Reklama

Reklama

Jiná země

Trailer 1

Rhoda Williams (Brit Marling), inteligentní mladá žena, jež byla přijata do speciálního astrofyzického programu MIT, sní o tom, že prozkoumá vesmír. Geniální skladatel, John Burroughs (William Mapother), právě ve své profesi dosáhl vrcholu a brzy se mu má narodit druhé dítě. V předvečer objevu duplikátu Země se stane tragédie a životy těch dvou se neoddělitelně propojí... (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (402)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Melancholia, ani Another Earth není primárně o sci-fi. A jsem za to ráda, protože po zhlédnutí traileru, který se snažil navnadit diváky na fakt, že ve vesmíru existuje naše přesná kopie a že hlavní hrdinku zajímá, zda její druhé já udělalo ty samé chyby, jsem se bála, jakou děsivou, nesmyslnou, nelogickou astronomickou šílenost z námětu tvůrci vykřešou. (Pokud existuje mně totožná, "druhá" verze mé osoby, znamená to, že se po miliony let muselo na obou planetách vše probíhat naprosto stejně. Z čehož zas můžeme dospět k závěru, že každý pohyb, každá má myšlenka by měla být naprosto identická a paralelní s tou, kterou má mé dvojče na Zemi č. 2, a že mezi našimi činy nemůže být sebemenšího rozdílu.) Another Earth však naštěstí "druhou planetu" nechává na pozadí, tvoří z ní jen metaforickou odpověď na otázku, jaký by asi byl život hlavních hrdinů, kdyby před čtyřmi lety dopadlo vše jinak. I proto k mému překvapení na základní problémy nalézá celkem racionální odpověď a svým odhodláním zkoumat spíše vztah mezi dvěma postavami, si žádné další nepřidělává. Zcela bez obav přiznávám, že nejsem nějaký fanoušek nezávislých filmů vyžívajících se v "ruční" kameře, neznámých hercích a pomalu vyprávěném příběhu, tentokrát mě ale ta sonda do života dvou lidí velmi bavila. A i když ta velká modrá koule na obloze může v závěru působit jako příběhová berlička (alespoň kamarád, který byl v kině se mnou, ji tak vnímal), mně se to metaforický, melancholický, pravdivě lidský a místy i filosofický (kde jinde postavy citují Platóna?) příběh včetně svého rozuzlení líbil a ani v jedné scéně mě nenudil. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám zvláštne a zmiešané pocity. V prvom rade - Brit Marling bola úžasná!! Aj môj obľúbený William Mapother (bratranec Toma Cruisea). Ale ten rozpočet je smiešny !! A tak to aj vyzerá. Lacno. Neskutočne lacno. Nápad je však na Oscara. Milujem snímky, v ktorých vidno na oblohe viac planét. A v tomto vidíme na oblohe dokonca kópiu Zeme. Scenár je kvalitný, je tam aj sexuálny náboj medzi oveľa mladšou dievčinou. Zaujímavosťou je a práve to na snímke najviac baví, že naša hrdinka neúmyselne zabila ženu a dieťa jej budúcemu milencovi. Je to dosť zamotané ale dobre sa na to díva. Brit je nádherná. O hviezdičku menej len za to, že to vyzerá tak neskutočne odpudivo kvôli malému rozpočtu a že to končí v tom najlepšom. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

film má v sobě určitě napětí, hlavně díky tématu, které si režisér vybral. Bohužel mi úplně nesedl styl, kterým byl natočen a myslím že by mohl být líp natočen i scénáři by se hodilo větší oživení, aby film nebyl chvilkami tak utahaný - jako debut je to však dobré. Rozhodně nápad to mělo, který však nebyl plně využit, abych byl víc spokojen a hodnotil líp. Naštěstí posledních cca. 30 minut mělo větší gradaci, tak se na 3 hvězdičky dostal, jinak bych tolik nedal. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Díky tuze zavádějícímu názvu filmu jsem teda čekal trochu jinší kafíčko. V podstatě se jedná o hutné dramátko, kdy přídavné jméno "zvrácený" asi není úplně na místě, ale jistá morální škrabačka na hlavě tomu určitě nechybí. A to vše úplně mimo sci-fi, se kterým si tvůrci jen pohráli, bojím se, že přímo berličkoidně. Každopádně vzpomínka na von Trierovu Melancholii byla, bohužel z Another Earth mi čelist nespadla. 65% ()

katuska138 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dokazuje, že není potřeba velký rozpočet nebo velké hvězdy, že to, co dělá dobrý film dobrým filmem je dobrý nápad a kvalitní scénář. Bez těchto dvou věcí to prostě nemůže fungovat. Tady jsou oba dva základní kameny. Příběh se vyvíjí rychle, vtahuje vás čím dál víc a na konci zanechá husí kůži na zádech. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl v roce 2011 oceněn Zvláštní cenou poroty na filmovém festivalu Sundance. (Caminzind)
  • Na Rhodinom stole leží sci-fi trilógia Isaaca Asimova „The Foundation“ („Základňa“) popisujúca svet, v ktorom ľudia osídlili celú Galaxiu. (ČSFD)
  • Snímek byl natočen v rodišti režiséra Mika Cahilla v New Haven v Connecticutu a jeho okolí. Dům jeho matky, ve kterém vyrůstal, byl během natáčení použit jako dům Rhody (Brit Marling) a její rodiny. (Marek#33)

Reklama

Reklama