foto

Jiří Kodet

  • nar. 6.12.1937
    Praha, Československo
  • zem. 25.6.2005 (67 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jiří Kodet byl znám především svojí elegancí, bohémstvím a noblesou, ale také svým cholerickým vystupováním a výbušnou povahou. Se svými rolemi se velmi často ztotožňoval a neváhal křičet a rozčilovat se. Do roku 1989 příliš mnoho velkých hereckých rolí nedostal, většinou hrál vedlejší role vesměs záporných či nedokonalých postav. V devadesátých letech se vše začalo otáčet a především spolupráce s mladšími režiséry mu začala vynášet velký úspěch.

Jiří se narodil 6. prosince 1937 v Praze. Jeho rodiči jsou sochař Jan Kodet a herečka Národního divadla Jiřina Steimarová, která pochází ze slavného hereckého rodu. Jiří je tak pravnukem herce Vendelína Budila a jeho příbuzným zakladatel Národního divadla Josef Jiří Kolár. Jeho matka se později provdala za automobilového jezdce Jaroslava Juhana, kvůli jeho emigraci ale matku vyhodili z Národního divadla a Jiří musel odejít z gymnázia. Vyučil se tak žokejem v kladrubském učilišťi a pokoušel se dostal na DAMU. Několikrát posílal přihlášky, až to na třetí pokus vyšlo a byl přijat. Absolvoval v roce 1961. Začínal v Pardubicích v tamějším Východočeském divadle a po krátké době odešel v roce 1963 do Ostravského divadla Petra Bezruče za Janem Kačerem. Zde si zahrál v inscenaci Cyrano z Bergeracu roli Kristiana.

Po dvou letech celý soubor odchází do Prahy a Jiří je spoluzakladatelem Činoherního klubu. Ztvárnil zde několik postav v různých inscenacích např. Revizor, Tři v tom, Racek či Višňový sad. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1950 v dramatu POSEL ÚSVITU v Krškově životopisném filmu. V 60. letech se objevuje v několika válečných dramatech VYŠŠÍ PRINCIP (1960), ATENTÁT (1964) podle skutečného atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v Praze 8, v komediálním dramatu režiséra Jiřího Menzela oceněného Oscarem OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY (1966) podle novely Bohumila Hrabala či filmech HOTEL PRO CIZINCE (1967) a VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968).

V 70. letech ztvárnil další dvacítku filmových, televizních či seriálových rolí z nichž za zmínku stojí role Chlestakova v inscenaci režiséra Jana Kačera REVIZOR (1971), v dramatu MORGIANA (1972), role Arnošta v drama komedii režisérky Věry Chytilové HRA O JABLKO (1976) nebo postavu poručíka Munclingera v krimi filmu PAST NA KACHNU (1978). Mnohem větší herecké příležitosti dostává v 80. letech, kdy je obsazen do šedesáti různých rolí. Zahrál si menší role v několika známých seriálech jako ARABELA, NÁVŠTĚVNÍCI, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR nebo CHOBOTNICE Z DRUHÉHO PATRA. Objevuje se v několika komediích, role Rudly ve filmu VRCHNÍ PRCHNI!, malou ale výbornou roli profesora Richardsona v komedii Oldřicha Lipského SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE, či cholerického režiséra v komedii JAK CHUTNÁ BÁSNÍKŮM ŽIVOT (1987).

Z dramatických nebo kriminálních žánrů si zahrál v televizním drama PLÁŠŤ MARIE TEREZIE (1982), kapitána Exnera v krimi SMRT TALENTOVANÉHO ŠEVCE, kapitána Vaňka ve filmu ZÁTAH, doktora Cholenského v dramatu OPERACE MÉ DCERY nebo hlavní roli inspektora Vrby v televizní detektivce SMRT V KRUHU (1989). V pohádce ČAROVNÉ DĚDICTVÍ (1985) ztvárnil postavu zlého vévody a nebo krále v původní divadelní inscenaci, v komedii Věry Chytilové ŠAŠEK A KRÁLOVNA (1989). Na přelomu roků 1990/91 se stává po několika odmítnutích členem souboru Národního divadla, kde ztvárnil mnoho postav v několika hrách jako Hamlet, Divoká kachna, Romance pro křídlovku nebo Komedie omylů atd. V 90. letech již není tolik obsazován do televizních či jiných rolí ale přeci se začíná blýskat na lepší časy.

V roce 1993 ztvárňuje roli Mikulíka v komedii režiséra Jana Svěráka AKUMULÁTOR a o čtyři roky později dostává příležitost v komedii režiséra Petra Zelenky, která je tvořena ze šesti povídek a to sice ve filmu KNOFLÍKÁŘI. Za tento film také získal první cenu a to Českého lva v kategorii “mužský herecký výkon ve vedlejší roli“. V roce 1998 dostal dalšího Českého lva, tentokráte za hlavní mužskou roli ve filmu PELÍŠKY režiséra Jana Hřebejka. Byla to jeho životní role, za kterou byl po právu oceněn a uznáván. Za cholerického otce Krause dostal například i cenu Novoměstský hrnec smíchu. Poslední filmovou roli ztvárnil v dramatu SENTIMENT z roku 2003, kde si zahrál hlavní roli v životopisném příběhu o režiséru Františku Vláčilovi.

Jiří Kodet byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství s Renatou Cihelkovou má dceru Karolínu. Z druhého manželství, které trvalo 36 let má potom syna Jana a dceru Barboru (*1970), která je rovněž herečkou a v letech 1991 – 96 byla také členkou ND. Žije s houslistou Pavlem Šporclem se kterým má dceru Violetu. V roce 2003 při slavnostní premiéře jedné z her prodělal přímo na jevišti mozkovou mrtvici, i přesto ale představení odehrál až do jeho konce. V roce 2004 dostal významné ocenění z rukou prezidenta Klause za zásluhy 1. stupně v oblasti kultury a umění. V posledních letech jeho života trpěl těžkými zdravotními problémy, kterým nakonec podlehl ve svém domě v obci Točná kousek za Prahou 25. června 2005.

Odešel tak jeden z mnoha českých herců s velkým H, který ztvárnil více než 200 filmových či televizních a divadelních rolí, často aristokratických či plebejských ale i komediálních, člověk s neobyčejným charisma a elegancí. Poslední rozloučení s panem Jiřím Kodetem proběhlo 30. června 2005 na jevišti Národního divadla.

Zdeněk "Stocki" Blažek

Herecká filmografie

2003 Sentiment
2000 Musíme si pomáhat
1999 Oběti: Přepadení (TV film)
Pelíšky
1998 Ex offo (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Knoflíkáři
1994 Akumulátor 1
Houpací křeslo (TV film)
1992 Dobročinný večírek (TV film)
Kšeft (TV film)
Náhrdelník (TV seriál)
1990 Sólo pro mou ženu (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Kainovo znamení
Mata Hari (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Skřivánčí ticho
Smrt v kruhu (TV film)
Vážení přátelé, ano
1988 Dvě z Paříže (TV film)
Pan Tau
1987 Jak básníkům chutná život
Ohňostroj v Aspern (TV film)
Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
Případ kapitána Bábovky (TV seriál)
Srdíčko (TV film)
Šašek a královna
1986 Grófinka (TV film)
Horečka (TV film)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Můj hříšný muž
Operace mé dcery
Papilio
Velká filmová loupež
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1985 Čarovné dědictví
ING. (studentský film)
Jestli jednou odejdu (TV film)
Růžový Hubert (TV film)
Zátah
1984 Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
Imilla (TV film)
Rozpuštěný a vypuštěný
Sanitka (TV seriál)
Zaspala nevěsta (TV film)
1983 Anděl s ďáblem v těle
Byt je vykraden, maminko (TV film)
Domeček plný koleček (TV film)
Dvě noci s císařem (TV film)
Evo, vdej se!
Hráči (divadelní záznam)
Jen se spolehni (TV film)
Létající Čestmír (TV seriál)
Modré z nebe
Návštěvníci (TV seriál)
Oblouk světla (TV film)
Síť na bludičku (TV film)
Svatební cesta do Jiljí (TV film)
Tři mušketýři (TV film)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Jak svět přichází o básníky
Má láska s Jakubem
Plaché příběhy
Plášť Marie Terezie (TV film)
Romance ze Savoy baru (TV film)
Smrt talentovaného ševce
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Zahrada dětí (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
Buldoci a třešně
Drž se rovně, Kačenko (TV film)
Evžen mezi námi
Fénix
Rána pod pás (TV film)
Skleněný dům
Tři v tom (divadelní záznam)
1980 Blues pro EFB
Cukrová bouda
Děti zítřků
Dívka s mušlí
Jen si tak trochu písknout
More v kvapke vody (TV film)
Signum laudis
Útěky domů
V hlavní roli Oldřich Nový
Vrchní, prchni!
1979 Arabela (TV seriál)
Bratři Kipové (TV film)
Julek
Modrá planeta
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Pátek není svátek
1978 Hrozba
Od zítřka nečaruji
Past na kachnu
Poplach v oblacích
Pumpaři od Zlaté podkovy
Tajemství Ocelového města
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Vojáci Svobody I. - IV.
Zlaté rybky
1976 Dům Na poříčí
Hra o jablko
Noc klavíristy
1975 Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher Simplicissimus, Des (TV seriál)
Město nic neví
Můj brácha má prima bráchu
Osvobození Prahy
Sarajevský atentát
Ten kůň musí pryč (TV film)
1974 Egyptologové (TV film)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Sokolovo
Zbraně pro Prahu
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Milenci v roce jedna
Projížďka v kočáře (TV film)
Zatykač na královnu
Známost sestry Aleny
1972 Morgiana
Rodeo
V ponorkovém pásmu (studentský film)
1971 Kamarádi (TV film)
Lekce
Revizor (divadelní záznam)
Šance
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Velká neznámá
1969 Bližní na tapetě: Nactiutrhač (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Všichni dobří rodáci
1967 Dita Saxová
Klec pro dva
1966 Hotel pro cizince
Ostře sledované vlaky
1965 Zločin v dívčí škole
1964 Atentát
Záhadný pan Hyde (TV film)
1963 O něčem jiném
1962 Jejich den (TV film)
Zpěv, který nezemřel (studentský film)
1961 Kolik slov stačí lásce?
Příliš štědrý večer (divadelní záznam)
1960 Lidé jako ty
Pochodně
Vyšší princip
1959 Probuzení
Romeo, Julie a tma
1958 Hlavní výhra
1950 Posel úsvitu

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Radovan Lukavský a Jiří Kodet (TV film)
2006 Předčasná úmrtí: Já si ten život sním syrovej (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1976 Komunisté (TV seriál)

TV pořady

2001 Na kus řeči (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)