Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Filip Renč vrátil ke kriminálnímu příběhu ze současnosti, když v Centru dramatické tvorby brněnského studia České televize natočil příběh, do jehož hlavních rolí obsadil Simonu Stašovou a Juraje Kukuru a který podle skutečných událostí napsal populární novinář a publicista Josef Klíma. Ten se podle vlastních slov nechal inspirovat skutečností, že "...na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Vniknou potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky..." a dodává: "...tak je tomu i v tomto případě, protože náš příběh se skutečně odehrál - bohužel ovšem bez šťastného rozuzlení. Fabulace ho posunuje z pouhé anatomie zla (které je už dnes všude nadbytek a uvrhuje diváka do stále hlubší deprese) směrem k naději. K naději, že přestože se musí řadový občan v džungli dnešní doby spoléhat nejvíc na sebe, má šanci ? pokud nepodlehne malomyslnosti - ubránit se. A to přesto, že jeho situace vypadá často beznadějně." Takto beznadějně vyhlíží i situace zdravotní sestry Věry Podlipné, která sice nemá existenční problémy, neboť zdědila majetek po rodičích, ale které jednoho dne dorazí dopis s opravdu podivným obsahem... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (102)

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je jedině dobře, že i do naší veřejnoprávní televize občas proniknou nějaké modernější filmové prostředky. Tady to bude zřejmě zásluha režiséra. Jen mi opět připadá, že (jako v jeho několika posledních filmech) tu jsou dvě skupiny herců. Jedni se snaží vypadat přirozeně, druzí přehrávají či karikují. A ono to takhle vedle sebe většinou nepůsobí dobře. I ten hlavní hudební motiv musel brnkat v hlavě každému, komu něco říká slovní spojení Pink Floyd. Ale jinak celkem dobré. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moderní pohádka o tom, jak jsou mnozí lidé zlí, ale pak přijde jeden hodný (Zorro mstitel) a zachrání ty ubožáky. Poměrně slušné drama z pera Josefa Klímy, i když "oficiální text distributora" je fakt mimoň, když do obsahu napíše, jak film dopadne. Bohužel, slušná je pouze část, která je dle skutečnosti, čili vlastně jen zápletka. Ta část scénáristická - se sledovačkami, vystřelenými mozky, skrytými kamerami, podivnými náhodami, Zorrem bez příčiny a policia ex machina - je už opravdu mimo realitu. Filip Renč mě svou režií opět nikterak neohromil. Simona Stašová je skvělá herečka. Jenže hraní při vyvrcholení prvního filmu trošku přehnala i ona. Nemyslím si, že by bylo na škodu zůstat u skutečnosti, protože tak hloupé a naivní vyvrcholení případů se dá fakt asi jen napsat perem. Ještě že nás autor ušetřil deprese z toho, jak fungují (či nefungují) naše úřady a co všechno si dovolí zločinci k obyčejným lidem a obdařil nás happy endingem o anonymních lovcích...tak už konečně mám naději, že se nás někdo zastane a pak přijede policie a bude dobře. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

CITÁT - Já jsem jenom otevřel okno......... Natočeno na základě skutečných událostí. CHYBA VE FILMU: Věra Podlipná (Simona Stašová) dostane obsílku od soudu, aby ohlásila adresu pobytu svého syna. Když však zajde za soudkyní, tak ta jí adresu dá, ale přitom ji údajně nevěděli a tak si Podlipnou pozvali......... CITÁT - To je dneska blázinec.......Obsah příběhu se mi zdá zbytečně moc hysterický. Každej tu ze sebe vlastně dělá blbce a neználka. Simona Stašová celkem přehrává a její roli jí prostě nějak nemohu uvěřit. CITÁT - Já jen eviduji......... I inspektor v podání Zdeňka Dvořáka je divný, nepřirozený a jeho reakce na možný důkaz je vlastně neprofesionální. Na filmu je nejlepší práce kameramana Karla Fairaisla. Otáčení kolem postav, krásné záběry detailů a unikátní je jeho komiksové rozdělení obrazu. Obsahově je to nestálé a zmatené. CITÁT - Jsem lovec vetřelců.......... Konec je neskutečně prodlužovaný. Dvě hvězdy za celkem slušné herecké obsazení a vynikající kameru. CITÁT - To jsem byl ještě magor, teď už jsem vyléčený........... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl z cyklu Vetřelci a lovci. Trošku nechápu zdejší rošádu, každý díl zde má svůj profil a současně zde má profil i název celého cyklu Vetřelci a lovci, ale tak to jen na okraj. Dá mě docela zabrat se oprostit od alergie na Filipa Renča a jeho reciproční obchody s ODS a nedat rovnou odpad, ale jelikož ta reciproce se týká jinýho filmu, tak to nějak dejchnu. Téma filmu bylo jistě poutavé a zajímavé, ale bylo to s ním jak na klouzačce, s přibývajícím časem, šlo napětí a drama níž a níž a samotnýmu závěru jsem se musel spíš smát. Smích byl i v případě těch snových vizí, to jako kdyby točil Ferda mravenec, práce všeho druhu a za kameoru stál brouk pytlík, opravdu úděsná amatéřina. Silný byl naopak námět, umím si představit, že takový hajzlové co manipulují s daty a může to vést až ke kriminální činnosti na uřádech skutečně sedí. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Skoro mě to nepopudilo - čekala jsem to horší. Ale proč proboha ten "detektiv" tak dlouho čekal za dveřmi, když ho Stašová nejmíň třikrát vyzvala? To ji chtěl vystrašit? Asi jo. A v kolik, kristepane, končí ordinační hodiny v psychiatrické léčebně - to to mají nějak prodloužené a chodí domů z práce ve dvanáct v noci, nebo co? V mlze, autobus jede bůhví za jak dlouho, a na zastávce nikdo nestojí - neříkejte mi, že odešla v šest večer.... A takových nesmyslů by se našlo víc. Nejvíc mě pobavil patetický konec : "Takhle se mě ještě nikdo nezastal..." a celý ten NicMocFilm shodil ten závěrečný HyperMegaSmích. (Navíc se smáli vtipu, nebo lépe glose, která je velmi známá, a tím spíš by ji měli znát psychiatři, když se týká jejich oboru, je těžké uvěřit, že by ji Stašová neznala.) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Věra Podlipná (Simona Stašová) dostane obsílku od soudu, aby ohlásila adresu pobytu svého syna. Když však zajde za soudkyní, tak ta jí adresu dá, ale přitom ji údajně nevznali, a proto si Podlipnou pozvali. (Terva)
  • Autor scénáře Josef Klíma se podle vlastních slov nechal inspirovat skutečností, že na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Nejprve uvrhuje diváka do stále hlubší deprese, avšak v závěru dává naději, že když člověk nepodlehne a spolehne se především sám na sebe, může se ubránit. (ČSFD)
  • Je zde menší hříčka příjmení, hlavní antagonista příběhu se jmenuje Lípa (Jan Hrušínský), jedna z jeho dalších potenciálních obětí a hlavní protagonistka příběhu se jmenuje Podlipná (Simona Stašová). (Nick321)

Související novinky

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama