Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

fragre 

všechny recenze uživatele

Tenhle román jsem nečetl, nemohu tedy srovnávat film a knihu, ale film se mi moc nelíbil. Jede opravdu na nějaké povrchní danbrownovské vlně, která je zrovna in. To mi jiné páně Urbanovy romány - Sedmikostelí a Stín katedrál - připadaly mnohem fundovanější, literárnější a zábavnější než to komerční amerikánské čtivo. Škoda, Santiniho chrámy by si zasloužily něco onačejšího. Pár hezkých záběrů architektury, které to zachraňují od do odpadu vyhození, tu ale je. Herecké "výkony" hlavních postav byly dorážející. Takhle bych snad byl schopen "hrát" i našinec, kterého pedagogové pro totální nedostatek dramatického talentu nenechali kdys dávno v dětském představení O Sněhurce hrát ani roli mochomůrky. Jestli takhle hamburgerově má být zprzněno i Sedmikostelí, měl by se pan Urban vzbudit. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nepovedlo. Nebyla to ani kriminálka Hostivař (Švehlík, Stropnický), ani skvělý Brainstorm .. Byla to pro mne jen taková cestománie po barokních sakrálních stavbách zaměřená primárně na českou spešl věc - barokní gotiku a já bohužel čekal víc... Což o to, kamera úžasná, hra světel, průhledy z jedné kaple do druhé....Člověk se cítí malým a pokorným v paprscích světla či snad Božího jasu... Ale to je filozofie a účel baroka a takto kostely byly zkrátka stavěny... Natočit to tedy s dobrým světlem nemusí být až takový problém... Zbytek příběhu byl u mne na odpad, nejsem příznivcem ,,šifer Leonarda a da Vinciho kódů" . Proto mne podobné thrillery ponechávají chladným. Po čtvrté vraždě jsem bez výčitek přepnul a rozuzlení si nechal s klidem ujít. Pane Strachu, fandím Vám, ale už prosím žádné Strážce duší či filmové bedekry tohoto typu. Hvězda jen za ty krásné průhledy do Santiniho lodí. Jan Blažej Santini - to byl skutečný borec. * ()

Reklama

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Já na podobné filmy moc nejsem, ale byla jsem zvědavá. Musím si odmyslet, že je to vlastně "kravina" a pak začíná luxusně mysteriózní jízda ve skvělém podání a za skvělého doprovodu. TV film? Jupííí!!! Nadprůměr občas vrzající, nicméně film, který ač se to první pohled nemusí zdát, má hodně co říci a alespoň zamyslet bychom se mohli. Pssst! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokonalé čistotou filmového jazyka, scénáře a kombinací všech prvků architektonických. Moc se mi to líbilo. Problém je, že film se tváří být něčím, čím není, protože jde jen o vábničku na diváky (skutečně není Šifrou mistra Leonarda), a je ve skutečnosti něčím zcela jiným - řekněme duchovní cestou. - EDIT: Takhle zpětně se zdá, že Santiniho jazyk bude jakýmsi lakmusovým papírkem inteligence českého národa, resp. uživatelů ČSFD, a jejich schopnosti rozpoznávat symboly a věci naznačené, ale nevyřčené. Nebo jestli musejí dostat polopatická a doslovná vysvětlení. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jdu po stopách Jirky Stracha tak nějak napřeskáčku, takže po Santiniho jazyku mohu konstatovat, že Ztracená brána znamenala pokrok. A teď k filmu: vztahy mezi postavami jsou fakt tragické, holká co s někým trtká asi těžko bude druhý den olizovat prsty bývalýmu, navíc Zuzana Kajnarová se mi prostě nelíbila. Hudba se mohla víc krotit a Molnárová předabovaná jednou z nejprofláklejších dabérek, kterou když večer budete přepínat televizi napříč kanály, uslyšíte snad pokaždé (Andrea Elsnerová), vyloženě rušila. Tak nějak pořád podle stejné mytické šablony, pane režisére. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Při natáčení v kostelech měli tvůrci k dispozici jen jednu plošinu a pár světel. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)
  • Ve scéně, kdy hlavní postava filmu studuje v Klementinu, můžeme vidět autora předlohy a částečně i scénáře Miloše Urbana, jak čte svou knihu „Sedmikostelí“, která byla jeho další adaptací režírovanou Jiřím Strachem. (Rover)
  • Režisér Jiří Strach ve filmu spolupracoval s Martinem Stropnickým, se kterým vždy toužil filmovat, vůbec poprvé. Na základě úspěšného ztvárnění figury Ropse jej režisér podle svých slov bude rád obsazovat i nadále. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama