Reklama

Reklama

Sedem svedkov

(TV film)

Televízny film podľa námetu Petra Karvaša o medziľudských vzťahoch. Film sa zamýšľa nad ľahostajnosťou a odmietaním spoluzodpovednosti v prípadoch, do ktorých nemôže zasiahnuť zákon. Dramatický pôdorys filmu je veľmi jednoduchý. Dvaja kriminalisti sa usilujú počas nočného vyšetrovania zrekonštruovať zločin, ktorý sa udial za bieleho dňa takmer pred očami verejnosti. No autor sleduje nielen kriminálnu líniu príbehu. Svedkovia, ktorých si vyšetrovatelia predvolávajú, predstavujú každý svojím spôsobom iný variant zbabelosti či alibizmu. (RTVS)

(více)

Recenze (40)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre som nepochopil, prečo to vysoké hodnotenie. Petra Solana mám rád, Peter Karvaš napísal niekoľko vynikajúcich hier a známych a dobrých hercov tam bolo tiež dosť. Len mi to celé pripadalo také nevyladené, ako keby to robili v časovom strese. Postavy boli na môj vkus príliš figúrkovité a keď už chceli tvorcovia porušiť klasickú výstavbu dramatického diela, tak ju mali niečím zaujímavým nahradiť a nie nechať zaniknúť do stratena. Jediné, čo z hry pretrvalo je nezáujem zasiahnuť. S tým rozdielom, že dnes si účastníci namiesto zasiahnutia všetko nahrávajú na mobily. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Výborně zahraný střet dvou vyšetřovatelů a sedmi svědků závažného trestného činu. Inscenace má jen necelou hodinu, přesto je dokonale vyobrazena charakteristika všech devíti zúčastněných. Což o svědky, to jsou jen obyčejní lidé z ulice, ale vyšetřovatelé, představitelé státní moci. Jeden dobrý, druhý zlý a nenávistný. Skvělé psychologické drama. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Možná jsem měl trochu problém ztotožnit se s přidrzlým vystupováním svědků vůči autoritám socialistické kriminalistiky, ale jinak jsem Sedem svedkov zkonzumoval zcela bez výhrad. Od první vteřiny famózní kamera, na relativně malém časovém prostoru bravurní kresba devíti psychologických portrétů a super pointa k zamyšlení. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

“Morálka začíná od maličkostí a od každého z nás. Je prostým součtem milionů životních postojů.“ – Jan Procházka. Každý z nás ví, jak by se v krizové situaci měl zachovat. Než ta situace přijde. Jakmile přijde a my zaujmeme určitý postoj, najednou zjistíme, že jsme to nedokázali. Že jsme selhali. Pak hledáme výmluvy a snažíme se ospravedlnit. Sami před sebou a hlavně před světem. Měli jsme přece právo zachovat se právě tak, své důvody, jiní by se jinak nezachovali. Otázkou, nezodpovězenou a nezodpověditelnou, stále zůstává, proč se nejmorálněji zachová ten, od něhož bychom to nejméně čekali? Proč ten dotyčný má nejvíce výčitek? Proč je nejvíce odsuzován davem? A proč se mu nedostane ani nejmenší opory tam, odkud by přijít měla? V takové chvíli si uvědomíte, jak strašlivě těžké je být morálně silným, zachovat se správně… A přesto je tu naděje. V tom nepravidelném klapotu podpatku je naděje a nesmírná morální síla… Dokonale minimalistické psychologické krimi s maximálními účinky. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná a drsná psychologická sonda do spletité pavučiny výslechu skupiny osobnostně narušených svědků brutální vraždy mladé dívky. Příběh dvou rozdílných postav vyšetřovatelů, jež čelí nejen aroganci, cynizmu a zbabělé lhostejnosti, ale také sobě navzájem. Dokonalá podívaná, z které se místy zvedá žaludek. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama