Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I když hrdinka pracuje jako švadlenka, ráda by se stala návrhářkou. A nadání skutečně má, dokonce o ni projeví zájem podnikatel z Paříže. Jenže mnohé se ukáže být jinak, než se zprvu zdá. Platí to o lidech i lásce... (oficiální text distributora)

Recenze (59)

zette 

všechny recenze uživatele

Hugo Haas jako francouzsky obchodnik s modou je ozdobou tohoto filmu. Souhlasim s nazorem, ze Lide Baarove to v tomto filmu mimoradne slusi (nikdy se mi moc nelibila). Mandlova je ovsem kouzelna v kazdem okamziku. Potesi vsak i dalsi herecka esa te doby jako Ferbasova, Pistek, Slemrova, Marvan... Veverka me herecky nepresvedcil. Skoda, ze se film tradicne predvalecne zamotava v milostnych vztazich a vice se nevenuje samotne profesi svadlenky a navrharky. ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Nádherná a téměř v každém momentu tak přirozená Baarová, která jakoby ani nehrála, ale jen si z legrace odběhla před kameru z běžného života, a vtipný Haas se svým francouzsko-českým breptáním v pohádkovém příběhu, který se, nemůžu si pomoc, tak nějak trochu vleče, až se dovleče ke konci, který vyvolává otázku, jestli byl scénárista v závěru už bezradný, vyčerpaný, nebo bez dostatku soudnosti. Celkově příjemný, oddychový film, který ale stačí vidět jednou za hodně dlouhou dobu. Nicméně kdyby nevznikl, byla by to škoda. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Parádní dílko s velmi půvabnou Lídou Baarovou (z českých filmů je zde snad nejpůvabnější). Dokonce mě zarazilo, že slečna Baarovic zde i velmi dobře hraje (narozdíl od většiny ostatních českých filmů), německá škola ji asi dala lekci. Ferbasová s Mandlovou zde hrají pouze druhé housle, jedinou výraznou postavou kromě Baarové je zde tedy pouze Hugo Haas, který se zde perfektně převtělil do francouzského módního experta. A jeho francouzština je dokonalá... ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, který ovšem ze zapomenutí vytahují velká jména. Herecká sestava je celkem luxusní (i když třeba Hugo Haas mi tu moc zábavný nepřišel), zajímavé jsou některé nápady (využití barevných filtrů, případně propojení dvou scén, kdy v závěru první Theodor Pištěk Líze říká, aby se hanbou propadla, a následně ji vidíme, jak se propadá - jede dolů výtahem, to je opravdu moc povedené). Hudební znalci si jistě povšimnou některých motivů, známých z legendárního "Císařova pekaře". Skladatel Kalaš tak v tomto historickém velkofilmu tak trochu vykradl sám sebe, budiž mu to odpuštěno. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Film doslova nacpaný (budoucími i tehdejšími) hvězdami, scénář mistra komedie režírován Fričem a přesto tomu výsledek tak docela neodpovídá. Zápletka není špatná, ale humor je dávkován poněkud opatrně, takže to moc neodsýpá. Tvůrci nahodili předvidatelnou zápletku, takže divák vlastně čekal jen na scény s Haasem, který ale bavil jen komolením češtiny. Ferbasová v roli Tonky byla spíše vedlejší postavou, takže zatím teprve vystrkovala svoje komické růžky. Potenciál většiny hvězd s výjimkou Baarové, tedy moc využit nebyl a vlastně být ani nemohl. Všichni se jakoby drželi zpátky...což jim velel samozřejmě scénář. Švadlence chybí rozvernost typická pro komedie třicátých let a snad diváka ochladilo i téma vykořisťování, které vyznělo vážněji, než sám Wasserman nejspíš chtěl. Vlastně je to tak trochu dramedie pro pamětníky. Vůbec by mi nevadil remake z dnešní doby. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Film je z produkcie Universum-Film AG (UFA). (Raccoon.city)
  • Ludmila Babková, která ve filmu hraje maminku Lídy Baarové  (Líza Bártová) byla ve skutečném životě její opravdovou matkou. Na natáčení se vnutila sama s vysvětlením, že na dceru musí dohlížet. (Redyx1)

Reklama

Reklama