Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Historie je tu samozřejmě jen kulisa, nehorázně zjednodušená, zkreslená a upozaděná, ale ti co kříčí "propaganda" by si měli uvědomit, že podobný produkce máme i u nás v "křesťanské Evropě". Je přirozený, že Turci svoji historii vidí jinak než my. Nikdo se ale na tohle nedívá proto, aby se něco dověděl o historii. Cílovka není zvídavý a po informacích lačnící divák. Nejotravnější na tom seriálu jsou ty stupidní intriky a dialogy a hlavně postavy samotné, ani jedna sympatická v něm není. Chápu, že ženské v harému zřejmě neměly moc vyžití, a tak jim to muselo jít na mozek, ale takový kurník přiblblých slepic, to se tvůrcům fakt povedlo, to se dá se snést opravdu jen chvíli. Být žena (ale i jako muž), je mi hanba se na to dívat, totální urážka ženského pokolení. Já vydržel první řadu jen proto, že jsem seriál viděl v zájmu procvičování jazyka v syrském dabingu (mimochodem má mnohem přesnější název: "Sultánův harém", protože "Velkolepé století" se před námi teda rozhodně nekoná), a pak kvůli exteriérům paláce Topkapi, ty mi připomínaly prázdniny v Istanbulu, takže jsem si i nostalgicky zavzpomínal. ()

Tyna31 

všechny recenze uživatele

Tudorovci to nejsou ani náhodou...Ale...vůbec si nemyslím, že by to byla taková katastrofa jak popisují ostatní. Určitě to není klasická telenovela, to zaprvé. Zadruhé ani ta hudba mi tak strašná nepřipadá, musím říct, že úvodní song se mi vlastně líbí a i když herci za moc nestojí, alespoň jim nemůžete upřít docela pěkné kostýmy. ()

Reklama

haffen odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tento serial je skutočný masakeeeer!!! :D Kľudne sa rozpravaju dvaja blbci a do toho hudba že mam pocit, že pozerám Aliens. Desať sekund záber na sultana, desať stolička, potom sultan, odchádzajúci dedo s divným kvetináčom na hlave, sultan, dvere, stolička, dedo, dvere, sultan, stolička a uz je 5 min. tej sračky v ťahu. Neskutočne čo ľudia dokážu pozerať. Radšej zapnem Očko a budem čakaľ na najnovší house hit Pariž Brusel Hilton... 0%! P.S. tí čo hovoríte, že treba pozrieť viac dielov a potom súdiť. 5 minút je dosť! Pozerať aspoň tri diely, tak buď zošaliem, rozmlátim televízor, alebo si to hodím. Toto normálny človek nemôže vydržať. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Další seriálová televizní sračička, která na seriálovou televizní sračičku vypadá úchvatně a kdyby byla naše veřejnoprávní ČT co k čemu, vezme si z ní příklad a natočí pořádný seriál z našich dějin, a ne sračky typu Jana Husa. Viděl jsem tři a půl dílu a byl překvapen, jak se dá natočit historický televizní seriál, a to prosím ve filmově zaostalém Turecku. Na imdb 65 %. ()

Chajimwitz

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplná je tahle TV Barrandov,na jedné straně zapomenuté starší československé a v celku koukatelné filmy a seriály,na straně druhé úplné dno veškeré "kultury".Hodnotit to nebudu,jelikož jsem neviděl souvisle ani pět minut,ale opět to cítím jako zákeřný útok na středoevropskou civilizaci. ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Autoři museli řešit také stárnutí herců v rámci děje. U dospělých postav se hercům ubralo na make-upu a přidaly se nějaké vrásky. U dětských postav se herci v průběhu seriálu střídali. Například v roli prince Mehmeta se objevilo celkem 6 herců. Jeho sestru Mihrimah si pak zahrály 4 herečky. (peeteno78)
  • Halit Ergenç začal Sultána nakrúcať tesne po tom, ako dokončil natáčanie iného tureckého romantického seriálu - Tisíc a jedna noc (2006). (tommy187)
  • Seriál byl v době uvedení s rozpočtem 3 500 000 tureckých lir nejdražším projektem turecké televizní produkce – výstavba kulis trvala okolo pěti měsíců, zabrala rozlohu 2 100 m2 a podíleli se na ni historici Deniz Esemenli a Günhan Börekçi, kteří dbali, aby kostýmy, vybavení interiérů a dekorace odpovídaly historickým skutečnostem. Uznávaný turecký spisovatel Latife Tekin pak poskytl poradenství ohledně scénáře. I přes to byl však seriál kritizován za nepřesné vyobrazení tehdejší doby. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama