Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když se člověk ocitne ve vězení, stane se z něj pouhé číslo, písmeno, jen další obyvatel malého zamřížovaného prostoru s podlahou potřísněnou krví. Přesně tak se cítí vězeň R v novém, jakoby paralelním světě s nekompromisními pravidly a tvrdými zákony, ve světě, kde čest není jen pouhé slovo. Je umístěn mezi ty největší drsňáky, v jejichž systému s pevnou hierarchií si musí vybojovat vlastní místo, a hlavně se naučit přežít. „V dopise od kamaráda, který si odpykával dlouhý trest, stálo: ‚Jen čekám a pokouším se nemyslet. Neptej se mne, jak se cítím, jen mi řekni, co se děje tam venku...‘, tak začal náš film,“ říkají tvůrci drsného dramatu R, které je společně se snímkem Prorok řazeno mezi nejlepší vězeňské filmy poslední doby. Mladí dánští filmaři se ve svém debutu především snažili vyhnout klišé příběhů za mřížemi a zprostředkovat divákovi autentický zážitek prostředí, kde se další bezpečnostní dveře otevřou, pouze když jiné za vámi pevně zaklaply. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Žánrovo brilantný film, ktorý neprináša nič nové, napriek tomu je ale strhujúci a výnimočný vo svojej jednoduchosti. Absencia akéhokoľvek (predpokladaného) sexuálneho násilia a minimálna hudobná zložka (až v úplnom závere) dávajú filmu väčšiu autenticitu, čím ho v rámci limitov a obmedzení svojho žánru posúvajú v mojich očiach o level vyššie (tesne za Parkerov Polnočný express a McQueenov Hlad). ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Třetí film z mýho vězeňskýho pětiboje(5 filmů s vězeňskou tématikou). Rune(Pilou Asbæk) se jednoho dne ocitá ve vězení. A jak je všeobecně známo tak vězení je pro drsný chlapy. Jelikož ale Rune není žádnej ranař musí si svoji náklonnost k vězeňským kápům vybudovat jinak. Na lepší časy se mu začne blejskat ve chvíli kdy vymyslí jak propašovat trávu do spodního patra. Jenže jak už to tak bývá tak nic netrvá věčně a něco se posere. Když jsem na tenhle film narazil a viděl místní hodnocení očekával jsem drsný drama z vězeňskýho prostředí. Nakonec mi ale dánové naservírovali běžnou vězeňskou story, který navíc ke konci začíná docházet dech. Nemůžu říct, že by mě film nudil ale rozhodně mě nenadchl tak abych ho viděl v červených číslech. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Michael Noer a Tobias Lindholm jsou borci už s příchodem jejich debutu s názvem R. U něj totiž dokázali, že mají nejen skvělé nápady, ale i to, že jsou prostě absolutní profesionálové a top ve svém oboru v rámci celé Skandinávie. R je hodně drsný a dost realistický příběh z vězení, které není úplně tak růžové, jak by si člověk představil, když by si přečetl jakýkoliv článek o Brejvikovi a jeho vězeňských patáliích v Norsku. Naopak. Trošku mi to na skandinávský vězeňský systém otevřelo oči a závěrečnou scénou utvrdilo, že Skandinávci jsou prostě borci na závěrečné filmové scény. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Prosté, avšak poučné vyprávění o tom, jak poloblondýn skoro štěstí našel, s kamarádem Rašídem se skoro stal úspěšným, než ho černá huba, jak je již podstatou křivých zkurvených povah těch musulmzmrdů, zradila, a jak nakonec ostatní opičáci a plešatý buzny zapíchli jeho a v černé kávě uvařili prozřevšího a práskajícího Rašída. To vše se stalo v dánském vězení, kde má každý mukl jednolůžák, za vraždu se tam sedí dva roky a vězni jsou podle zájmů a sympatií rozděleni do oddělení a pater, aby se navzájem nerušili. Ta sprostá a nenávistná slova jsem převzal z filmu, který nakonec ukázal, že je úplně jedno, kdo jste, co jste, v lapáku jste prostě hovno. ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Mysleli jste si, že už jste všechno viděli? Mysleli jste si, že vás už jen tak něco nepřekvapí? Mysleli jste si, že slova klasika, že i růže, byť zvána jinak, voněla by stejně, navždy zůstanou vytesána do kamene? Mysleli jste si, že pořádné filmy se už netočí? Tak se hodně rychle vzpamatujte! "R" vám rozhodně slibuje neskutečnou podívanou a svůj slib do poslední kapky krve dodrží. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme môžeme počuť dánsky a arabský jazyk. (Crybaby)
  • Väznica, v ktorej bol film natáčaný, nesie názov Fonden Fængslet a nachádza sa v dánskom meste Horsens. (Jello Biafra)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama