Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Dívá-li se někdo na pohádky v dospělosti, může porovnat, jak vnímal postavy v dětství a jak je vnímá dnes. U Zlatovlásky se to v mém případě liší velice. Když jsem byla malá, byl král prostě zlý, a Jiřík se Zlatovláskou dobří... Ale ty nuance co do toho vnáší věk (haha)! Například mám za to, že královo největší minus je, že je pyšný, ale vůbec mi nepřipadá divné, že chce Jiříkovi nechat setnout hlavu. Mocný král přece musí mít ke svému kuchaři naprostou důvěru, musí věřit, že mu nenasype jed do pití nebo něco takového, a Jiřík prostě neuposlechl příkaz a důvěryhodnost ztratil. Jiřík z dnešního pohledu je sice pěkný, ale tak trochu trubka. A Zlatovláska... taková unylá a blyštivá s jednoznačně nejhorším repertoárem písniček (Líbí, mně se líbí vs. depresivní Proč jsem jedl rybu? ehm...). Rýpavému oku neunikne ani že 12 dcer krále rybáře nedělí větší časový odstup, takže buď byly dvanácterčata nebo několik vrhů vícerčat brzy po sobě. Není divu, že tam nemají maminku, jen mírně bláznivého otce. Známý příběh tedy není důvod, proč se k pohádce na youtube vracím, tím je hudba, kterou si občas pustím pro zlepšení nálady. Jsem ale zvědavá, co na pohádku řekne další generace (až se dostane ke slovu). ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Jako malá Lyli, jsem tuhle pohádku milovala. Díky ní vznikla moje nekonečná touha, stát se modrookou princeznou se žlutýma vlasama (těžce nepravděpodobné). Stojí za zmínku, že již tehdy jsem propadala lásce k zomboušům, i když z mrtvých vstalý Jirka, je na můj vkus málo olezlý. No jo, chutě se tříbily s věkem uživatelky. Z dnešního pohledu velké Lyli, dílko neztrácí nic na pohádkovosti a romantice, jen ty blond vlasy už mě moc nelákají (kecááám). ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Klasická z nejklasičtějších pohádek plná chytlavých melodií s ještě lepšími texty a s tak erbenovsky pohádkovou atmosférou, že ani jeho psané knížky ji neumí navodit lépe. Petra Štěpánka jsem vždycky jako dítě považoval za jeden z ideálů mužného prince. Navíc výprava i kostýmy jsou ťip ťop a příběh není brán jako jednoduchá linie hlouposti pro dítě=idiota (což se děje obvykle dnes). Jedná se jako mnohdy jindy o sice pohádkovější, ale dospělácky podaný film, kterému porozumí i to nejmenší dítě podpořený skvělými herci a nádhernou připomínkou dětství pro každého. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak už jenom kvůli těm písničkám je tohle naprostá nádhera! Samozřejmě nejvíc dává - Veď mě loďko kupředu, jedu jedu pro něhu... Tohle sme si s Vezekmínama zpívali, když sme jezdili na protější břeh pro dřevo na voheň :o). Klobouk dolů před všemi herci, kteří zvládli i skvěle zazpívat. Sice to není uplně bez chybičky, ale má to větší koule, než když to zpívá někdo jinej... Tak jako tak je ten dnešní Štědrej den pěkně nakopnutej hned od bóóóžího rána :o) ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Druhá nebo možná třetí nejhezčí česká filmová pohádka (o první nemůže být sporu). Petr Štěpánek i Jorga Kotrbová sice vypadají spíš jako ilustrace z pohádkové knížky než jako živí lidé, ale v tomto žánru to až tak nevadí (a dětem už vůbec ne). Loutková zvířátka působí v dnešní době digitálních technologií úsměvně, Ladislava Peška nesnáším, ale z nostalgie a také pro ty ušní červy dávám 4*. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Při televizní premiéře na Štědrý den 1973 došlo k záměně stejnojmenných titulů a do éteru byla puštěna loutková Zlatovláska (1955)  Hermíny Týrlové. Asi po minutě byl film stopnut. Jelikož v té době se pořady do éteru pouštěly z kotoučů, někdo musel zajet do archivu a vyměnit kotouče. Vysílání správné pohádky tak nabralo zpoždění. (PetrJulian)
  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama