Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

GordonCZ 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, jak je možné, že je tento dokument hodnocený tak vysoko a dokonce zde patří mezi desítku nejlepších seriálů. Je to z neznalosti? Možná, že jen díky opojení z kolorovaných záběrů nebo z podkresové hudby? Osobně ale musím říct, že tyto pocity jaksi nesdílím. Viděl jsem již nemálo dokumentů o druhé světové válce a toto dle mého názoru rozhodně ke špičce v oboru nepatří. Ano, série je poměrně dobře strukturovaná a dotýká se skoro všech významných událostí války. Ano, hudba je skutečně na špičkové úrovni, až bych řekl, že je tím nejlepším z celého dokumentu. Ale to je tak všechno, co lze na "Apokalypse" najít výjimečného. Co se týká kolovaných sekvencí, není to nic světoborného ani výjimečného. To už tu bylo a provedeno mnohem lépe. Celková stopáž seriálu je evidentně příliš krátká, aby bylo možné v dokumentu skutečně zachytit významné momenty způsobem, jaký jim náleží. Nedostatek času se tvůrci snaží nahradit větším důrazem na emotivnost celého projevu, což se bohužel setkává s kladnou odezvou u publika, jak vidím. Ona vůbec faktografická část dokumentu místo aby byla kostrou, stává se jaksi Achillovou patou. Nejenže popis faktů dost zaostává, ba co víc, některá zde zmíněná "fakta" jsou dokonce i chybná. Nepochopil jsem, jak si mohou autoři v dokumentu z roku 2009 dovolit říct, že polská kavalerie útočila na německé tanky ztečí! Nebo že Georgij Žukov naplánoval obklíčení Němců u Stalingradu! Chudák Vatutin... Z těchto důvodů prostě čtvrtou hvězdičku dát nemohu. ()

Fikus.xf 

všechny recenze uživatele

S ohledem na zemi původu je dokument šíleně franko-centrický, což by se mohlo zdát jako vhodný proti-pól většině dokumentů z BBC, není to ale pravda. Přílišné zaměření na Francii a ospravedlňování její role ve druhé Válce je do očí bijící a jinak fantastický dokument s výjimečnými záběry to degraduje. Přesto nadprůměr. ()

Reklama

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Většinou nehodnotím seriály po jednom díle, ale vzhledem k tomu že apokalypsa jich má jenom šest, tak to zkusím. Nuže, je to naprostá bomba. Troufnu si tvrdit nejlepší seriál o druhé světové válce vůbec. Nemyslím tím nejkomplexnější, tím je podle mě world at war, nebo nejpodrobnější a nejobsáhlejší (ta šílenost co se prodává na stáncích a obsahuje asi 170 dvdček). Apokalypsa získává body tím, že 2. světovou vypráví jako příběh, ne jenom jako kolekci faktů a názorů, k čemuž válečné dokumenty často sklouzávají. Pro člověka vojenstvím netknutého je to takový WWII 101, a vřele mohu apokalypsu doporučit komukoliv. Bonusem jsou navíc i "nové" záběry, například nacistické zešměšňování francouzských černých koloniálních vojáků. A co je nejlepší, dokument je v barvě, což dodává 2. světové úplně jiný nádech, než když se na ni člověk dívá na zašedlých fotografiích a černobílých filmech. ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Rozhodně skvělá podívaná a za skoro šest hodin dobových záběrů bych rád dal plné hodnocení, ale mám pár výtek. To, že se Francouzi pokusili o dokument shrnující celou světovou válku je sice super, ale doufal jsem ve větší komplexnost. Je až příliš viditelné, jak se zabývají nejvíc sami sebou. Na výsluní se dostává stále de Gaulle a jeho cesta k moci, zatímco o Heydrichovi je řečeno pouze to, že měl něco s konferencí ve Wansee. O anthropoidu ani slovo. Nechci říct, že jsme snad byli ve WW2 nejdůležitější, ale ani o Himmlerovi se přiliš nezmiňují, protože měl víc společného s Polskem než s Francií, a přitom to byl druhý muž říše. A konečně, trochu jsem se pousmál, ale proč ten komentátor tak často používal místo zneškodnění nebo zničení slovo neutralizace ;) ? ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to poprvé náhodou narazil, nevěřil jsem svým očím. Kolorované a ořezané dokumentární záběry? Stačila minuta a dokument mě naprosto dostal. Nejen, že kolorování není na škodu (řekl bych, že se snaží být co nejvíce "dobové"), ale dodává záběrům nový rozměr. Válka, jak jsme ji dosud neviděli... ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno