Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Režisér Jiří Strach opět dokázal tímto filmem své kvality a režisérský talent, který na poli české kinematografie již dlouhá léta chybí. Nebýt něj a Jana Svěráka tak jsem na české filmy totálně zanevřel. Stydím se, že se na kdejaké rádobywesterny, trapné komedie a nudná dramata peníze najdou, mají možnost být uvedeny v kinech, a tento klenot se musí potýkat pouze s televizním uvedením (a rozpočtem). Fandím Jiřímu Strachovi aby jeho režisérský um dosáhl širšího uznání a těším se na jeho další filmy. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Zmatený nesmysl, který od naprostého krachu zachraňují někteří dobří herci a pěkná kamera. To, proč se Strach, který evidentně svojí řemeslnou zručností převyšuje většinu tvůrců ČT, pouští do podobných debilit, ví snad jen Bůh. Jinak naprostá tragédie, s dementním vyústěním a otravnou dvojící sester, které furt pobíhají všude v bílém, jako saniťáci. Když jsem viděl na ČT upoutávky a vyjádření tvůrců, čekal jsem slušný film, ale dočkal se jen zmatku, natočeného jako architektonický dokument. Ať si Šifru mistra Leonarda kritizuje kdo chce, faktem ale je, že amíci mají ánunk o tom, jak mají podobné filmy vypadat. My, ani omylem. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svatá vylízanosti! Šifra mistra Srandiniho... Strachu vole! Toť ale zase blábol! Jen se mi chce nakonec křičet do děje - zloděj křičí chyťte zloděje! . . . Santini je možná znám svou univerzálností, Strach tak leda svou televizáckostí... Škoda, že oni tihle novostrůjci dopizdí sebelepší možný námět, to už asi (...ne, opravdu! - vždyť se podívejte do análů, kdo je co, a oni snad ani nemůžou věřit, že jde ještě vůbec o nějaký >kumšt< , že...) holt lepší být nemůže... Mladí trendaři přehrávají a drmolí své repl/i/ky, starci přehrávají a snaží se ty mladé ještě nějak předrmolit, brzy jazyk ozývat se ve vší té šmíře - a celé to smrdí ni kadidlem ale kadičem, tváří se to tajemně a moderně ale v principu je to ve vší té nevyrovnané podbízivosti zoufale neoriginální, obsahem pokrytecky otravné a formou zas místy i telenovelově nechtěně komické. A že někdo umí pracovat s kamerou a všelijakými objektivy, filtry a vychytávkami (počítačové dodělávky nevyjímaje) - tak jo, i za tu machu je tedy ta jedna hvězdička. Chrámy samotné pak za nic nemůžou... . . . Škoda už jsem říkal, svrbí mě jazyk... Blablablablabla... Amen. - - - P.S. Urbanovu knížku jsem nečetl, ani mě to nebolí... - - - P.P.S. A Jirko, tak pozdravuj všechny ty svý Kňoury a příště něco (k)akčně z Kroměříže, mají tam taky jeden mysteriozní chrám, hotovej palác mysli - blázinec! Hudbu by pak k tomu mohl složit Landa... %-[.. - - - - - (Poprvé viděno 4.12.2011 na >šaškiniho sprostoru< , hodnocení 66., komentář zde s vyplazenýn jazykem nešťastně přeživšího jako šťastně třináctý - 4.12.2011) ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Tvorba režiséra Stracha se dá skutečně nazvat mysteriozní, na rozdíl od mnoha různých děl, která se tak nazývají a vůbec nejsou. Mystérium znamená tajemství a stejně jako symbol, vidíme jen půlku a druhá půlka zůstává skrytá, odkrývá ji pouze duch, není tělesná a jak je psáno : tělesný člověk " nemůže přijmout věci Božího Ducha; jsou mu bláznovstvím a nemůže je chápat, protože se dají posoudit jen Duchem" Proto se bude hodně lidí vztekat a vášnivě brojit proti, to se bouří ten tělesný člověk, s tím se počítá:-)Za odvahu s tímhle tématem pracovat a celkem zdařilý počin dávám tři, popravdě, mohlo to jít ještě líp, ale určitě se ještě dočkáme. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Já na podobné filmy moc nejsem, ale byla jsem zvědavá. Musím si odmyslet, že je to vlastně "kravina" a pak začíná luxusně mysteriózní jízda ve skvělém podání a za skvělého doprovodu. TV film? Jupííí!!! Nadprůměr občas vrzající, nicméně film, který ač se to první pohled nemusí zdát, má hodně co říci a alespoň zamyslet bychom se mohli. Pssst! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Santini byl pohřben na malostranském hřbitově v Praze, který ale dnes už neexistuje. Ve Šporkově ulici je hřbitovu i umělci věnována pamětní deska. (sator)
  • Pojmenování postavy profesora Maxe Unterwassera (Viktor Preiss) vzniklo převzetím pseudonymu autora stejnojmenné literární předlohy Miloše Urbana. Ten pod zmíněným pseudonymem vydal kontroverzní novelu "Michaela - Události v klášteře svatého Anděla". (Ak.žena)
  • Slovenská herečka Lucia Molnárová neovládá češtinu, a proto je v českých filmech při postsynchronech vždy předabována. Tentokrát její postavě Victorie propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. (funhouse)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama