Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle jsem měla jako malá strašně moc ráda...ty loutky alá zvířátka (zlatá ryba, mravenci a moucha), živá a mrtvá voda...sbírání perel...úžasné.. a ty písničky neměly chybu. A nejlepší bylo, když Jiřík poprvé ochutnal hada a slyšel všechny zvířata, husy, mouchy..atd..Páni měla bych se na ni zas podívat, až bude v telce. Prostě výborná česká pohádka (teda na pyšnou princeznu nemá no:)). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vilný vládce se slimáky u koutků úst, bílý doktor Dolittle, co mu jede pro něhu s poněkud androgynními rysy a Pepíček Bek cvičící pořadová v tak přiléhavých punčocháčích, až zapochybujete nad původem slova buzerplac. Pohádková klasika s chytlavými písničkami a morbidním koncem sebestředného pana krále. „Kdo má nejkrásnější máry? Já, já, já…“ ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pohádka ze stejné výpravné třídy jako svého času Pyšná Princezna nebo z o něco bližší doby Princ A Večernice. Erbenovská klasika se zpěvy, krásnou hudbou, kýčovitě roztomilými loutkami zvířátek a výbornými herci. Musím se přiznat, že jako malému se mi Zlatovláska nelíbila, ale čím jsem starší, tím raději ji vidím. Jiří Holý je překrásně zlý král:) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pěkná, i když místy hodně naivní pohádka, kterou jsem miloval už jako dítě. Krásná princezna, ošklivý král, na druhé straně pak král celkem vlídný, ale vychytralý v podání skvělého Ladislava Peška, a do toho Jiřík, kterému odpustíte i to, že se při těch úkolech moc nesnaží. Pro dítě to má mírně hororový nádech. Z toho hada jsem byl vždycky vyděšený. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Co se týče příběhu, tak nemám moc co vytknout, ale zásluhy v tomto případě putují spíš K. J. Erbenovi. Jeho filmové zpracování bohužel dost těžce pokulhává. Triky jsou tak strašně laciné, že je to i na televizní pohádku prostě příliš, obzvlášť v případě viditelných provázků u naprosto tragických loutek. Písničky některé ujdou, ale zas tak dobré, aby mohly hrát 80% stopáže, to tedy nejsou. No a Jiřík, Jiřík mnoho charismatu a důvtipu nepobral. (Ne)logika jeho jednání musí trknout každé dítě starší 12 let. Aspoň že záporák je pořádně zápornej, ovšem ten jeho konec je taky těžce nedomyšlenej (SPOILER: proč Jiříkovi voda nic nedělá a krále okamžitě zabije, to fakt nechápu). Docela zklamání, pamatoval jsem si Zlatovlásku z dětství docela jinak. (HDTV ČT1) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Autorem textů k písničkám, které zazní ve filmu, je Eduard Krečmar. V pohádce zazní celkem 14 zpívaných písniček. (Amneris)
  • Při televizní premiéře na Štědrý den 1973 došlo k záměně stejnojmenných titulů a do éteru byla puštěna loutková Zlatovláska (1955)  Hermíny Týrlové. Asi po minutě byl film stopnut. Jelikož v té době se pořady do éteru pouštěly z kotoučů, někdo musel zajet do archivu a vyměnit kotouče. Vysílání správné pohádky tak nabralo zpoždění. (PetrJulian)
  • Když moucha litá okolo pavučiny, jsou zřetelně vidět lana, na které je připevněna. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama