Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr (J. Čenský) je mladý horolezec, který právě prožívá trauma z tragické smrti svého staršího bratra na výpravě do Himálají. Přijíždí do Vysokých Tater, aby se dozvěděl od Filipa (R. Brzobohatý), tehdejšího vůdce expedice, jak se tragická příhoda udála. Domnívá se totiž, že Filip mohl jeho bratra zachránit, ale že byl zbabělý, neprokázal dostatek odvahy a dal přednost svému vlastnímu bezpečí. Tragická situace mu brání posuzovat věci racionálně a přes nabízenou pomoc psychologa, terapeuta i bývalé bratrovy přítelkyně (L. Šafránková) situaci vyhrotí. Vyprovokuje Filipa k výstupu na nebezpečnou horu právě ve chvíli, kdy se počasí začíná kazit… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Po filmu Medená veža(1970) další snímek jenž využívá nádhernou lokaci Tater. Ikdyž řekl bych, že oproti filmu z roku 1970 tady zůstává lokace záběrově málo využita. Film těží ze silnýho příběhu v němž se Petr(J. Čenský) nedokáže vyrovnat se smrtí svého bratra. Vše dává za vinu Filipovi(R. Brzobohatý). Velkým plusem jsou herecký výkony především Luďka Munzara, Radka Brzobohatého a kupodivu i Jana Čenského. Určitě jeden z jeho nejlepších hereckých výkonů. Sice jde o takovej menší a celkem i málo známej film(soudě dle zdejšího hodnocení-jen 598 hodnocení) ale já mu klidně ty slabší 4 hvězdy dám. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná se nezbavíte pochybností, jestli Čenda náhodou těžce nepřehrává. Pravdou ale je, že tenhle film je napsaný hodně dobře a máloco v lidských vztazích by se opravdu nemohlo udát. Chybí opravdu akčnější scéna, ačkoliv tvůrci filmové hudby a kameraman dělali, co mohli, šplhání na konci je napínavé jako blázen a málokterý divák si vnitřně nepoloží otázku: tak shodí ten Petr toho Filipa nebo ne? Tušíte určitě, jak to dopadne, já navíc prozradím, že je tedy hodně mladá (a hodně pěkná) Libuška (přibližně v podobné době jako ve Svatební cestě do Jiljí), v maličko nesympatické roli i Lukáš Vaculík, ale všechny naprosto válcuje charakter Lůďův. A opilec Trávníček. Zvláštní film, stojí za to vidět. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Celkem milé překvapení které jsem doposud vůbec neznal, nádherně nasnímané prostředí Vysokých Tater (Brnčalova chata), zajímavý scénář, možství kvalitních dialogů, trocha psychologie, jistá míra dobrodružsrví a velké množství známých herců a jejich velice dobré herecké výkony (hodně netradiční Čenský v roli téměř dokonalého psychouše apošuka, Munzar nebo Brzobohatý jako sympatáci). Doporučuji. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Nechápu jednu věc, jak tu mohl někdo v půlce filmu hlasovat jako "odpad" a ostatní snad ještě dřív hodnotili třemi hvězdicemi. Jasný, mrku jedním okem na kousek filmu a pak ho pošlu do kopru, v lepším případě do průměru. Ale to si tenhle snímek, ač hodně neznámý, opravdu nezaslouží. Myslím si, že tohle je hodně sympatický a věrohodný a dobře natočený film. Skvělé obsazení a celkově skoro dokonale využité. S trochou nadhedu bych si troufla tvrdit, že i docela slušně věrohodné. Atmostéra je působivá, hudba ve svých místech působivá... Nejsem naivní divák, ale při lezení na "Jestřábí věž" jsem skoro ani nedýchala čekajíc nějakou katastrofu a hlavně vyvrcholení. A k tomu došlo. Já jsem tedy velice spokojený nedělně odpolední divák. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Moskalyk /Kukacka v temnem lese, Dyta saxova/ natocil celkom dobry, ale stale len priemerny normalizacny film o horolezectve. Film ma akysi pribeh, dobru pointu, Brzochudobny sa ulohy zhostil dobre, horsie je to uz s Censkym, ktory nema herecky na Brzochudobneho. Priroda vysokych Tatier je krasna a vystup na horu mal hodne do seba. Celkovo vladne u mna spokojnost s tymto normalizacnym priemerom : 56 % ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Radek Brzobohatý (Filip) přiznal, že trpí ve výškách závratěmi, takže si místy sahal na samou hranici své odvahy. (sator)
  • Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách na Lomnickom sedle a na chate pri Zelenom plese. (dyfur)

Reklama

Reklama