Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

Marthos odpad!

všechny recenze uživatele

Hrůza. Je to vtip nebo se to zkrátka jen nepovedlo? Obávám se, že úroveň českých televizních pohádek klesla za poslední desetiletí o pár levelů níž, bezesporu zásluhou totální scénáristické umdlenosti. Pro něco tak pitomého, jako je tenhle zoufale nepovedený pokus o hudební pohádkovou taškařici s Tomášem K(F)lusem v hlavní roli, totiž neexistuje adekvátní slovní ohodnocení. Je to nanicovatý, přihlouplý patvar, v němž se opět bezostyšně vykrádá jedna legendární pohádka za druhou (proradní ministři Ferenc a Lorenc jako by z oka vypadli, včetně ne náhodou podobných kostýmů, rádcům ze Šíleně smutné), namlouvajíc si tím bůhvíjak originální dojem. Vypnuto po necelé půlhodince. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já doufám, že se všichni šťastní smolaři koukali i na tohle. A také doufám, že viděli ten rozdíl. Netvrdím, že nám Ivo Macharáček navrátil slávu a věhlas českých pohádek, ale je přece krásné podívat se na příběh, aniž bych si u něj ťukal na čelo, marně vyhlížel reklamu nebo počítal knížky v regálu nad televizí. Klasická love story okořeněná satirou současné společnosti a protkaná hudbou, která se po dlouhé době dala poslouchat. A jako bonus Kamča, pro jejíž rezavé zlato i Kluse bych skolil. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

KDYŽ PŘED ZLEM JEDNOU UTEČEŠ, BUDEŠ UŽ UTÍKAT POŘÁD....... /// Bylo nebylo, v království daňově nepřizpůsobivých lidí, jeden loupežník dceru měl a král zas syna. Jak už to tak chodí, jedině láska by mohla zastavit vládu odborníků (sami si ji zvolili, patří jim to...) a zbavit tu zlodějskou sebranku imunity!... Taková to je pohádka s písničkama, ve který se dá (s trochou nadhledu) mrknout na tu naši demokratickou republiku. Za málo peněz (jde to i bez draka) se sympatickým obsazením, kapkou vtipu a normálníma dialogama. Kult z toho nebude, ale třeba tudy vede cesta ke vzkříšení český pohádky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, kdy vláda šahá do vládních rezerv. 2.) Zjistím co mám dělat, když mě normální práce neuživí. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně film s krajně nesympatickým obsazením, dokonale předvídatelným dějem, a stupidním názvem (silně pochybuji, že současné děti budou - bez vysvětlujícího kontextu - rozumět historismu "bambitka"). A když si k tomu ještě vezmu ta otravná pěvecká čísla, těžko se divit, že jsem to veskrze protrpěl. Dvojku nikdy! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tyhle Vánoce jsem viděl pár nových pohádek, ale musím říct, že tahle televizní se mi ze všech líbila nejvíce. A to ještě podotýkám, že se jedná o televizní pohádku, tudíž něco, co Česká televize v posledních několika letech prasila nejvíc, jak jen dovedla. Nicméně v téhle pohádce se objevila celá řada fajnových herců. Vetchý, Vladyka, Lábus nebo Sobota a korunu tomu dal Klus, který se mi jak po hudební, tak po herecké stránce líbí čím dál tím víc. A ti tomu dali tu správnou atmosféru, fajnový humor a příjemný příběh, který sice není originální, ale s oním humorem a perfektními narážkami na současný stav České republiky do kolečka pěkně zapadá. Na tuhle pohádku se určitě rád příští Vánoce podívám znovu. Myslím si, že bude ještě o něco aktuálnější, než je teď. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama