Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

zodiak217 

všechny recenze uživatele

Už pred odpremierovaním tohto seriálu na Slovensku si divák mohol veľa prečítať či už v časopisoch, alebo na internete a pripravovanom veľkolepom tureckom seriály, ktorý bude mapovať život sultána Sulejmana jeho výpravy, úspechy a pády. Nikde však nepísali, že to bude historický seriál kombinovaný s romantickým plný intríg, intríg a ešte raz intríg. Keďže sa jedná o tureckú produkciu herecké obsadenie je naozaj zaujímavé a neopozerané. Pozitívne môžem tiež kvitovať, že seriál sa pridŕža istej historickej línie a snaží sa riešiť veci tak ako sa stali a nielen zbytočne si vymýšľať trápne dramatické scenáre, ktoré len zbytočne predlžujú bez tak úbohý dej ako v prípade seriálu Tisíc a jedna noc. Taktiež môžem pozitívne kvitovať hudbu, ktorá je zaujímavá a veľmi počúvateľná. Nič komerčné a pekne to zapadá do deja. Úprimne som však čakal podstatne viac a možno som čakal niečo dobrodružno - historickejšie čo nebude až tak páchnuť po telenovelách. Jedno je však pravda bohatý milostný život sultána, ktorý verím, že taký naozaj bol stojí za zmapovanie, len neviem či zrovna týmto spôsobom. Ako koľvek by som sa snažil viac ako tri hviezdičky dať nemôžem, no je to pozerateľný seriál aj vďaka hereckému obsadeniu a my ako bežní Európania máme možnosť nazrieť do histórie aj z pohľadu Osmanov a porovnať si ako to mohlo byť a ako to zrejme bolo. V každom prípade skvelý námet, ale bohužiaľ spracovaný len so snahou masového komerčného úspechu, ktorý sa snaží cenzurovať prakticky akúkoľvek erotiku alebo bojové scény. No....čo čakať od Turkov....zvykáme si. ()

HiddenDragon odpad!

všechny recenze uživatele

Mne je uplne u pr...e s prominutim, jak moc je toto historicky presne nebo dukladne pripravene, jak tu nekteri pisi. Kdovi jestli je to vubec pravda. Ani jak moc pekne jsou kostymy nebo upravena Onurova (pardon Sulejmanova) bradka. Protoze je to telenovela jak pesti do voka...staci mi videt pet minut, kdyz to ma nahodou zapnute moje mamka, a mam pocit, ze bych si radsi urizl usi, jak to Turci s oblibou delali u Stramberka :) protoze tak stupidni dialogy a herecke "vykony" se vidi proste jen v telenovele. Ano, povazuji za dostatecne i par minut....protoze jestli mi serial leze na nervy po peti minutach, nic na svete, ani svlecena Seherezada, me nepresvedci, ze zbytek bude...coze ono to ma 90??? minut....no lidi, jestli tohle vydrzite opakovane, tak asi nemate na csfd co delat :-D ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Přátelé, víte, že jsem vašim hodnocením zaskočena ? Aha, chápu, že styl režie a hlavně ta hudba vám leze "na nervy". Ale !!!! Tohleto je nafilmováno dle historické skutečnosti , kdy Turci ovládali půl EVROPY, spolupracovali s panovníky ba i papežem a skutečně byli až u Vídně. No a ty ženské tam (harém), do dneška tak muslimové žijí a ty "dřisty" tam a poťouchlosti musíte odpustit. To je proto, aby to mělo nějaký "romans" děj. Já jsem z těch 75 dílů viděla asi 5 a jelikož znám dějiny a mám fantazii, tak si zbytek buď domyslím, nebo chápu, že mi nic neuteklo. Je to oživení jiné kultury. To víte, že by to byla lahůdka, kdyby to natočil expert v režii třeba Forman nebo Kusturica. Je třeba se na jinou kulturu divat trochu s nadhledem. Dávám tomu 5* za kostýmy, výpravu a dobrou snahu všech herců. Ale hlavně hrají tam krásní lidé, nádherné kostýmy a úžasné šperky. Ty americké dřisty bez ladu a skladu jsou určitě horší - žádné poučení (kromě toho, že už konečně ve svém zralém věku vím, jak se souloží !) ()

Agneszka 

všechny recenze uživatele

Tohle hodnocení, tyhle komentáře opravdu nechápu... zvládl jsem jen 3 díly, ale celé aby mě nikdo nenařkl. Viděla jsem celé 4 díly a stačilo mi... Cože??? To už Vám vážně chybí soudnost? Nemáte rádi telenovely, v tom je hlavní problém, já nesnáším sci-fi. Přijde mi nesmyslný, hloupý a nudný. Dávám proto Metrixu odpad? Ne, je třeba hodnotit objektivně vzhledem k žánru. Telenovela je prostě telenovela. Nemůžete od ní čekat nic extra, tak to prostě je. A cpát to do odpadu, protože Vám tohle nesedí je víc než ubohé. Tak na to nekoukejte, soustřeďte se na to co Vás baví, ale přetrpět 3 díly abych tomu mohl dát odpad a na počítadle mi naskočilo o film víc. Já jen koukám s otevřenou pusou a nemám slov. Není tam nic objektivního, jen rozpatlávaný odpor k vyjadřování emocí a trapným ženským dialogům- ty jsou ovšem trapné i v reálu, protože ženský vždycky řeší kraviny. Nojo předsudky, nulová empatie, ochota vůbec něco prožívat... pochopím tenhle životní postoj. Nepochopím, proč se někdo takový vůbec snaží vidět alespoň kousek dílu aby mohl kritizovat. Je to fakt smutný. ()

Angel30 

všechny recenze uživatele

I já jsem už rozdala několik "odpadů", ale tenhle seriál si to opravdu nezaslouží. Když ho dávali v tv poprvé, řekla jsem si "to je ale kravina" a přepla jsem to na něco jiného. Podruhé jsem mu dala šanci ... a pak už jsem musela pokračovat dál a dál, každý díl je zakončen tak, abych se těšila co bude v dalším. Notná dávka napínavosti tomu tedy rozhodně nechybí. Musím obdivovat kostýmy a prostředí ve kterém se natáčelo. Také herecké výkony nejsou vůbec k zahození (především Meryem Uzerli, která prožívala vše velmi emotivně v podobě Hürrem Sultan a Halit Ergenç, který ztvárnil sultána Sulejmana velmi věrohodně). Proto nesouhlasím s výměnou Meryem Uzerli za jinou herečku, protože to už prostě není ono. Každopádně je mnoho horších seriálů, které mi přijdou jako ztráta času, tenhle alespoň dokáže nabídnout něco z historie, z které čerpal. ()

Galerie (370)

Zajímavosti (12)

  • Sídlo Klementa VII. je ve skutečnosti záběr na nádvoří českého zámku Český Krumlov. (tyna97)
  • Děj seriálu se odehrává přibližně od roku 1520 až do doby smrti Sulejmana I., tedy zhruba do roku 1566. (peeteno78)
  • Práva na vysílání byla prodána do více než 50 zemi světa. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama