Reklama

Reklama

Smrt darebáka

  • Francie Mort d'un pourri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny. Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Korupce, vydírání a vraždy ve vysoké politice, tohle vše existovalo v politice už v dobách Angeliky – markýzy du Plessis, existuje dnes a bude i po nás. Víme o tom, a nechceme s tím mít nic společného, pokud nás ale vlastní ctižádostivost a naši vlivní "přítelíčkové" do těchto výkalů nezatáhnou. Obchodník Xavier Marechal měl to štěstí/smůlu, že jeho kontakty sahaly až do oblasti vyšší politiky a musel tedy počítat s jistými komplikacemi. Vyřešil je typicky delonovsky. Tak, je to divák očekává a vyžaduje. S galantností, nadhledem a obezřetně. Tentokrát mu to vyšlo. Ovšem pozor! Kočka nemá vždy osm životů! :-) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neskutočne charizmatický Alain Delon a očarujúca Ornella Muti sú ťahúňmi celkom dobrého filmu, no len ich účasť nezabezpečila viac. Ide o typický francúzsky thriller daného obdobia s príznačnou trubkárskou hudbou. Také boli detektívky sedemdesiatych rokov. Smrť darebáka je dosť spletitá, ale nie dostatočne napínavá. Ak si ale chcete pozrieť tento snímok, určite nečítajte obsah na tejto stránke, je tam totiž úplne všetko a z filmového zážitku veľa stratíte. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Nebudu hodnotit obsah filmu. V politice jak vidno zříti se vůbec nic nezměnilo a je absolutně jedno, jestli se jedná o Francii nebo o jiný stát. Korupce, chlast, drogy, prostitutky- to je myslím zákon politiků. Zpět k filmu: když se řekne ve francouzském filmu ALAIN DELON, tak všichni vědí, že je to záruka nejen pohledu na charmantního chlapa, ale též brilantního hereckého výkonu. K tomu jeho téměř "dvorní režisér GEORGES LAUTNER. A máte 100% záruku dobrého filmu. Říkám záměrně pouze dobrého, protože francouzský film má ještě vynikající filmy s přitažlivějšími náměty. Nicméně tuto kriminálku rozhodně řadím k těm nadprůměrným. Hraje zde celá plejáda známých vynikajících herců, kteří už dnes nejsou mezi námi, ale podle mě, dosud je nikdo srovnatelně nenahradil. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Včera večer tento snímek ČT mimořáně zařadila do vysílaní, kvůli smrti Mireille Darcové. To že vybrala zrovna tento film, ale považuji za jejich velkou lenost. Zkrátka, pro ně bylo nejpohodlnější odvysílat zrovna tenhle kus, co dávali několikrát v rámci Velikánu filmů a nedělních filmech s Delonem. To, že je tam Darc v celkovém součtu asi čtyři minuty, jim nevadilo. To jsem si musel trochu ťukat na čelo. Abych to tedy s tím postavením Darc v tomto filmu upřesnil: ona je zde sice uvedená jako čtvrtá, ale je zde vážně hodně málo. Její postava je navíc nevýrazná a pro děj nedůležitá. A teď už se budu zabírat samornou kvalitou filmu, která určitě není malá. Však i přes mé nepochopení, byl ten večer u televize velmi příjemný. Politická dramata mám rád. Trvdím, že nám mají možná ze všech žánrů, nejvíc co říct a jsou stále víc aktuální. Měli bychom je hodně sledovat. Tohleto je taky ten typ filmů, co mě dost poznamenali a šokovali. Zároveń pro mě ale jakožto diváka byli dost atraktivní. Líbilo se mi postupné rozplétaní různých situací a charakterů postav. Byli tam i místa, kdy jsem byl docela v napětí. Ten příběh mě vážně dost bavil, ale stále jsem si víc uvědomoval hořkou pravdu, kterou chce sdělit. Musím vyzdvihnout i geniální Delonův výkon. Tady z něho skutečné dýchá charisma přes všech strany. Opět také nezklamal můj oblíbený francouzský slizoun Bouise. Jen je škoda, že se nedá lépe orientovat v postavách. Občas je to úkol pro komisaře Maigreta. Ale berme, to jako takový záměr. Davám 4. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak vám tento film může vypadnout z hlavy?! To svinstvo v politice máme nyní taky. Přečtěte si můj citát v profilu dedek, Ornella Muti je kočka, ten syčák si vždycky vybral krásný kočky na hraní?! deda :-) tak jak sleduji filmy tak francouzské dámy jsou dobré šukny ve starých i v novějších a všechny kočíruje můj miláček delon, být tak slavný tak bych byl ještě horší:-) nejsem slabá nátura, ale i na tento film musíme mít silný žaludek, zase jsem se rozkecal :-) po delší době platí, že politici jsou kariéristi nemám slov :-)26.2.2020 ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení se ukázalo jako poměrně obtížné: Ornella Muti (Valérie) neuměla francouzsky; první kameraman Maurice Fellous uprostřed natáčení projekt opustil a musel ho nahradit Henri Decaë; Klaus Kinski (Nicolas) nebyl k dispozici ve správném termínu, takže jeho scény byly natočeny ještě před dokončením scénáře. (classic)
  • Když je Christiane Dubaye (Stéphane Audran) vyhozena z okna, po dopadu na zaparkované auto ji tvůrci naaranžovali do stejné polohy jako americkou úřednici Evelyn Frances McHale. Tato dívka spáchala 1. května 1947 ve svých třiadvaceti letech sebevraždu skokem z 86. patra mrakodrapu Empire State Building. Jediný snímek mrtvé ženy udělal fotograf Robert Wiles a když byl o jedenáct dní později otištěn v časopise LIFE, dostalo se mu titulu "Nejkrásnější sebevražda" a zařadil se na špičku ikonických fotografií 20. století. Později bylo foto publikováno ve stovkách časopisů a fotografických knihách. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama