Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Není lehké celou dobu pozorně sledovat všechny v dokumentu popisované finanční machinace. Jestli jste ekonom, máte výhodu, pokud ne, připravte se na lavinu informací a dvě hodiny šponovaní pozornosti. Wall Street není žádný důvěryhodný pán, ale kolébka nekalých machinací, zdroj finančního průseru. Divila jsem se, jak tamní finančníci mají dlouhé prsty. Finanční krizi stojí za to vidět. Ale jako vždycky je třeba si potom sám všechny informace kriticky setřídit a vyhodnotit. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se podíval jako na předskokana k filmu Sázka na nejistotu, kterému spousta lidí nerozumí a nerad bych do této skupiny patřil i já. Tento dokument je velice poutavý a myslím si, že ocenění bylo tentokrát opravdu na místě. Pojednává o příčinách, průběhu a důsledcích finanční krize. Celkem srozumitelně je divákům prostřednictvím úst mnoha bohatých pánů vysvětlován celý průběh finanční krize. Někteří pánové v dokumentu odmítli povídat, protože zřejmě prostě neměli čas. Vzduchem létají nehorázná čísla, o kterých se dokonce i mně může jenom snít. Dokument je perfektně sestříhán a velice jsem ocenil krátké úseky textu, které se na moment objeví a pár větami dovysvětlí problém. Chce se to během sledování hodně soustředit, což se nám se spolusledovatelkou výjimečně podařilo. Démon je příjemný průvodce. Závěrečné shrnutí je pěkné. Dohromady bych to viděl na 4 kousky. ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Cenný dokument hlavně v tom, jak ukazuje pletivo vztahů, "kamarádšoftů" a soudružného přitakávání hlavou (ve stylu "my nic netušili, jsme v tom nevinně") v nejvyšších patrech amerického finančního sektoru. Samozřejmě, že se v USA nemůže nic změnit, když (bývalí) manažeři z krachujících investičních bank dělají poradce v nejdůležitějších vládních institucích. :D Jako doplňkové čtení pro ujasnění, rekapitulaci a rozšíření tematiky finanční krize doporučuju rovněž knihu "Globální Minotaurus". ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ekonomická krize komplexním, leč zároveň i přehledným a poutavým způsobem. Ferguson není až tak fanatický levičák jako Moore a nepotrpí si tolik na hru na efekt, takže jeho hloubkový pohled do finančního světa neuráží ani ty kteří vědí o čem je řeč a chápou nejednoznačnost celého problému. Snahy o až přehnané argumentační zjednoduššení a černobílé obžalovávání jednotlivých "viníků" jsou zde sice v určité míře také, nicméně není až tak velký problém se od toho v těch spornějších případech oprostit a promýšlet problém i nad rámec názoru autora - autor především solidním způsobem prezentuje problém a jeho nejsilnější příčiny, poukazování na jeho vlastní závěry a možná řešení jsou k tomu jen letmo nadhozeny. 8/10 ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

V podstate nic noveho pod sluncem. Jen konstatovani, ze svetu vladnou financni korporace, rizene majetkuchtivymi lidmi, kteri i kdyz maji letadlo, chteji dalsi tri. Naivni dobra vule chtit pomoci druhym je az na tretim-ctvrtem miste. Je to asi lidska prirozenost, i ten nejchudsi, nebo nejvzdelanejsi ci nejinteligentnejsi clovek, kdyz se dostane k moci prevladne prirozenost hrabat majetek!!! Je to hnus, nespravedlnost, ale i kazdodenni realita! Protoze jenom svine se muze dostat nahoru, kdyz clovek mysli na druhe a nejen na sebe nahoru to nedotahne, proto svet ridi jen svine!!!! ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama