Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (426)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Strhující série, kvalitou psaní a poctivostí produce suveréně převyšující všchny vysokorozpočtové seriály poslední doby. Mám příliš málo prostoru, abych zde mohl dostatečně vynachválit casting seriálu a herecké výkony či brilantní scénáristickou práci, pro mě naprosto ideálně balancuící historická fakta s barvitou, "nedosažitelně vzdálenou" dobu zlidšťující a příbližující fabulací (jako náznak příkladu toho, co tím myslím, pomněte nástěné malby Římanů s masivními penisy :-)). Rozhodnutí tvůrců neutopit masivní stomiliónový rozpočet za několik digitálně velkolepých scén, ale soustředit se na komorní (o to více poctivou a úchvatnou) dramatizaci osudů několika klíčových postav oné slavné doby, kvituju s maximálním uznáním, stejně jako nápad suplovat vznešenou latinu alespoň čistou britskou RP angličtinou. Za sebe tedy vztyčený prostředníček Schofieldovi a Burrowsovi z Prison Breaku trosečníkům z Lostu i hrdinům z Hrdinů... já se klaním majestátnímu Juliu Cesarovi, Marku Antoniovi, Cicerovi, Brutovi, Luciu Verinovi, Titu Pulovi a vůbec celému tvůrčímu týmu seriálu Řím. 90% ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Starověký Řím zobrazený bez přetvářky, tak jak to opravdu mohlo být. Na seriálu je znát, že HBO chtělo vytvořit starověký Řím podle historických dokladů a díky tomu opravdu nevytvořili nějakou slátaninu, to je velké plus. Dvě hlavní postavy legionářů jsou v podstatě něco jako průvodci v politickém příběhu, který je v seriálu jako hlavní linie (první série) - vše se totiž točí kolem vzestupu Caesara a jeho tvrdého konce v roce 44 př. n. l. Řím je plný politiky, chudoby, chuti po moci, sexu a násilí:)). Druhá série začíná přesně tam, kde první skončila. Na scénu se dostává Marcus Antonius, který si užívá život plnými doušky (tak to má být:-)). Lucius Vorenus a Titus Pullo zažívají další zajímavá dobrodružství. V druhé sérii snad ještě přibylo více brutálních, sexuálních a rituálních scén. Veliká škoda, že není další série...Ave Caesar! ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné žrádlo. V dobe žuvačkových naťahovačiek typu Lost a Prison Break niekto ešte dokáže nakrútiť seriál, v ktorom dej cvála šialeným tempom, v priebehu 12 dielov preletíme obdobie niekoľkých rokov, a pritom to nestráca prepracovanosť a psychologickú drobnokresbu. Z dobových detailov (krvavé rituály atď.), otvoreného zobrazenia sexu a násilia (bitka v aréne v predposlednej časti ruluje) a hereckých výkonov (bez výnimky) som chrochtal blahom. Gladiátor je oproti tomuto limonáda pre mladé mamičky, ktoré túžia, aby sa im namiesto starého z roboty vrátil Russell Crowe. ******* 2. séria je o kúsoček slabšia ako prvá, nájdu sa dokonca aj dejové línie, ktoré končia v slepej uličke (židovská rodina a pokus o atentát na kráľa Heroda), ale v porovnaní s ostatnou súčasnou seriálovou produkciou, ba aj s hollywoodskymi "historickými" veľkofilmami je to stále božské. Dokonca sa konečne vyskytne aj jedna skutočne veľkolepá bitka s počítačom rozmnoženými vojskami. Tlieskam. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spojení elementů typických pro seriály "made by HBO" s vynikající výpravou a historickými reáliemi. Inspirace Claudiem (ať již skvostnými knihami či nepřekonatelným seriálem) je očividná, ale rozhodně není na škodu. Pohled na politické intriky během života Gaia Ceasara, stejně tak jako na odvrácenou stranu života plebejců či legionářů se rozhodně vyvedly. Není vyloženě nutné se nějak více orientovat v tehdějších událostech, ale vyplatí se to, jelikož je zde spousta vsuvek pro znalé - někdy jde čistě o zábavné narážky, jindy o zajímavé pohledy na některé události. Herecky přesné, velkolepé po stránce výpravy a od přibližně třetího dílu i skutečně výborné jako celek (počáteční epizody slouží skutečně pouze jako relativně nezajímavý rozjezd), přesto tomu něco k dokonalosti schází, cosi čím starší byť pouze studiový bratříček "Já, Claudius" oplýval. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Bruno Heller | Hudba: Jeff Beal | Produkcia: Bruno Heller, John Milius, William J. MacDonald, Frank Doelger, Anne Thomopoulos, John Melfi | Distribúcia: HBO, BBC | Štúdio: RAI, Cinecittà Studios | Rozpočet: 110 miliónov $ || Výnimočný seriál, ktorý jednoznačne vedie na poli historických tematík. Dejová linka je strhujúca a výprava nemá obdoby. Je to samozrejme zapríčinené aj monstróznym rozpočtom, ktorý bol do doby výroby absolútnym vrcholom v histórií televíznej tvorby. Herci sú magický, a ich charakterové prehĺbnenie je precízne a silné. Ako pre fanúšika všetkého, čo s Rímskou ríšou súvisí, absolútny klenot a slasť. 100% | DVD, PortaPro, EN DTS | ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • Ray Stevenson (Titus Pullo) velmi záviděl Jamesu Purefoyovi (Markus Antonius) jeho kožený krunýř, protože všichni herci nosili velmi nepohodlný kovový, zatímco Purefoy jako jediný kožený. (CliffLee)
  • Olivovníky v posvátném háji jsou 200 let staré. (Reiniš)
  • Řím je první anglicky mluvený seriál, který se celý natáčel v neanglicky hovořící zemi - v Itálii. (Reiniš)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama