Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Natoceno je to to dobre a zrucne (jak je ostatne u Stracha zvykem) a herci jsou vyborni (temer kompletni Kriminalka Andel). Problem je v tom, ze zanrove a tematicky me to naprosto miji. To nove mysteriozni smerovani Strachovy tvorby se mi moc nelibi. Mnohem lepsi jsou jeho filmy s lidskym pribehem. Proto uz se moc tesim na Vrasky z lasky, dle traileru by to mohla byt podobna pecka jako Brainstorm. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Tvorba režiséra Stracha se dá skutečně nazvat mysteriozní, na rozdíl od mnoha různých děl, která se tak nazývají a vůbec nejsou. Mystérium znamená tajemství a stejně jako symbol, vidíme jen půlku a druhá půlka zůstává skrytá, odkrývá ji pouze duch, není tělesná a jak je psáno : tělesný člověk " nemůže přijmout věci Božího Ducha; jsou mu bláznovstvím a nemůže je chápat, protože se dají posoudit jen Duchem" Proto se bude hodně lidí vztekat a vášnivě brojit proti, to se bouří ten tělesný člověk, s tím se počítá:-)Za odvahu s tímhle tématem pracovat a celkem zdařilý počin dávám tři, popravdě, mohlo to jít ještě líp, ale určitě se ještě dočkáme. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Kdo je ta, jež vychází z pouště a opírá se o svého milého.......(Píseň písní 8,5.) Jiří Strach a jeho další mystický příběh. Tentokrát o Santinim a Nepomuckym. Je to tajemné, zajímavé a má to napětí. Jenže to nějak nefunguje, asi to chtělo lepší herecké obsazení, protože hercké obsazení v tomto příběhu nefunguje. Kamera Martina Šece je, jako vždy velmi povedená. CITÁT - Já bez tebe, bych nic nedokázal. Angeli svatý...... V poslední době jsem se dostal k několika Českým televizním filmům a zatím jsem velmi překvapen a spokojen. Tento příběh má své mouchy, ale je celkem povedený. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jirka Strach na působí sympatickým dojmem, takže toto hodnocení mě není až tak příjemný, ale co se dá dělat. Pro mě osobně se jednalo o nesrozumitelný nudný blábol, který po filmařský stránce byl sice kvalitně natočen, ale ani jeden okamžik jsem necítil nápětí a větší tohou přijít záhladě na kloub mám i v prodejně Albert, kde se snažím rozluštit datum spotřeby u jogurtů. A ta holka s těma šípama, byla asi dcera Viléma Tella, protože sundat svatýho páprdu přes pootevřený dveře bůh ví odkud předčí i proslulou srandu se švýcarským jabkem na hlavě. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak špatný a nefunkční film. Scénář je tak chatrný a děravý, že naprosto není jasné, jaké jsou motivace postav. Jejich chování většinou naprosto nedává smysl. Do toho jsou bez nějakého vztahu k ději vkládány další a další záhady (např. tajemná droga - proč?!) a téměř nepřetržitě hraje dost otravná chrámová hudba. K tomu se hromadí mrtvoly a každému, včetně policie je to úplně jedno. A nadto, když se ukáže to, co se dá tušit, totiž že klíč k Santiniho šifře je asi na stejné úrovni jako u jednoduché mystery geokešky (což nakonec není špatná inspirace pro založení geokešky věnované Santinimu), tak už se člověk musí smát. Kdyby se to alespoň nepřetržitě netvářilo jako velký film o velké záhadě, jejíž rozluštění změní svět. Možná to ale byla skrytá komedie a nepochopil jsem to. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Ve scéně, kdy hlavní postava filmu studuje v Klementinu, můžeme vidět autora předlohy a částečně i scénáře Miloše Urbana, jak čte svou knihu „Sedmikostelí“, která byla jeho další adaptací režírovanou Jiřím Strachem. (Rover)
  • Podzemí kostela ve Křtinách je ve skutečnosti románská krypta premonstrátského kláštera v Louce u Znojma. (Rover)
  • Režisér Jiří Strach ve filmu spolupracoval s Martinem Stropnickým, se kterým vždy toužil filmovat, vůbec poprvé. Na základě úspěšného ztvárnění figury Ropse jej režisér podle svých slov bude rád obsazovat i nadále. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama