Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, ale dost zbodaný zpracováním. Si pamatuji, že jsem tehdy šel na ten film jen kvůli A. V. Fričovi, který tehdy byl (a vlastně stále je)můj nejoblíbenější český hrdina, a byl jsem tudíž nakrknut, když se vyjevilo, že se tam nevyskytuje, takže mne už tehdy tento snímek zklamal. Po letech ani kouzlo nostalgie nepomohlo. Paní Turzonová je sličná a hraje dobře, ale celý film zachránit nemůže. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

,,Stačí jen kapička vody navíc a Bororo pak už ne život, Bororo pak nic..." Nebýt těch zápaďáckých zlých agentů, oné pověstné přebytečné "kapičky vody", považoval bych tuhle československou sci-fi za téměř dokonalou. Parádní je už samotný nápad využít reálné postavy cestovatele Alberta Vojtěcha Friče a jeho výzkumných cest do krajů jihoamerických Indiánů. I při minimalistických tricích a nemožnosti točit v zahraničí dýchá z filmu jistá exotičnost (viz i dialogy v různých cizích jazycích). Téměř exotická krása pak sálá z Božidary Turzonovové v roli mimozemské ženy Ori. A vrcholem všeho je téměř nadzemská ústřední melodie Petra Hapky. Škoda jen té přebytečné "kapičky vody" ()

Reklama

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle typický případ filmu jehož název slýcháváte dlouhá léta z různých stran, ale nějak se k němu nemůžete dostat. Proto od něj hodně očekáváte, a když ho konečně zhlédnete - jste zklamáni. Prostě mi tam něco chybělo, není to špatný námět, ale jeho zpracování bylo velmi povrchní a nedotažené. Myslím, že se s tím dalo udělat víc. Dvě hvězdy za námět a herecké výkony. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Tak sci-fi příběh o všeléku mě velice zaujal. Ačkoliv vyhledávám sci-fi, tento snímek jsem asi vzhledem k věku prošvihla. A musím říct, že mě dost okouzlil a původní 3* jsem změnila na 4, protože průměr to nebyl. Vzhledem k době vzniku je to úctyhodné dílo. Ano, působí trochu zastarale, ale objevila se tam jen ojedinělá zmínka týkající se minulého režimu. Božidara Turzonovová byla jedinečná - nehybný obličej a emoce? Neuvěřitelné! A přízvuk slovenštiny výraz jen dokreslil. Místy film púsobí více jako krimi. Zvláštní byly i hovory různými cizími jazyky. A volba Brazílie? Tuším, że z hlediska tehdejšího režimu byla asi přijatelná, protože znám lidi co tam také tehdy jezdili. Utkvěl mi také rozhovor o majetku. Máte tam u vás nějaký majetek? ..Majetek? A nač? Ten přece svazuje.. Prostě v tomto filmu je tolik poezie a zcela prosté. Ve srovnání s dnešními filmy stejného žánru působí příliš kliidně, žádné speciální efekty, mimozemšťané nemají žadné zvláštní schopnosti a dokonce mohou být snadno usmrceni. A v čem létají?.. Vy lidi tomu říkáté ú..ef..ó..Prostě 3* se mi zdálo málo na to jak mě to bavilo. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Zatímco v dobách minulých jsme tenhle film žrali, dnes je pro mne spíš úsměvnou vzpomínkou. Krásná Turzonovová, majorozemanovský Matyáš, Ševčík se svou báječnou němčinou a spousta "odborných" nesmyslů na poli biologickém. "Bororo pak ne život, bororo pak nic." Mimochodem, snímek provází jeden z nejlepších soundtracků, co znám, Hapka se předvedl na jedničku. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Ori-Ana (Božidara Turzonovová) je otrávena ve vlaku, přičemž má zrzavé vlasy. V následujícím záběru leží v nemocnici a má bílou paruku. Není pravděpodobné, že by měla čas a náladu měnit svůj účes poté, co byla otrávena. (pjotri)
  • Ač se jedná o příběh na rozhraní scifi, jsou překvapivě některé filmové reálie pravdivé. Bororové jsou skutečným žijícím kmenem. Bororo neboli lidé Bororo-Boe žijí na náhorní planině Máto Grosso v Brazílii; částečně také Bolivii a Brazilském státu Goiás. Vymřelí lidé západního kmene Bororo žili v oblasti řek Jauru a Cabacal. Východní Bororo (Orarimogodoge) pak kolem toku Sáo Lourenco, Garcas, a Vermelho. Postava etnografa, cestovatele, botanika, fotografa a spisovatele Alberta Vojtěcha Friče je reálná. Zajímavé jsou okolnosti jeho smrti, kdy onemocněl tetanem, tedy smrtelnou nemocí a navrhoval lékařům, aby jej léčili jedem curare, o kterém věděl, že indiáni jím tetanus uměli léčit. Lékaři neověřenou léčbu odmítnou, přesto, že tetanus neumí léčit a Frič v roce 1944 umírá. Tedy stejně jako ve snímku měli indiáni lék, kterým uměli léčit nemoc, kterou lékaři léčit neuměli. (sator)
  • Úbohosť dostupných trikov si tvorcovia uvedomovali a režisér Otakar Fuka hovoril, že sa pristátia lietajúceho taniera zámerne bránil pre prípad nechceného komického efektu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama