Bílá spona
Krimi
Československo, 1960, 74 min
Martin FričHudba:
Jiří SrnkaHrají:
Čestmír Řanda st., Jan Pohan, Milan Holubář, Václav Tomšovský, Blažena Kramešová, Jarmila Smejkalová, Oldřich Nový, Radoslav Brzobohatý, Bohumil Švarc st., Lubomír Kostelka, Ilona Kubásková, Pavla Maršálková, Nina Popelíková, Ludmila Bednářová, Jiřina Bílá, František Miroslav Doubrava, Arnošt Faltýnek, Bohuš Hradil, Karel Kocourek, Miloš Liška, Vladimír Leraus, Karel Pavlík, Miloš Vavruška, Blažena Slavíčková, Josef Steigl, Josef PříhodaPlakáty
Kriminalisté mají plné ruce práce: nejprve krádež v obchodním domě, zanedlouho vražda mladého řidiče. Mají tyto zločiny něco společného? Pokus vytvořit napínavý příběh se však rozbíjí o jeho nenápaditost. (oficiální text distributora)
Enšpígl
Když v sobě kriminálka nemá dostatečný napětí, nemůže počítat s tím, že nafasuje dostatečný počet hvězdiček.(25.1.2011)
Kulmon
Typická komunistická detektivka. Nic extra se očekávat nedá. Prázdný obchoďák je pro tehdejší dobu skutečně příznačný.(30.5.2007)
Zloděj kol
Kriminální příběh o loupežích v obchodním domě je sice reálný, podstatně hůř je na tom ale samotný průběh vyšetřování. Mladý zbrklý vyšetřovatel je vychováván starším kolegou k přátelství a důvěře k lidem, toť hlavní myšlenka celého filmu. Bože Macu...! Měl jsi tohle zapotřebí? Vždyť jsi sakra natočil Třináctý revír? Kde je Tvůj vkus a smysl pro příběh? Navíc Čestmíru Řandovi vyloženě neseděli ryze kladné role a Oldřich Nový ve dvou záběrech jako černá skvrna socialistického zřízení?(18.10.2003)
paascha
Profi práce celého štábu a obsazení, přestože téma bylo silně vytroublé. Ale v té době bylo rozkrádání společného majeku zločinem, o ketrém je třeba informovat a který je třeba přísně odsoudit. Dnes je to národní sport, jehož velmistři tvoří vlády a obsazují radnice a parlamenty.(17.7.2011)
LiVentura
Asi nejlepší české krimidrama rokem vzniku před 1960..!(30.7.2008)
WANDRWALL
Krimidrama z něčeho, kde by se ani nečekalo.(10.7.2011)
Orlau32
No jo, asi tato detektivka byla na objednávku, neboť se muselo ukázat, jak strašně "škodila" naší republice bývalá šlechta. To, že jsme jim my vzali obrovský majetek, to se jaksi ponechalo stranou. Ale že si někdo chtěl vzít zpět, co mu kdysi patřilo, tak to byl průser. Neříkám, že to je správné : krádež zůstává krádeží a to na obou stranách zainteresovaných.(23.9.2007)
YURAyura
No zadna slava - angazovana socialisticka detektivka zamerena proti rozkradani majetku nasi mile republiky starymi strukturami.(4.1.2006)
Marthos
Běžná detektivka, jakých v té době vzniklo vícero. Poučenější divák ale ví, že Martin Frič inklinoval k tomuto žánru v podstatě nepřetržitě již od svých prvních režijních krůčků (v roce 1931 spolupracoval s Karlem Lamačem na německé adaptaci románu Edgara Wallace Der Zinker I Udavač). Tady mu ta snaha bohužel nevyšla, ale vina nenáleží ani tak Fričovi, jako spíš scénáristům, kteří sesmolili nepříliš živý příběh z obchodního domu. Herecky nemastné - neslané, ale je poměrně důležité zaregistrovat Čestmíra Řandu, s nímž Frič navázal spolupráci v dalším období.(30.4.2009)
Rosalinda
Příběh i průběh vyšetřování mi přišel věrohodný, zcela přirozený a bez příkras. Zločin tehdejší doby. Přes půlku filmu jsem však postrádala jakékoli napětí, ale pak se tam nějak záhadně připlížilo a vzbudilo moji zvědavost. Film vyjadřuje jakýsi odraz doby. Mně osobně se v tomto směru docela líbily scény z tehdejší tančírny; co se hrálo a jak se mladí lidé bavili. Ale i jiné. Z vyšetřovatelské strany mi něčím neuvěřitelně lezl na nervy starší Janda. Možná také jakýsi odraz doby. Doprovodná hudba se mi pranic nelíbila. Rozkolísaný průměr.(17.7.2011)
Elyssea
Problém českých detektivek skví v tom, že pachatel je velmi snadno odhalitelný. Navíc Čestmír Řanda není dostatečně vůdčí osobností a celé pátrání postrádá napětí. Přesto jde o slušný počin, který nevybočuje z průměru. Možný SPOILER: Už jen tím, že detektivka je z let šedesátých je naprosto jisté, že pan Nový rozhodně positivní roli dostat nemohl.(18.7.2011)
pulnicek
Špatné až běda...Řanda hraje příšerně...(15.11.2011)
Denny
Film zrovna nepatří k Fričovým úspěchům, zřejmě to bylo i dobou, která nepřála kriminálnímu žánru. Zajímavá je účast hudební skupiny Kučerovců, kteří vytvářejí pozadí scény v taneční kavárně.(17.2.2003)
FireTight
Průměrná detektivka, u které mne až překvapuje, že je u ní na pozici režiséra uváděn Martin Frič. Všechno je v ní totiž až moc průměrné a šedivé - zápletka, příběh, postavy, zkrátka všechno. Tedy nic, co by si měl člověk pamatovat po delší časový úsek. Přesto mi pár věcí utkví v paměti na trochu déle - opravdu malinká rolička Oldřicha Nového a také scéna, kdy kapitán Chládek něco vysvětluje staršímu Jandovi. Na tohle jsem totiž celou dobu čekal, až se ve filmu objeví také nějaká ta nutná intelektuální debata na téma rozumění socialistické populaci! :D(18.7.2011)
farmnf
Velmi průměrná socialistická detektivka. Díval jsem se na ni z úúplně jiného úhlu. Čestmír Řanda. Bylo mě u prdele, zda je to slušné krimi či nikoliv. Česťu žeru a bylo mi potěšením s ním strávit 74 minut. Čili já jsem takový hodnotitel na hovno! Ale třeba to pana Řandu potěší v nebi. Předpokládám, že tam Bůh rozvedl internet. Je přece všemohoucí....(21.8.2011)
J R C Pecuchet
Průměrná detektivka té doby. Trošku mne autoři překvapili, když ro role jednoho ze zlosinů obsadili Oldřicha Nového. Ale Martin Frič si zřejmě nemohl moc vybírat.(18.7.2011)
alonsanfan
Blboktivka, exotokrimi, chujodrama. Ani pod vedením tak zkušeného režiséra, jakým byl Mac Frič, nemohlo vzniknout z bídného scénáře a mizerných herců nic přeborného. Vlastně nic.(7.8.2011)
BigBang
Jako detektivka nedosahuje kvalit těch nejlepších čs. černobílých snímků tohoto žánru. Ale i tak mě tento film p. Friče potěšil. Vychutnal jsem si nezvyklé herecké obsazení: p. Řanda st. zcela nezvykle v hlavní kladné roli, p. Brzobohatý ještě jako naprostý mladíček, přesto vypadá celý život stejně. "Bílá spona" mi trochu připomněla můj oblíbený film p. Friče "Dnes naposled": atmosférou, tématem zaplétání slušeného člověka do něčeho nekalého, a též postavou nezodpovědného floutka v podání p. Tomšovského. Ale kvalit "Dnes naposled" nedosahuje.(25.7.2011)
Marfab
Nic moc snímek. Většina děje se odehrává v noci a závěr je tak nějak useknut a bez nějakého vysvětlení jsou zadrženi pachatele. Slabota(11.2.2012)
Biopler
Najlepsia ceskoslovenska krimi co som videl. Zapleteny pribeh az do uplneho zaveru + vyborne vykony vsetkych predstavenych davaju dohromady najlepsi film od Frica co som doposial videl.(4.7.2011)
| V kinech ČR od: | 16.06.1961 |
|---|