Reklama

Reklama

Čtyři lvi

  • Velká Británie Four Lions (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Agilní Omar (Riz Ahmed) a trochu pomalejší Waj (Kavan Novak) jedou na výcvik do teroristického tréninkového tábora do Pákistánu, ale po čase jsou odtud vyhozeni pro neschopnost. Dalšími členy teroristické buňky jsou bílý muslim Barry (Nigel Lindsay) a magor Faisal (Adeel Akhtar), který umí sestrojit bombu a rozhodne se vytrénovat vrány, aby se staly nosiči bomb. Pátým členem je Hassan (Arsher Ali), ale ten dlouho nevydrží – při tréninku sám sebe usmrtí. Film končí scénou, kdy se samozvaní teroristé pokusí v převlecích spáchat sebevraždu při londýnském maratónu, ale vše samozřejmě dopadne jinak. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (601)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Skvělý černý humor na téma terorismu a nespočet vtipných hlášek, z nichž některé jsou doslova smrtící. Pro mě jednoznačně nezapomenutelná scéna byla ta s odstřelovači na střeše aneb Wookie down. Dále si vybavuji trénink vrány, nebohé stádo ovcí, běh s výbušným materiálem, natáčení se na kameru nebo dobročinný běh v převlecích a mnoho dalšího. Tento film jistě nesedne každému, už jen kvůli svému vážnému tématu, ale kdo má rád britský humor a bude to brát s nadhledem, jistě bude potěšen. Nejvíc mě pobavil Faisal + Barry, ale ani ostatní nezaostávají pozadu, ostatně film stojí právě na hereckých výkonech a hláškách postav. Je nutné si uvědomit, že tu jde především o zábavu a na to Christopher Morris rozhodně nezapomněl. (8/10) [MFFKV 2010] ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Heh tohle byla správná bejkárna. Když jsem náhodou natrefil na trailer na tenhle film, tak jsem si říkal, že tohle prostě musím vidět! A i když je pravda, že se z toho dal možná vytěžit ještě větší úlet, tak výsledek je i tak dost dobrej. Pěkně zparodovaný téma s typicky Britským sarkazmem. První půlka ještě není takovej mazec i když pár fórů je ultimátních (pokus o sestřelení letadla, explodující vrána) nicméně film má dobrou gradaci a to finále je epický, kdy jsem se při některých scénách válel smíchy po zemi. Cíl má kostým medvěda. Sejmul jsem ho! Mě to připadá jako žvejk! Sejmul si žvejka!!! narážka na zabití Usámy taky super plus titulek, že jedna ovce byla vyhozena do povětří při výrobě filmu. No nic nebudu už bojlerovat mrkněte na to doporučuji to jako dvojprogram spolu s kolekcí teroristických failů na youtube a zjistíte, že tenhle film není zase až tak daleko od pravdy. I když v dnešní době ve světle posledních událostí už aby asi jenom tak neprošel.80% ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná komedie, u které jsem neměl problém ihned zapomenout na závažnost látky, a poddával jsem se jejímu kouzlu a skvělému humoru. Kéž by tak takhle dopadla každá teroristická skupina. Mohla by pak o sobě točit dokumenty, na které by se dalo koukat. Upřímně doporučuju tenhle film už jen pro ty scény, kde něco vybuchuje. Ve finále moc příjemný film, který bombasticky vtipkuje a nadlehčuje skutečnost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja sa bojím, že klasický britský suchý humor trochu utrpel českým dabingom, v ktorom som film videl. Prvú polhodinu som čakal, kedy sa ten humor konečne dostaví, avšak uvedomil som si, že už ho sledujem od začiatku. Väčším problémom ale bude fakt, že sami teroristi ani nevedia, čo chcú a kde nakoniec onen atentát uskutočnia, takže po sebe iba pokrikujú a vlastne ani nič poriadne nerobia. Niektorým scénkam a fórikom sa nedá nezasmiať, ale ako celok sú Štyri levy trochu bizarnou zmesou komédie a krvavej drámy, čiže vlastne neviem, čo si mám z filmu odniesť a čo nám ním chcel režisér presne povedať. Striedajú sa tu obohrané klišé, ako strielanie z pancierovej päste opačným smerom (koľko krát sme to už videli) s geniálnymi hláškami ("Na psa padla hlava zo stromu, ktorú ste zakopali 5 metrov pod zem"). Možno to v budúcnosti vyskúšam ešte v originálnom znení a upravím hodnotenie. Moja skúsenosť je niečo podobné, ako pozerať Cohenove filmy s dabingom. 70%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších, ne-li největší, průšvih současné kinematografie je nedostatek odvahy v pojmenovávání věcí a procesů kolem nás správným jménem, konformismus a politická korektnost. Je menšina filmů, která si na nekorektnost hraje, ale jenom hrstka těch, které nekorektní skutečně jsou a zároveň mají nepopiratelné kvality. Patří k nim i Čtyři lvi, kteří představují zajímavou satiru na téma neschopnosti integrace muslimské menšiny v západní Evropě. Čtyři antihrdinové jsou bezvýznamné nuly, které žijí zapomenutelný fádní život a i když jim společnost umožňuje velmi pohodlně přežívat, svou nicotnost si nahrazují politickým radikalismem a sněním o džihádu uprostřed zkaženého světa, který jim nerozumí. Scénárista neváhal jít až na hranu, a tak se o terorismu jenom nemluví, ale taky jedná a dokonce ve jménu Alláha i umírá. Čtyři lvi ukazují, že se dá udělat nekorektní provokativní film i bez zbytečných vulgarismů a vtípků ze suterénu a la Saša Baron Cohen. Ale přesto všechno ode mě nejvyšší hodnocení nedostanou. Přece jen tempo a kvalita scénáře kolísá a ze čtyřlístku hlavních hrdinů si ode mě absolutorium, pokud jde o výběr vhodného hereckého typu a předvedené herectví, zaslouží jenom Barry alias Nigel Lindsay. Přesto jde o v daném žánru a dané tématice asi nejodvážnější filmový počin dneška. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (9)

  • Pokud jste si koupili DVD filmu, počkejte v sekci "vystřižené scény" na přílet racka a poté zmáčkněte ENTER. Dostane se vám pohledu na více bonusových scén. (HellFire)
  • Satiru na moderní terorismus se rozhodl zkušený komediograf Morris napsat po vyslechnutí několika neuvěřitelných historek o zákulisí džihádu. Tři roky strávil výzkumem, hovořil s experty na terorismus, s příslušníky policie i tajné policie, ale i s obyčejnými muslimy. [Zdroj: HCE] (POMO)
  • Režisér a spoluscenárista snímky Christopher Morris si bol svoje dielo odobriť aj u slávneho "justičného omylu", bývalého väzňa z Guantanáma Moazzama Begga, ktorý bol nesprávne považovaný za člena organizácie Al-Káida. Ten, nielen že scenár schválil ako pre islam neškodný, dokonca si vraj premiéru vychutnal. (MikaelSVK)

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama