Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou další škvár klasické světové literatury a opět se mi pouze potvrdilo, že to je jedna sračka vedle druhé. Nuda, předvídatelnost, naivita, nereálnost... Ivanhoe prostě neměl skoro nic, co bych od dobrého filmu čekal, a tak zůstává pouze zklamání nad další blbostí, o které jsme se museli učit. 30% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Moj najstarší snímok, ktorý som videl o Ivanhoe-ovi. A vôbec nie zlý. Vzhladom na rok výroby mu treba pár vecí odpustit, ako vyspevovanie či vytrubovanie, tiež veľa scén v štúdiu. Na druhej strane scény v exteriéri sú zvládnuté dobre, hlavne turnaje a zápasy na koňoch. Takisto nemožno opomenúť prekrásnu a vtedy mladučkú (mala presne 20 rokov) Elizabeth Taylorovú. Príbeh sa drží predlohy. Hodnotenie: 70% ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Král Richard byl zajat a uvězněn, za jeho vydání je požadováno vysoké výkupné, což mladší bratr Jan příliš neřeší, pobývat na trůnu se mu zalíbilo.. Jen čestný a věrný rytíř Wilfred z Ivanhoe krále hledá a má v úmyslu ho vykoupit.. Sympaťák Robert Taylor v hlavní roli, k němu půvabná Joan Fontaine a o krásné zpestření se postarala mladinká  Elizabeth Taylorová, všichni se mi líbili.. Dobrodružný příběh, ke kterému se ráda kdykoli vrátím a naivita mě v tomto případě netíží.. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pútavý film o Anglicku z 12. storočia. Má všetko, čo by ste chceli vidieť vo filme o stredovekej Európe: rytieri, spravodlivé panny, turnaje, bitky a sporné koruny. Film však nie je nijako nudný. Užíval som si každú jeho minútu. Titulnou postavou je anglosaský rytier, ktorý je na misii vrátiť uväzneného kráľa Richarda Levieho Srdca na trón. Na ceste Ivanhoe narazí na niektoré prekážky, ktoré môžu ohroziť jeho vlastný život a ohroziť budúcnosť Anglicka. 7,5/10 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Co se týče předlohy, v té mám ještě mezery, ale hodlám to samozřejmě napravit, protože Ivanhoe je opravdu velká klasika, což tenhle film jen potvrzuje. Jenže na druhou stranu tenhle film taky poměrně zestárl, ale stále má to nádherné a neopakovatelné kouzlo tehdejších dobrodružných filmů. Občas v něm některé momenty působí komicky, občas je celý film zbytečně utahaný, ale to je holt takový klasický úděl a nelze se za to na tento film zlobit. Na začátku nás čeká přehlídka hradů a když se konečně rozjede příběh, je to ta pravá rytírna se vším všudy. Akce, napětí, romantika... Jen teda nechápu, proč si vybral Rowenu, když ta Rebecca (Liz Taylor) je oproti ní mnohem hezčí. Tak, že by to poznal i slepý. 70%, ty tři hvězdy si to nezaslouží. Každopádně příběh (ačkoliv nijak objevný) a Robert Taylor to táhnou nahoru a mně se to líbilo, což je přesně to, co jsem chtěl. Takže tak. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Pád kaskadéra Paddyho Ryana z cimburia hradu do priekopy pod ním sa stal legendou, bolo to považované za vzor kaskadérskeho kúsku. (Arsenal83)
  • Miklós Rózsa dostal za hudbu veľké uznanie a nominácie na významné ocenenia. Skladateľ bol však hlboko sklamaný filmovým spracovaním Scottovho románu, ako popísal vo svojej autobiografii z roku 1982: "Kniha bola v mojej mladosti obľúbená, samozrejme v maďarskom preklade. Znovu som si prečítal Scotta a opäť som bol nadšený. Keď som si prečítal scenár, bol som menej potešený. Išlo o typickú hollywoodsku historickú paródiu a obraz bol z väčšej časti opradený klišé a konvenčný. Tak som sa vrátil späť k Scottovi a bol to práve Scott, nie Robert Taylor alebo dokonca Elizabeth Taylor, kto inšpiroval moju hudbu." (Arsenal83)
  • V roku 1951, v roku výroby, bola scenáristka Marguerite Roberts zaradená na čiernu listinu Snemovne reprezentantov pre neamerické aktivity výboru (údajne mohla byť členkou komunistickej strany) a MGM musela jej kredit z filmu odstrániť. Neskôr bol znova obnovený. (Arsenal83)

Reklama

Reklama