foto

Michael Parks

  • nar. 24.4.1940
    Corona, California, USA
  • zem. 10.5.2017 (77 let)
    Corona, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se jako Harry Samuel Parks v Kalifornii. Jeho otec byl profesionálním hráčem baseballu. Prožil hodně bouřlivé mládí, poprvé se oženil již ve svých 15-ti (!) letech. Také často střídal povolání jako na běžícím pásu. Mimo jiné se živil sběrem ovoce, řízením náklaďáků, hašením lesních požárů nebo kopáním příkopů. Po otci byl též vynikajícím sportovcem, měl nabídku hrát v nižší baseballové lize a v r.1972 se dokonce pokoušel kvalifikovat na Olympijské hry jako vytrvalostní běžec, ale bohužel neuspěl.

Osud tomu nakonec chtěl, že se v 60. letech rozhodl pro kariéru herce a zpěváka. Na stříbrném plátně na sebe poprvé upozornil již v r.1966, kdy ztvárnil Adama ve zpracování biblických příběhů Starého zákona v režii Johna Hustona BIBLE. V dalších letech, však častěji dostával nabídky z televize. V letech 1969-70 hrál ústřední postavu v seriálu "THEN CAME BRONSON" a nazpíval pro něj i úvodní píseň "Long Lonesome Highway", která se v r.1970 umístila mezi 40-ti největšími hity v USA. Další výraznou roli ztělesnil třeba i v legendární sérii "MĚSTEČKO TWIN PEAKS". Ve filmech nadále hrál spíše vedlejší, zato dobře zapamatovatelné postavy - například ve válečném dramatu VÁLEČNÝ KŘÍŽ, kde se objevil po boku Richarda Burtona či Roda Steigera nebo v pátém pokračování drsného krimi-thrilleru TOUHA SMRTI s Charlesem Bronsonem. V r.1986 sám režíroval western NÁVRAT JOSEY WALESE.

Slušnou popularitu si vybudoval i ve své pěvecké dráze. Na přelomu 60. a 70. let natočil šest alb, převážně v žánru blues/country. Ke zpěvu se později vrátil ještě na konci 90. let.

Největšího zviditelnění, se ovšem dočkal až díky proslulé autorské dvojici Quentin Tarantino/Robert Rodriguez, jenž mu napsali na tělo roli policejního šerifa Earla McGrawa, jehož charakter se objeví v celkem čtyřech snímcích zmiňovaných režisérů - OD SOUMRAKU DO ÚSVITU, KILL BILL i obou dílech projektu GRINDHOUSE - PLANETA TEROR a AUTO ZABIJÁK. Ačkoli ve všech těchto filmech se mihne jen na pár minut, určitě jej nepřehlédnete. Vytvořil i hlavní postavu v prequelu k OD SOUMRAKU DO ÚSVITU, s podtitulem KATOVA DCERA. Tvůrčí neúčast Rodrigueze a Tarantina na tomto snímku byla však velmi znát a tak ani zdaleka nedosahuje kvalit prvního dílu.

Michael Parks byl celkem čtyřikrát ženatý. Jeho syn James se rovněž věnuje herectví, zahráli si spolu v Tarantinovkách KILL BILL a GRINDHOUSE: AUTO ZABIJÁK, kde se rovněž objevili v postavách otce a syna. Quentin Tarantino v jednom rozhovoru prohlásil, že Michael Parks je jeho nejoblíbenějším hercem všech dob.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2018 Palominas
2017 Nepřátelé
The Queen of Hollywood Blvd
2016 Greater
The Summoning
Ve jménu krve
Yoga Hosers
2014 Mroží muž
2013 Takoví jsme
2012 Argo
Nespoutaný Django
2011 Krvavý stát
2010 Sejmi eso 2
Street Poet
2008 Maidenhead
Temné svědomí
Three Priests
2007 Fighting Words
Grindhouse: Auto zabiják
Grindhouse: Planeta Teror
Mrtvý
Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
2006 Odposlech
One Night with You
2005 Zázrak u Sage Creek
2004 Kill Bill 2
2003 Kill Bill
Únos mé sestry
2002 13 Moons
2001 Big Bad Love
2000 Toreador zkázy
1999 Od soumraku do úsvitu 3: Katova dcera
1998 Svůdná touha
1997 Lhář
Niagara, Niagara
Podezřelý
1996 Od soumraku do úsvitu
1995 Hart a Hartová: Tajemství srdce (TV film)
Svůdkyně
1994 Stranger by Night
Touha smrti V
1993 Strážce Moře (TV film)
1992 Hranice vášně
Storyville
1991 Hitman 3: Likvidátor
1990 The China Lake Murders (TV film)
1989 Billy Kid (TV film)
Nebezpečná pláž
Prime Suspect
Zajatkyně krutosti
1988 Arizona Heat
1987 Stamp of a Killer (TV film)
1986 Club Life
Return of Josey Wales, The
Spiker
1985 Chase (TV film)
French Quarter Undercover
1982 Savannah Smiles
1981 Dial M for Murder (TV film)
Hard Country
1980 Reward (TV film)
Turnover Smith (TV film)
1979 Evictors, The
Fast Friends (TV film)
Ffolkes
Válečný kříž
1978 Hunters of the Reef (TV film)
Night Cries (TV film)
Rainbow (TV film)
1977 Escape from Bogen County (TV film)
Love and the Midnight Auto Supply
Murder at the World Series (TV film)
Sidewinder 1
Tajná akta FBI
1976 Divoké včely (TV film)
Perilous Voyage (TV film)
Poslední ostří hoši
1975 Distant Early Warning (TV film)
Werewolf of Woodstock, The (TV film)
1974 Can Ellen Be Saved? (TV film)
The Story of Pretty Boy Floyd (TV film)
1973 Between Friends
1969 Then Came Bronson (TV film)
Young Lawyers, The (TV film)
1968 A Hatful of Rain (TV film)
1967 Stranger on the Run (TV film)
The Happening
1966 Bible
Idol, The
1965 Bus Riley's Back in Town
Wild Seed

TV seriály

2017 Hit Somebody (TV seriál)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1991 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Checkmate (S02E13)
1990 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Dispute Between Brothers (S02E10)
The Orchid’s Curse (S02E05)
Laura’s Secret Diary (S02E04)
další epizody (4)
1985 Colbyové (TV seriál)
1969 Then Came Bronson (TV seriál)
1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)

Dokumentární

2005 Needs of Kim Stanley, The
1999 Hollywood a Bible (TV film)
1997 Full Tilt Boogie

TV pořady

2010 The 37th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The 31st Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace