r. 1989. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (60)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Chudák máma živí doma tři hladový krky / a v práci ji mlátička utrhla kus ruky... Putování Krausova jen o trochu bystřejšího Otíka milosrdně černobílou osmdesátkovou Prahou za kariérou básníka resp. písňového textaře představuje trefný pokus o výsměch reálně socialistickému kulturnímu provozu, jak bystře odhalil Jiří Sequens, na jehož doporučení putoval film nikoliv do ústřední půjčovny, nýbrž do trezoru. Evžena nedokázal úplně odrovnat ani osmiletý odklad premiéry, ani skutečnost, že byl natáčen nikoliv na béčkový, ale spíš céčkový filmový materiál a že se na něm pod režií nadějného Petra Nýdrleho podílel nebývalý počet tváří, které byly celé desetiletí s tímto provozem spojeny. Hru na kulturní pohoršení trochu kazí povědomí o tom, co se line z éteru dnes. Ani čtyřicet let "pokroku", ani osvobození tvorby od posudkových komisí a kulturních kádrováků totiž nepomohlo; naplivat do zrcadla. Máte Erbena? / Erbena vždycky. ()

Mata 

všechny recenze uživatele

Ucho Kraus jako - nakonec - slavný textař let osmdesátých (píseň o odtržené sítnici bagristově), ředitel festivalu jako "disidentský" hrobník, Bedrna jako otcovský fízl... a za odměnu kariéra ve státech pro režiséra. Akademický prostor své sliby plní, snímek se opravdu podařilo prosadit do distribuce. V roce 89, bo to byl čas ho vytáhnout z trezoru a následně letos na A festival. Nejhorší je, že se mne pokoušel patnáct minut po začátku vyhodit z místa v... Termalu nějakej rusák, bez pozdravu s tím, že je to JEHO MÍSTO (což vyjádřil jediným, stále opakovaným slovem - vychadítě. Je to s náma ještě dobrý, po mém důrazném protestu ho vyprovodil organizator. Zatím - jsem zvědal, jak dlouho si takovou občanskou odvahu ve Varech dovolí.. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Kamera ma nekolik zajimavych napadu, jinak ale film pusobi hodne amatersky. Namet je sice zajimavy, nejaky vetsi pribeh se vsak tvurcum do "Evzena" dostat nepovedlo. Vyborne je herecke obsazeni a vetsina postav je velmi zajimavych, stejne tak i vetsina dialogu je doslova vysperkovanych. Presto jsem z filmu dost rozpacity a davam tri slabe hvezdicky. Moc se nedivim faktu, ze se Nydrle v zamori po sve emigraci de facto vubec neprosadil... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má své silné stránky, v některých scénách je to práce s kamerou, či povedené střihové montáže. Krausovi ta role také pěkně sedla a potěšily menší roličky Bartošky, Zedníčka či Syslové. Jenže film celý nakonec není žádná bomba, on má bohužel mnohem větší ambice, než talent tvůrců. Je to prostě FAMU film s celovečerní stopáží: snaživý, ale v mnoha směrech nedotažený. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Mladý Jan Kraus bloudící po Praze s touhou rychle a jednoduše získat peníze. Necítím z něj ani ideály, touhu něco říct, snahu cokoliv dokázat. Jen se mu jednoduše nechce pracovat. A my ho sledujeme 74 minut než nakonec se svými hloupými texty dosáhne úspěchu. Nic víc ve filmu není, nic víc film neřekne, žádnou větší myšlenku snímek nenese. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu zazní angažovaná píseň věnovaná cikánským kopáčům „Výkop, kopají výkop“, kterou nazpíval Milan Dyk. Hudbu zkomponoval taktéž Milan Dyk a text napsal Eduard Pergner. (sator)
  • Tento film byl jediným filmem Petra Nýdrleho. Po zakázání filmu tehdejším režimem Petr Nýdrle emigroval do USA, kde se zprvu živil jako rozvážeč pizzy a následně se vypracoval a živil se jako režisér filmových klipů a reklam. K filmu se však nikdy nevrátil. (walmezak)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno