Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (695)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První zdejší odpad nafasovala Stará bambitka ve 20:12 čili cca 10minut po tom co začala. To je fakt neskutečný, co je tady za kretény. Po tom, co jsem si vyjasnil jak to tady je s tím nizkým hodnocením, můžu s klidným svědomým říct, že se jednalo o nejlepší pohádku letošních vánoch (2011). Jen tajně doufám, že se na ní nedíval Kalousek, protože ta daň ze vzduchu by našeho nekorunovaného krále arogance mohla inspirovat, vůbec bych se nedivil. Vlastně postavy Mirka Vladyky a Lábuše, jako kdyby si jen na chvíli odskočily z pražského magistrátu na natáčení, ale je to pohádka a ja sem nechci tahat ty sračky co nám tady způsobila uzká skupinka prospěchařů sdružující se v mafinaských uskupeních, oficálně se nazávající politický strany. Chci zdůraznit, že princip pohádek ten boj za pravdu a lásku zde byl beze zbytku naplněn, a jako bonus byl přidán i humor. Jenom bych si hrozně přál aby v dnešních pohádkách byla nějaká křehká a krásná princezna nebo kandidátka na princeznu, kterou musí chlap ochraňovat před vším. Já vím, že doba je jinde a holky zvládaj všechno sami, ale mě prostě tohle hrozně chybí. Jednou se třeba objeví nějakej drak a chlap řekne holce, hele, vyrob si meč a jdi mu utnout ty jeho palice, ať se zachraníš, já se zatím kouknu na fotbal. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KDYŽ PŘED ZLEM JEDNOU UTEČEŠ, BUDEŠ UŽ UTÍKAT POŘÁD....... /// Bylo nebylo, v království daňově nepřizpůsobivých lidí, jeden loupežník dceru měl a král zas syna. Jak už to tak chodí, jedině láska by mohla zastavit vládu odborníků (sami si ji zvolili, patří jim to...) a zbavit tu zlodějskou sebranku imunity!... Taková to je pohádka s písničkama, ve který se dá (s trochou nadhledu) mrknout na tu naši demokratickou republiku. Za málo peněz (jde to i bez draka) se sympatickým obsazením, kapkou vtipu a normálníma dialogama. Kult z toho nebude, ale třeba tudy vede cesta ke vzkříšení český pohádky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, kdy vláda šahá do vládních rezerv. 2.) Zjistím co mám dělat, když mě normální práce neuživí. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Čeští herci prostě berou všechno, neb jakákoli nová pohádka pochybných kvalit je nabušená českými hereckými esy... Klus se mi tam celkem líbil (jeho výraz "jsem pitomeček a nevím, která bije" mi tam seděl), rádci byli také fajn, ale třeba královský pár nebo Karaba se mi nelíbili. Vyložená tragédie to nebyla, ale nad pitomostí nějakých momentů jsem si zoufal a nebavila mne... 40% ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Takhle - připadlo mi, že jde o pohádku pro dospělé, kteří ocenění narážky na dnešní dobu a politickou situaci. Ale pro děti to právě z tohoto důvodu moc není a četné dotazy, co je úřad, vláda... Stále častěji mi v pohádkách chybí klasický motiv statečného prince a tato pohádka to pěkně potvrzuje. Chápu, že se doba změnla, ženské vedou firmy, jsou v politických stranách a kdesi cosi. Ale aby princ byl vykreslen jako trouba, který chodí do kuchyně olizovat vařečku s povidly, zatímco se jeho království hroutí, pro to moc pochopení nemám. Tomu odpovídá i ženský protipól - srdnatá ženská, která pro ránu nejde daleko. Za pár let bude princ čekat, až přijede do temné sluje princezna na koni, aby právě nabroušeným mečem usekla dvanáctihlavému drakovi hlavy a osvobodila jej z jeho spárů. Fakt to chceme dotáhnout až sem? ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K (prvnímu) Tajemství staré bambitky jsem se dostal relativně pozdě a po spoustě jiných pohádkách. I tak se jedná o jeden z povedenějších pohádkových příběhů z tuzemské produkce, který nestojí na nesympatických a uječených postavičkách, nýbrž na dobře napsaných (a veskrz i slušně zahraných) charakterech - ať už šlo o milou Aničku, bodrého Karabu či zlotřilé rádce Ference a Lorence. Bizarní daně na sto a jeden způsobů byly humorné, zatímco kuchařská romance a pár cestovatelských štěků královských rodičů mě minuly svým účinkem. Lepší tři hvězdičky! ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Castingy na role se konaly v místech, kde natáčení probíhalo, konkrétně v Jablonném v Podještědí, v Brandýse nad Labem i přímo v Přerově nad Labem. (LEGACY)
  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama