Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom malém království mají panovníka, kterého máloco udrží doma. Král Vilém (J. Čenský) s královnou Olivií (T. Kostková) jsou stále na cestách a s velkorysostí sobě vlastní přenechávají vládu nad říší královské radě, ve které mají hlavní slovo rádcové Ferenc (M. Vladyka) a Lorenc (J. Lábus). Jejich hlavním zájmem je vypisovat čím dál častěji nové daně, jejichž prostřednictvím získávají stále větší příjmy do vlastní kapsy. Práva obyčejných lidí chrání jen loupežník Karaba (O. Vetchý), který přepadá výběrčí daní a nespravedlivě vybrané peníze zase vrací původním majitelům. Když se mu narodí dcera Anička (K. Janovičová), uloží své loupežnické „nádobíčko“ včetně staré bambitky hluboko na dno velké truhly a vrátí se ke svému původnímu hrnčířskému řemeslu. Ve stejnou dobu se královským manželům narodí syn Jakub (T. Klus). Obě děti se později, na prahu dospělosti, setkají a ke slovu se znovu dostane loupežníkova bambitka, která napravuje zlodějinu královských rádců… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (695)

Ellesime 

všechny recenze uživatele

Taková průměrná pohádka, ani špatná ani nijak výjimečná, rozhodně však neurazí. Ale pro Tomíka mám poslední dobou slabost, tak jednu hvězdičku přidám :)) Je pravda, že něco si mohli tvůrci odpustit, třeba ta prsa, co to jako bylo? (A kudla? No, nevím nevím). Ale tak dobře, to přehlédneme, i když nevím, proč se takové věci vůbec do dnešních pohádek dávají, viz polonahá Tereza Voříšková v Pekle s princeznou. Ne že bych byla nějaký puritán, ale nemusíme být za každou cenu moderní, že... ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

KUDLA! Ta hrnčířova Anička byla ale kočka! Redheadky, ty já rád! :)) Sice to trvalo 4 dny, ale konečně jsem si spravil náladu po nepovedených vánočních pohádkách (nebo spíše pokusech o pohádky). Předpokládám, že v roce 2011 byla nejspíše pohádkou na Štědrý den, ale já u ní bohužel chyběl nebo jsem zapomněl hodnotit. Ferenc a Lorenc byli také hezkým zpestřením. V podstatě všechny role byly chytře vybrány, pohádka měla spád, bavila a to je hlavní. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Takhle - připadlo mi, že jde o pohádku pro dospělé, kteří ocenění narážky na dnešní dobu a politickou situaci. Ale pro děti to právě z tohoto důvodu moc není a četné dotazy, co je úřad, vláda... Stále častěji mi v pohádkách chybí klasický motiv statečného prince a tato pohádka to pěkně potvrzuje. Chápu, že se doba změnla, ženské vedou firmy, jsou v politických stranách a kdesi cosi. Ale aby princ byl vykreslen jako trouba, který chodí do kuchyně olizovat vařečku s povidly, zatímco se jeho království hroutí, pro to moc pochopení nemám. Tomu odpovídá i ženský protipól - srdnatá ženská, která pro ránu nejde daleko. Za pár let bude princ čekat, až přijede do temné sluje princezna na koni, aby právě nabroušeným mečem usekla dvanáctihlavému drakovi hlavy a osvobodila jej z jeho spárů. Fakt to chceme dotáhnout až sem? ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pohádka, ve které se bezchybně mísí naivita klasických televizních pohádek ze sedmdesátých a osmdesátých let, s aktuální politickou satirou. Levné kostýmy, studiové pojetí byť v exteriérech, scénář, režie, písničky i herecké výkony, které zdařile napodobují styl starých televizních pohádek. Nad prince i jeho hrnčířsko–loupežnickou milou ční však dokonalé vtělení našich politiků, dvojice Ferenz a Lorenz, která pohádku dělá prudce aktuální. Hláškuje jako o závod a na plnou hubu říká to, co naši politici v tichosti provádí. Daň z komínu, daň ze zavřeného okna, daň z otevřeného okna, daň ze vzduchu. To je jako u nás. Daně, sociální, zdravotní, televize, rozhlas, popelnice, DPH, emise, energetické štítky. Po včerejší zprávě, že se vláda chystá zdanit wi–fi, je ta pohádka aktuální tak moc, že už to přestává být legrace. Jenže princ, který by vrátil daně na feudální desátek je v nedohlednu. Takže dál budeme odevzdávat vládě 70% toho, co vyděláme, a smát se tomu u zdařilé pohádky. A jaké z toho plyne milé děti poučení? Život není pohádka. Člověk se narodí, zaplatí účty a zemře. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vetchý hlinomaz Karaba, Zrzkudla Anička, k tomu princ Klus a ještě Štěpánka s Cibulkovou kus. I úřad vlády, jenž kuje zrady. To rádci Vladyka a Lábus jistě dostanou spravedlivě přes tubus. Nakonec jim bambitka převrátí korýtka a za 86 minut vrátíme se od nich zpátky k nám, kde taky daň ze vzduchu vymýšlí pán. Avšak dost nejapného rýmování, přijde i trocha vyčítání - humorného sice víc než dost, a dívenky líbezné záběrů akorát, z některých záběrů však čouhá rozpočtová kost a i kolem nejbohatších postaviček se vine obnošený kabát. Ale to by k špatnému stačilo - sice je vidět, že se tu i tam šetřilo, a v písničkových záběrech krásné Aničky rozevlávají její kadeře jasně motorové větříčky, však kdo by se zlobil, když scénárista svou práci rozhodně neodbyl, ba naopak ji trefnou satirou přizdobil. Ptáček Ivo Macharáček zaslouží si tak konečně i čestný odznáček. A teď opravdu lidskou řečí - výsledek je sice 70%, což dostalo i Dvanáct Měsíčků, ale Bambitka je takhle nízko jen kvůli té skromné technické stránce a nevyladěnosti, i přílišné příběhové naivitě a předvídatelnosti. Svým projevem, humorem a mezilidským jiskřením - nemluvě o těch společenských apelech - je tahle nenápadná loňská novinka daleko před Janákovým monstrúčesovým válcem, datovaným rokem 2012. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (11)

  • Castingy na role se konaly v místech, kde natáčení probíhalo, konkrétně v Jablonném v Podještědí, v Brandýse nad Labem i přímo v Přerově nad Labem. (LEGACY)
  • Pohádka se natáčela na přelomu července a srpna roku 2011 na Státním hradě Bítov, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, na Státním zámku Lemberk a ve Skanzenu lidové architektury v Přerově nad Labem. Filmovalo se také na pískovcových skalách Bilé kameny, též Sloní kameny či Beran na Liberecku u Jítravy. (milaneg)
  • „Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem (Tomáš Klus) v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference (Miroslav Vladyka) a Lorence (Jiří Lábus). Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů,“ uvedla Kamila Janovičová, která ztvárnila roli Aničky. (SONY_)

Reklama

Reklama