Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

nash. 

všechny recenze uživatele

Pohádka, ve které se bezchybně mísí naivita klasických televizních pohádek ze sedmdesátých a osmdesátých let, s aktuální politickou satirou. Levné kostýmy, studiové pojetí byť v exteriérech, scénář, režie, písničky i herecké výkony, které zdařile napodobují styl starých televizních pohádek. Nad prince i jeho hrnčířsko–loupežnickou milou ční však dokonalé vtělení našich politiků, dvojice Ferenz a Lorenz, která pohádku dělá prudce aktuální. Hláškuje jako o závod a na plnou hubu říká to, co naši politici v tichosti provádí. Daň z komínu, daň ze zavřeného okna, daň z otevřeného okna, daň ze vzduchu. To je jako u nás. Daně, sociální, zdravotní, televize, rozhlas, popelnice, DPH, emise, energetické štítky. Po včerejší zprávě, že se vláda chystá zdanit wi–fi, je ta pohádka aktuální tak moc, že už to přestává být legrace. Jenže princ, který by vrátil daně na feudální desátek je v nedohlednu. Takže dál budeme odevzdávat vládě 70% toho, co vyděláme, a smát se tomu u zdařilé pohádky. A jaké z toho plyne milé děti poučení? Život není pohádka. Člověk se narodí, zaplatí účty a zemře. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Abych parafrázoval Míru Bosáka: „Ono to půjde a né že né!“ Spousta uživatelů má evidentně pohádkami posledních dvou dekád poněkud zkudlený vkus a už těžko dokážou rozpoznat, když se objeví nějaká nepodbízivá a hlavně vtipná. Televizní kašírování lze odpustit a za úchvatný part ne zrovna 2x heterosexuálního vymahače daní Lábuse a tu alegorii na současnou daňovou politiku přihazuji jednu nekritickou hvězdu navrch. Je jen škoda, že naši na systému parazitující šibalové z vyšších kruhů taky neskončí v oranžových vestách, ale holt, mi v pohádce nežijeme.. A mimochodem, až se devadesátiletý a stále sexuálně aktivní Enšpígl rozhodne pro sepsání memoárů, nechť si vzpomene na titul Macharáčkova filmu a bude už vědět, jak je pojmenovat.. ()

Reklama

Krissty 

všechny recenze uživatele

Z českých pohádek, které poslední dobou nestojí za nic, patří rozhodně k těm lepším. Je to vtipné, je to milé a jsou tam super songy + hlas Tomáše Kluse :) Jiří Lábus a Miroslav Vladyka byli jednoznačně to nejlepší na celém filmu, to oni umí.. Občas tam sice byly věci opravdu hodně nelogické, až to bilo do očí.. Ale dalo se to přežít :) (Shlédnout můžete zde.) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K (prvnímu) Tajemství staré bambitky jsem se dostal relativně pozdě a po spoustě jiných pohádkách. I tak se jedná o jeden z povedenějších pohádkových příběhů z tuzemské produkce, který nestojí na nesympatických a uječených postavičkách, nýbrž na dobře napsaných (a veskrz i slušně zahraných) charakterech - ať už šlo o milou Aničku, bodrého Karabu či zlotřilé rádce Ference a Lorence. Bizarní daně na sto a jeden způsobů byly humorné, zatímco kuchařská romance a pár cestovatelských štěků královských rodičů mě minuly svým účinkem. Lepší tři hvězdičky! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

KDYŽ PŘED ZLEM JEDNOU UTEČEŠ, BUDEŠ UŽ UTÍKAT POŘÁD....... /// Bylo nebylo, v království daňově nepřizpůsobivých lidí, jeden loupežník dceru měl a král zas syna. Jak už to tak chodí, jedině láska by mohla zastavit vládu odborníků (sami si ji zvolili, patří jim to...) a zbavit tu zlodějskou sebranku imunity!... Taková to je pohádka s písničkama, ve který se dá (s trochou nadhledu) mrknout na tu naši demokratickou republiku. Za málo peněz (jde to i bez draka) se sympatickým obsazením, kapkou vtipu a normálníma dialogama. Kult z toho nebude, ale třeba tudy vede cesta ke vzkříšení český pohádky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, kdy vláda šahá do vládních rezerv. 2.) Zjistím co mám dělat, když mě normální práce neuživí. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Castingy na role se konaly v místech, kde natáčení probíhalo, konkrétně v Jablonném v Podještědí, v Brandýse nad Labem i přímo v Přerově nad Labem. (LEGACY)
  • Ve scéně, v níž si přijde princ Jakub (Tomáš Klus) za rádcem Lorencem (Jiří Lábus) pro peníze „na dárek“, můžeme na stěně vidět historickou Seutterovu mapu Moravy z 18. století. (SONY_)

Reklama

Reklama