Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se začínající, avšak velmi ambiciózní závodní auto Blesk McQueen během cesty na velkolepý šampionát Zlatý píst neočekávaně zatoulá do ospalé Kardanové lhoty u Silnice 66, naučí se, že opravdová radost ze života se neskrývá za cílovou rovinkou, ale na cestě k ní. Auta ze lhoty, s nimiž se v průběhu svého putování napříč Amerikou seznámí, mu ukáží, že na světě existují i důležitější věci než trofeje, sláva a sponzoři. (HBO GO)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (966)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Lasseter, Joe Ranft .. Pixar No. 1. Možná je těžké uvěřit, že tomuto studiu stále nedochází dech, ale je to tak! Potvrdilo se jen pár známých skutečností .. A) Pixar dělá téměř výhradně dokonalé animované filmy! Vždy posune pomyslnou laťku výše a po tomto snímku to začíná až zavánět možným přehodnocením předešlých snímků studia (vyjma Toy Story).. B) Scénárista a režisér John Lasseter je o něco lepší než Brad Bird. C) Na jejich snímky se ostatní studia budou ještě dlouho dívat zespod a závidět! Ale k samotnému filmu. Originální to nápad, oživit auta a zároveň složit hold závodním jezdcům a bájné silnici Route 66. Vše citlivě vyvážené, aby se pobavila celá rodina. Dech beroucí je zejména technická stránka, kdy jsem v mnoha záběrech nebyl daleko dojmu, že jsou některé sekvence natočeny klasicky a jen ta usměvavá auta jsou tam doplněna digitálně. Ano, vše vypadá velmi realisticky a přirozeně. Nebojím se říct, že se jedná o animák roku, protože tak zábavnou a inteligentní kombinaci akce, sentimentu, morality, humoru a slz už nikdo nepřekoná. 100%. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Obrovská jízda, která svou originalitou překvapila celý animovaný svět a zařadila se mezi ty nejlepší ve svém žánru. Nejen že má příběh hlavu i patu, ale má i tělo, ruce, nohy a vše co si může malý filmový fanda, ale i dospělý filmový maniak přát. Postavy nebo spíše auta jsou krásně zpracované a příjemná je také absence nadbytečných jedinců. Vše je doplněno skvělou hudbou, povedenými vtípky a také oku lahodící animací, na kterou je opravdu radost pohledět. /90%/ ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Autíčka přijela a z jejich výfuků možná nejde tolik nechutně smradlavých výfukových plynů jako z běžných aut, ale jejich sympatická očka a hlasy to vynahrazují. Rozhodně nedochází Pixarům dech, ale na druhou stranu jsou auta pro mě až moc vybroušenou snahou o zábavu a žádnou inovaci. Co je tu nového? co je tu speciálního? Začíná to jako malá psychologická hra na to jak malé městečko může prací změnit jednoho namyšleného závodníka(neviděli jsme to někde?) a do cesty se mu přimotá jedna slečna(Holy Porsche :))). Všechno tu už bylo. Použití narážek a vtípků okolo světa rychlých pneumatik a často poničených karosérií je prakticky bezchybný, jen je jich málo. Nemohu za to, že naprostá úchvatnost tímto filmem se mě netýká. U Pixaru tomu není poprvé ani naposledy... Jen doufám, že se kluci u velkého P s lampičkou nějak rozhodnou konečně udělat krok z místa a doufejme, že směrem dopředu. Jejich přešlapování už mě trochu nudí a obávám se, že podruhé už by to šlo možná i pod 2*. Autíčka jsou příjemným filmem, pro všechny věkové kategorie(kdo zná Michaela Schumachera vstup povolen). PS: doufám, že příště moje rozhodování bude jednodušší než desn... 3* se mi zdají málo a 4* moc :( ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Jsou úžasnější jak Úžasňáci, dokonce v některých pasážích filmu jsem se cítil jako v opravdových závodech. Kéž by takto točili každý závod formule 1. Tomuto filmu nechybí nic co by na chvilku nudilo dospělého či dítě, usuzuji podle mnohem mladšího brášky. Nechyběla tomu šťáva, dužina ani slupka, která tomu dodávala výsledný celek. Když jsem jel z kina tak jsem měl takovej divnej pocit, že tu je něco špatně, že mi tady něco chybí, a byly to právě mluvící a koukající auta i se svýma broučkovitejma mouchami. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Obdivuji, že v podání Pixaru není ani takto „mechanický“ snímek prost emocí (u nostalgické scény jsem jen tak tak zamačkával slzy). Jistě, má to dopředu odhadnutelný příběh a místy to doslova kypí snahou o moralizování, ale nesmíme zapomínat, že se jedná primárně o film určený dětskému publiku. Pro dospělé tu nicméně stále zůstává nepřeberné množství skrytých narážek na automobilový průmysl, hollywoodské trháky (závěrečná pixarovská „retrospektiva“), hnutí hippies (v povedeném českém dabingu se opět „našel“ Jiří Macháček) a spousta dalších fórů. Ze slušného množství typově zcela rozdílných postav si jistě nejednu zamilujete, budete jim držet palce a i přes jasnou vidinu happy endu párkrát zatajíte dech. 90% Zajímavé komentáře: Gemini, Brouk, Ilicka ()

Galerie (105)

Zajímavosti (75)

  • Státní poznávací značka Buráka (Larry the Cable Guy) je "A113", což je odkaz na animační místnost na Institute of the Arts (Institut umění) v Kalifornii, kde studovalo mnoho z animátorů společnosti Pixar. (skliba)
  • Návrhy všech aut byly inspirovány podobnými sochami vystavovanými v centru města Detroit. (Specs)
  • Postava Sally (Bonnie Hunt) byla inspirována skutečnou osobou. Byla jí Dawn Welch, majitelka populární restaurace Rock Café, ležící u historické silnice Route 66 ve městě Stroud v Oklahomě. Welch koupila restauraci v roce 1993 a byla obhájkyní a propagátorkou udržení povědomí o Route 66 jako jednoho z historických míst. Dále se její aktivity zasadily o obnovu městečka Stroud, které trpělo úpadkem vinou stavby rychlostního obchvatu Turner Turnpike. Mimo jiné bylo také v roce 1999 těžce poškozeno tornádem a Welch tehdy sháněla podporu pro jeho zachování. Delší dobu také cestovala po mnoha státech USA a propagovala udržení Route 66 a „života“ na ní, až se jednoho dne usadila právě v městečku Stroud a koupila tamní restauraci. (ajaxx)

Související novinky

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Čtyřka Pirátů přece jen bude

Čtyřka Pirátů přece jen bude

05.03.2008

Alespoň to tak vypadá podle plánů studia Disney na rok... 2011. Ano, zatímco my pořád netrpělivě vyhlížíme největší trháky léta 2008, Hollywood už plánuje premiéry na období, které nám připadá jako… (více)

Reklama

Reklama