Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

Pitam 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím konstatovat, že jediným pozitivem filmu je jeho velmi povedený plakát, jenž vytvořil Zdeněk Ziegler. Jinak jde o scénáristickou slátaninu, při které jsem jen nevěřícně kroutil hlavou nad tím, k čemu že se to propůjčily některé tehdejší hvězdy zejména našeho filmového nebe. A to musím podotknout, že mám hodně rád sci-fi a jsem docela velkým fanouškem ulítlých sci-fi komedií pana Macourka („Což takhle dát si špenát“, „Zabil jsem Einsteina, pánové“, atd. atd.), který i zde spoluvytvářel scénář. Ale asi to byl jiný pan Macourek - možná toho pravého zlikvidovalo Monstrum z Galaxie Arkana. Tak či onak, film nesahá výše zmíněným titulům ani po kotníky a jde z mého pohledu o vskutku slabý počin, který nejde brát ani jako parodii... ()

Opsha 

všechny recenze uživatele

Podepisuju se pod Ruutův komentář. Všichni tu sice skuhrají jak je to režií i scénářem mimo, mě ovšem přijde, že se to víc jak polovinu filmu drží zbytečně při zemi (nebo při Zemi?). Svatební masakr je neskutečně vtipný a prošpikovaný nejšílenějšími nápady (osobně mám nejradši klidného slepého harmonikáře), bohužel zbytek filmu je nízkorozpočtová skorotelevizní nuda, kde podobné koniny jen sem-tam problesknou. Ovšem tehdy byla jiná doba a na normalizaci to je vskutku odvaz. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Svým formálním zpracováním (a vlastně i šíleným scenářem, Macourek jel zrovna asi na houbičkách) poměrně ojedinělá záležitost v historii tehdejší čekoslovenské kinematografie. Vždyť v jakém jiném filmu té doby, kdy se točily politicky uvědomělé snímky a kdy nahota ve filmu se stále uchylovala do sféry velmi decentních záběrů a názorné násilí bylo téměř tabu, jste mohli vidět film, ve kterém chodí dlouhé nudistické zástupy lidí s neskrývanou nahotou a ve kterém jsou vidět brutálně utrhané hlavy v talířích s polévkou. A to vše, pěkně prosím, uváděno v rámci tehdejšího FFP - Filmového festivalu pracujících. Být tento film po letech zreprízován (vlastně v televizi nikdy neběžel) a tedy známější dnešnímu publiku, bylo by zaděláno na menší kult. Menším problémem se mi pouze jeví, jak podobnou obskurní záležitost se zmatenou režií vlastně smysluplně hodnotit, proto volím opatrné dvě hvězdičky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mé vzpomínky byly lepší než nové zhlédnutí filmu. Snad to způsobili jugoslávští přátelé, že film nemá grády kultovních českých komedií (Zítra vstanu..., Muž z 1.století, Zabil jsem Einsteina... a dalších). Vpodstatě hodnotím práci J.Švankmajera, byť jeho monstrum je více vtipné, než strašidelné. Masakr na svatební hostině není špatný, ale přes utrhané hlavy se obejde bez kapky krve. Nakonec se člověk místo děsu musí ušklíbnout nad mluvící hlavou pana Augusty povalující se v polévce:,,Jak teď budu střílet?" Občasný vtípek (kojící otec či kašlající kostka) celkovou tragedii snímku nezachrání. Objektivně tak 2*, ale jak říkám, Švankamjerova práce mě potěšila. Škoda chybějících rudých fontán, škoda chybějícího napětí a spádu... ()

Martrix odpad!

všechny recenze uživatele

Musím podotknout, že pokud je obsah uvedený u tohoto filmu oficiálním textem distributora, tak před distributorem smekám. Nebývá pravidlem, že někdo napíše o "svém" filmu: Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina... . Úplně tím vzal vítr z plachet všem kritikům, kteří si po zhlédnutí této debiloviny udělali čas na písmenkovou pomstu. Lidi, jestli jste se na to ještě nedívali, tak to ani nedělejte. Místo toho třeba vyluxujte, nebo házejte z okna tvrdý rohlíky po kolemjdoucích...prostě cokoliv jiného, co by se aspoň trochu víc blížilo zábavě, než tento film. Jediná věc, která mě pobavila, bylo zahoukání sovy v jednom z "napínavých" okamžiků. To jsem se mohl potrhat smíchy. Nevím kdo, nebo co je Dušan Vukotič, ale doufám že už žádné další "sci-fi" nenatočí. PS: přesně pro takové filmy si šetřím odpad! Tento film má pouze cenu celuloidu, na který byl vyzvrácen a několika metráků gumy, které použil Švankmajer na "monstrum" ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Mezinárodní filmový festival fantastických filmů v Madridu udělil snímku dvě ceny, a to v kategorii nejlepší film a Cenu odborné poroty za nejlepší masky. (Terva)
  • Pôvabná mimozemská robotka aj slizké galaktické monštrum je z dielne Jána Švankmajera. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama