Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

hippyman 

všechny recenze uživatele

ač začátek pohádky trochu straší, že to půjde díky modernímu looku, mluvě a příšerný kameře poKlusem do kopru, po chvíli si člověk celkem i zvykne a dává snímku šanci, hlavně díky aktuální satiře především pro dospělé, roztomilé ústřední dvojici a výbornému hereckému obsazení... nutno ovšem dodat, že ani skvělí herci někdy nemají co hrát, jen se pitvoří, koulí očima nebo padají, žvatlají a rozdávají křečovité úsměvy... kouzlo našich tradičních pohádek by divák těžko pohledal, takže se musí spokojit s jakous takous plytkou povidlovou kaší plnou písiček (nabůstřená kytara, wtf?!) místo hlubšího děje, amatérsky televizním vzhledem, mizernou výpravou, byť občasným povedeným vtipem a... není to trochu málo, kudla!? 50% ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Čeští herci prostě berou všechno, neb jakákoli nová pohádka pochybných kvalit je nabušená českými hereckými esy... Klus se mi tam celkem líbil (jeho výraz "jsem pitomeček a nevím, která bije" mi tam seděl), rádci byli také fajn, ale třeba královský pár nebo Karaba se mi nelíbili. Vyložená tragédie to nebyla, ale nad pitomostí nějakých momentů jsem si zoufal a nebavila mne... 40% ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

KDYŽ PŘED ZLEM JEDNOU UTEČEŠ, BUDEŠ UŽ UTÍKAT POŘÁD....... /// Bylo nebylo, v království daňově nepřizpůsobivých lidí, jeden loupežník dceru měl a král zas syna. Jak už to tak chodí, jedině láska by mohla zastavit vládu odborníků (sami si ji zvolili, patří jim to...) a zbavit tu zlodějskou sebranku imunity!... Taková to je pohádka s písničkama, ve který se dá (s trochou nadhledu) mrknout na tu naši demokratickou republiku. Za málo peněz (jde to i bez draka) se sympatickým obsazením, kapkou vtipu a normálníma dialogama. Kult z toho nebude, ale třeba tudy vede cesta ke vzkříšení český pohádky! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, kdy vláda šahá do vládních rezerv. 2.) Zjistím co mám dělat, když mě normální práce neuživí. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka mě ani nějak extra nezaujala, ovšem ani nijak vyloženě nezklamala. Byla koukatelná, byla i občas vtipná a jako satira na současnou dobu i docela trefná, takže v mém případě převažuje spokojenost. Nejvtipnější částí příběhu asi bylo, za co všechno se dají vybírat daně (daň z komína, daň z trakaře, daň z otevřeného okna, daň ze zavřeného okna, daň z hlíny, daň za dýchání vzduchu, atd.), u toho jsem se i bavil, jenže pak jsem se lekl, aby to náhodou nenapadlo i naše pány poslance a za nějakou dobu aby to u nás nebyla krutá realita. Jinak to podějové stránce byla nemastná neslaná pohádka, která chvílemi nudila, ovšem ne natolik, aby mě to znechutilo, takže v nějakém tom průměru ta pohádka setrvala. Po herecké stránce to nebylo špatné, potěšil Tomáš Klus, který zahrál obstojně, potěšil i Ondřej Vetchý, který ať se objeví v jakékoliv roli, tak působí velice charizmaticky, a koneckonců potěšila i volba Jiřího Lábuse a Miroslava Vladyky do rolí záporáků, protože oba herci působili ve svých rolích absoluitně odporně a slizce, a o to předpokládám tvůrcům šlo. Celkově pohádku vnímám jako průměrnou a proto uděluji tři hvězdičky. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně film s krajně nesympatickým obsazením, dokonale předvídatelným dějem, a stupidním názvem (silně pochybuji, že současné děti budou - bez vysvětlujícího kontextu - rozumět historismu "bambitka"). A když si k tomu ještě vezmu ta otravná pěvecká čísla, těžko se divit, že jsem to veskrze protrpěl. Dvojku nikdy! ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)
  • Ferenc (Miroslav Vladyka) říká, že na mošnovském panství se bude konat letecký den. V Mošnově u Ostravy je letiště, na kterém se opravdu pořádají letecké dny pod jménem Dny NATO a dny vzduných sil AČR. (Cheeker)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)

Reklama

Reklama