Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (695)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak nevím.Viděl jsem pohádku se solidním obsazením,která na mě příliš nefungovala.Běžně pohádky za chybějící logiku nekritizuji,ale čeho je moc...Myslím,že ani v zemích stižených extrémním katolicismem se sedmnáctiletá holka nemusí ptát tatínka,co jí kde narostlo,děti si z pohádky jistě odnesou poučení plynoucí z odkazů na politickou situaci,některé monology a dialogy hraničily s demencí a celý film pro mě zachraňoval překvapivě Tomáš Klus,který dělal,co mohl.Příklad by si z něho mohla vzít Tereza Kostková,která byla absolutně zoufalá. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

To nebylo vůbec špatné, kudla! Zpočátku mi to přišlo jako tradiční rádoby humorná peačovina, ale vyvrbila se z toho vtipná (nebo tragická - jak se to vezme) pohádka s aktuálními postřehy: pěkně si tvůrci začutali do těch českých politických kudel! Kromě toho pochválím převážně sympatické obsazení, snesitelně chytlavou hudbu a pěknou výpravu. Nevím teda, proč dvojitá Kalouskova šablona musela působit tak přitepleně a pár dalších výhrad by se ještě našlo (hlavně občasná lacinost), nicméně fuckt jsem nesmírně překvapená s ohledem na nevalnou pohádkovou tvorbu posledních dvou desetiletí... Kudla, kolik hvězdiček téhle pohádce připlácnout? Tři by asi byly objektivnější v kontextu se špičkovými předlistopadovými předchůdci, ovšem v tom kapitalistickém hnoji jde o jeden z mála nezasmrádlých výplodů. 70% "To je tíha! Proč se peníze nevyrábí z něčeho lehčího? Třeba z papíru?" "To nejde, to by se pak začalo rozkrádat ve velkém!" ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Herdek, tohle je opravdu žhavý adept na trezorový film. Daň z komína historicky vzato není žádná novina, ač tedy koukám, že mnoho uživatelů při některých hodinách dějepisu chrnělo. Jo a taky daň z oken svého času existovala, přinejmenším v Anglii. U nás potom existovalo posudné (daň ze sudu, nápověda, mnoho domů mělo uděleno privilegium vařit pivo), taky se platila daň z hospodářských zvířat ve městech (slepici v setnici měl kde kdo, ostatně poplatek za psy je přímý potomek). Dost daňového exkurzu. Politická satira jak víno v pohádkovém hávu. Neschopný, či k vládě neochotný panovnický pár, následník ňouma vychovávaný naštěstí spíš rozumným kuchařem než nerozumnými rodiči a dva skuteční vládci, co si pořídili tématicky truhlu na to, co si nakradli, aby jim někdo neukradl to, co už ukradli sami. Chci věřit tomu, že jsme tuhle pohádku letos viděli poprvé a naposledy, protože za rok už nebude aktuální. To by, kudla, byl vánoční dárek. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Naprosto krásná a vtipná pohádka, překvapená nejsem, věřila jsem, že to bude zdařené. Náznaky moderna obyčejně v pohádkách nemám ráda, ale tady vše proběhlo ve vtipné verzi, hodně jsem se bavila a byl to příjemný zážitek. Nádherné písničky zpívané dvěma skvělými zpěváky. Každopádně se budu opakovat, ale nejvíce chci vyzdvihnout podařený humor. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Škoda snad jen toho, že my, české tlamy, máme takový zvrácený ( k zvracení) pocit a přesvědčení, zasmějeme-li se něčemu špatnému, pak je prakticky dobojováno, hotovo, vyhráno, fertig...a dvacet let zlodějny je vyřešeno. Úplně vidím ty obýváky Hele, mámo, ten Lábus, to je hlína, co, to se jim povedlo, jsem si zechcal slipy. A co teprve ty papírový peníze, táto, to je gól, ty snad měli křišťálovou kouli, to Ráthovi nandali. Takže je paradoxně možné, že si pohádku objednala nějaká kurva ze Strakovky (není důležité za koho kope), že je tedy ČT opravdu zkratka pro čuráčí techtle, a že je Klus dvojitý agent. Ovšem i já jsem jen slabá fena, svůj břitký intelekt odhazuji v dál, vidím-li kvalitní výpravu, zatímco mé slechy z konzervy konzumují celkem obstojný bigbít a co si budem nalhávat, pro zrzky jsem měl vždy slabost, pokud je navíc tak sladce šukatelná, volím taky kohokoliv ( Ja,Ja, natürlich, herr Henlein) a u piva to s chlapama rozebéřem. Koneckonců, on je ten bordel vlastně bezva, no ne? ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy Anička (Kamila Janovičová) zpívá píseň „Holka nebo kluk“ a otevírá truhlu s kostýmem loupežníka Karaby (Ondřej Vetchý), tak na vnitřní straně víka je nakreslený symbol, takzvaný „Unikursální hexagram“, který má v řecké a indické mytologii hlubší význam. (Nick321)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama