Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1980

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1980 (více)
všechny plakáty
Trailer

Obávaný Rozparovač není na severu jediný predátor v revíru... Píše se rok 1980 a v Yorkshiru řádí sériový vrah přezdívaný Yorkshirský Rozparovač. Za poslední čtyři roky zemřelo dvanáct žen a právě byla objevena patrně třináctá oběť šíleného zabijáka. Vedení policie dochází s neschopností Západoyorkshirské policie dopadnout pachatele trpělivost a rozhodne se vyslat na místo někoho zvenčí. Nevděčným úkolem je pověřen Peter Hunter, zástupce náčelníka policejního sboru v Manchesteru, který v Yorkshiru povede tajné vyšetřování Ministerstva vnitra, zaměřené na Rozparovače a také na korupci uvnitř tamní policie. Hunterovi je od začátku jasné, že se bude pohybovat ve velmi kalných vodách a bude se muset spolehnout především sám na sebe... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1980 představuje druhou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Rovnako ťažkopádne a až príšerne pomaly plynúce ako jednotka, pričom opätovne bola zakomponovaná zbytočná a rušivo pôsobiaca milostná "pletka", ktorá radšej vôbec byť nemusela. Čo sa týka rozdielov, snáď najväčšie vidím v tentoraz slabšom hereckom obsadení (k postavám bolo prakticky nemožné si vytvoriť nejaký vzťah), a naopak v o čosi lepšie zvládnutej obsahovej a formálnej stránky filmu (Marsh je zručnejší režisér než Jarrold, no i tak tu jeho kvality nie sú ešte na takej úrovni ako v neskoršej tvorbe). Inak klasika, to isté čo v jednotke - slabé tempo, dobrá dobovosť. Suma sumárum nič výnimočné, čistý šedý priemer, nuž a k záverečnému dielu som sa odhodlal už len z akejsi zotrvačnosti. 60% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se dodívala na druhou část trilogie a konstatuji, že je určitě o třídu lepší než první část. Možná je to i jiným režisérem, nevím. Jak po vizuální stránce, tak i lepší propracovaností a v neposlední řadě pro mě osobně daleko líp stravitelnější. Svatý hajzl Peter Hunter v podání Paddyho Considineho je nejen sympaťák, ale i výborný herec. A opět hlavní námět totožný s minulým, takže už jsem byla svým způsobem v obraze a jsem moc zvědavá na 1983. ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Pokračování ságy z britského severu, kde slunce nezasvítí a naděje neožije. Staré známé prostředí se musí vypořádat s novým detektivem a masovým vrahem najednou. Scénář je o ždibec lepší než první díl a Marsh se nebojí vyprávět vyšším tempem. Vizuál drží nastavenou laťku, takže ruční kamera a hrátky s ostřením jsou na pořadu dne. Doba příliš nepokročila a ten místní popelník ani zdaleka nikdo nevysypal, naopak si do něj pár místních ještě odplivlo. Jmen známých mnoho v titulcích nenajdeme, ale staří známí nezklamou a Paddy má nejen herecké schopnosti, ale i povědomý obličej. Ještě stále poznáte, že se točilo pro televizi - spíš dle vyprávění a scénáře, nežli realizace, ale věřte chybí tomu do kinoprodukce málo. V Yorkshireu řádí místní Rozparovač a přijíždí ho chytit inspektor z Manchesteru, postupně zjišťujě, že je toho v tomto kraji víc, co je třeba postavit před slepé váhy spravedlnosti... 80% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší, než první díl. Zajímavější, temnější, s mnohem rychlejším tempem a konečně se mnohem víc řeší hlavní případ. A řeší se fakt zajímavě, s novými herci a postavami (i po této stránce je tenhle díl lepší) a změna režiséra je na tom dost znát a rozhodně byla k lepšímu. Atmosféra naprosto strhující, finále parádní, konečně pořádný a poctivý britský krimi nářez. Jistě, ve výsledku je to stále poměrně komorní, ale zároveň je to i mnohem živější, než rok 1974 a děje se tam toho fakt dost. Paddy Considine je vynikajicí, Warrena Clarka bylo velice málo. Kdyby takhle parádně vypadal i první díl, bylo by to mnohem lepší. Na závěr trilogie se nesmírně těším. Výpoveď doby, systému a pokračující vražedné série v mých očích za jasných 80%, ale je třeba hledět na trilogii jako na celek, samostatně je to fakt dost o ničem. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

James Marsh zobral ponímanú látku trochu iným spôsobom ako Julian Jarrold, a v jeho štýle sa nestráca pomalšie tempo, no dej sa tentoraz centruje na vyšetrovanie (a teda nezdržuje samoúčelnými sexuálnymi scénami a pod.). Marsh má aj iný spôsob vyjadrovania, objavuje sa tu jeho obľúbený typ "chvíľkových" atmosférických kamerových pozícií (zábery na mreže idúceho výťahu, rozostrené zábery...), ktorými sa prejavil už v dokumente Man on Wire. Ale teraz už priamo k filmu - hlavnou postavou je tentoraz špeciálny vyšetrovateľ z poverenia ministerstva Peter Hunter (skvele zahraný sympatickým Paddy Considinom, ktorého som doteraz takmer nepoznal, a prejavil sa ako talent prakticky rovný Garfieldovi), a tak sa dostávame hlbšie do prípadu - už nie malé dievčatká, ale yorhshirský rozparovač - a tiež sa konečne v plnej miere prejavuje a ukazuje do akej hĺbky je polícia prehnitá - a že na mňa chvíľami pôsobila nebezpečnejšie ako mafia. Ono božský syndróm nikdy neveští nič dobré, a keď je nm posadnutý kompletný policajný aparát... Nejaké veci sa vysvetlia, ale stále zostáva mnoho záhad a nejasností (kto je vlk? bol to skutočný rozparovač? súvisia vraždy dievčatiek s rozparovačom? prečo polícia dorazila a upratala všetkých účastníkov prestrelky v klube na konci jednotky? atď.), tak dúfam, že sa v poslednej časti všetko vyjasní. Celkovo hodnotím film ako veľmi atmosférický, napínavý a narozdiel od jednotky nemá prakticky žiadne hluché miesta. Considine je skvelý, ako aj zvyšok obsadenia, som zvedavý, ako to celé dopadne, a ako sa s prebraním štafety popasuje Morrisey. 80% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Misia a následné oficiálne očierňovanie zástupcu policajného komisára Petera Huntera (Paddy Considine) v tejto časti silne pripomínajú prípad Johna Stalkera, skutočného zástupcu policajného komisára v Greater Manchestri, ktorý viedol vyšetrovanie streľby na podozrivých členov dočasnej Írskej republikánskej armády v roku 1982. (Arsenal83)
  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)

Reklama

Reklama