Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka, ve které spolu s herci hrají animované postavy.  Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka. Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Kovář z Podlesí má poklidné tempo klasických pohádek a bez zbytečného spěchu vypráví příběh, ve kterém jde, jako v každé pohádce, o souboj dobra a zla. A protože je to „pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak“ není ani dobro a zlo až tak úplně jednoznačné, a stejně jako děj filmu, je i jeho závěr nečekaný a originální. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (98)

mira007 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tak jsem vzhlížel k akčním filmům a následně jsem tu akci hledal i v pohádkách, proto miluji S čerty nejsou žerty, takže pomale vyprávěná pohádka, která si myslí, že vše utáhne jen na jakousi staročeskou atmosféru mi nesedla. Polívka je válec, ale ani to nepomohlo v této relativně nové pohádce. Nuda by se dala krájet. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Som rozčarovaný a úprimne rozhorčený, že po tak dlhej dobe vyčkávania a trpezlivého pozorovania diania okolo Göblovho filmu dočkal som sa tak nevýrazného a nezmyselného výsledku. Už sa vlastne ani nedivím, že sa krátko po uvedení rozhostilo ticho a ja sám som naň zabudol. Pritom už samotný nápad so zapojením nevšednej animácie a lámaním zovšednelých rozprávkových idiómov zdal sa byť ambicióznym a zábavným... 10% ()

Reklama

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

OMG, přehlídka práce s animací loutkovou, animací digitální, kresbou syna Františka Skály, zeleným pozadím atd., ale dramaturgicky absolutně nezvládnuté a kreativně nenápadité. Od režiséra Veni, vidi, vici, což mluví za vše. Hodně se toho namluví, nejlépe třikrát dokola, krátkou metráž natahují výplňové scény, které nemají ani poetiku, ani humor a nerozvíjejí příběh (první setkání s loutkovou veverkou je podáno jako vstávání do práce, on nechce, žena mu říká, ať vstane, on ale odmítá a to je všechno, bez nápadu či vtipu). Podtitul sice zní, že je to pohádka, kde je všechno tak trochu jinak, ale neznamená to, že by teze nemohla být rozvinuta za rámec schematického náčrtu. Citelně tomu chybí srozumitelný, jasný příběh (nejlépe na tom jsou legendy vyprávěné kresbami od Skály). Kolik času se věnovalo animaci, tolik času během toho mohli věnovat i obsahu. Např. se staví rozcestník do pravého úhlu (spoiler) pomocí pravoúhlého pravítka, i když snad každý od oka rozezná, když je něco rovně a když ne. Rozcestník byl zlý, protože ho před chvíli praštil někdo jiný a tím ho vyvrátil. Rozcestník si narovnáním udobří; místo toho, aby teda řekl, kde je hledaný cíl, vyveze člověka nahoru, první skálu, kterou uvidí, si spojí s cílem, a pak ho stejně pošle na jinou stranu. Myslím, že aby dítě nemělo během promítání tisíc otázek, muselo by být také malé, aby nerozumělo, co se říká. Jinak bude ještě pozornější, byť jeho pozornost upoutá veverka a křeček. Nedělají však dost eskapád, aby ho to nezačalo nudit. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Dost šílená pohádka, která selhává snad po všech stránkách. Příběh tady de facto neexistuje, protože nedává ani elementární smysl, postrádá logiku a postavy se tedy chovají dost hloupě. Že budou digitální triky špatné, jsem čekal, takže mě to tak nepřekvapilo (u scén s drakem je bohužel dost vidět, že herci se koukají úplně jinam). Délka devadesáti minut se jeví místy nesnesitelná, protože se několik scén cyklicky opakuje a nejsou moc vtipné ani zajímavé. Něco jako strach o postavy tu absolutně neexistuje. Proč se co děje, jsem přestal řešit po pár minutách, protože to nemělo smysl. Jediným důvodem, proč dávám jednu hvězdičku, jsou herci, kteří se snaží, co mohou (zejména Polívka je spolehlivý, ale oba "dětští" představitelé s ním drží krok), ale to je tak vše a samozřejmě to nestačí. Víceméně ztráta času a myslím, že to neuspokojí ani děti, protože ty některé věci nepochopí a jiné je zase nebudou bavit. Takhle opravdu ne a nechápu, jak tohle může být finacováno z peněz poplatníků. Už v průběhu filmu prostě nevíte, co sledujete a po skončení se to vytratí z hlavy okamžitě. 20% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opravdu pitomá pohádka, která narozdíl od těch Troškových své hodnocení naprosto zaslouží. Je to zkrátka mišmaš nepovedených nápadů - prostředí snad konce 19. století, kde je bleskosvod a nějaká primitivní promítačka. Zároveň v mlýně straší tři houbové víly (Pindruše?) požírající lidské stíny a vytřásající z lidí opeřené duše, které pak vidí jen zvířata. Je tu drak, kterému jako ještěrce dorůstá ocas a který "filozofuje". A taky ožrale vypadající Polívka jako jednonohý kovář, co se hádá s mluvícíma veverkama, aby se pak slavnostně vydal na vozíku poháněnými veverkama na draka. Zpracování laciné, dialogy debilní, titulní pár nezajímavý... když to tak po sobě čtu, tak jediné co se mě líbilo byly ty víly a víc než na 1* to fakt není. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Filmaři natáčeli ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nebo v jeskyních na Českolipsku, kde vznikla i pohádka S čerty nejsou žerty (1984). [Zdroj: Metro] (hippyman)
  • Škrečok a veverička - hlavné postavy zvieratiek - sú ako animačné bábky snímané klasickou metódou okienko po okienku. Režisér bol presvedčený, že to filmu môže dať niečo skutočného, napriek tomu, že sa to môže zdať už zastaralé. (gogo76)

Reklama

Reklama